Administrație

Ce spune Neagu despre controversele stârnite de liberali: „Haideți să fim maturi!”

S-a dat startul conferințelor la Consiliul Județean, iar președintele instituției, Petre Emanoil Neagu, anunță că în perioada următoare, din ce în ce mai multe întruniri de acest fel vor avea loc pentru a informa cetățenii cu privire la proiectele în derulare, dar și la cele viitoare. Conferința de joi a fost una specială, în care au fost lămurite mai multe subiecte intens dezbătute zilele acestea, atât în ce privește activitatea Consiliului Județean, cât și legate de scandalul momentului, în care numele primarului Constantin Toma este vehiculat într-o suspiciune de fraudă.

„Nu mi se pare corect ce i se întâmplă acum lui Toma”

Petre Emanoil Neagu și-a început discursul cu subiectul momentului, acela al suspiciunii de fraudă în proiectul cu finanțare europeană de reabilitare a trei străzi importante din municipiu și a ținut să facă anumite precizări clare atât în ce privește poziția sa în raport cu acest subiect, cât și despre acuzația în sine. Președintele CJ Buzău a spus că nu crede că primarul Toma și-ar fi însușit vreo sumă alocată lucrărilor de reabilitare, dat fiind multitudinea de rigori pe care le implică proiectele cu finanțare europeană și spune că, cel mai probabil, totul a pornit de la o „problemă tehnică”.

„În primul rând, cred că se exagerează destul de mult pe ce se întâmplă în momentul acesta cu anumite lucrări pe fonduri europene în municipiul Buzău. Eu cred că ar trebui să ne gândim toți la interesul cetățeanului (…) Nu trebuie să găsim în momentul ăsta vinovați, ci trebuie să găsim (soluții, n.r.), ca să se deblocheze situația. Ce pot eu garanta este că primarul municipiului Buzău, domnul Toma, nu poate fi acuzat de rea-credință sau că a vrut să facă nu știu ce. Probabil că este o problemă tehnică, zic eu, care se poate rezolva”, a spus președintele Consiliului Județean.

Mai mult decât atât, Neagu a mai adăugat că scandalul iscat este un „linșaj”, după cum l-a catalogat, nu doar la adresa primarului, ci a întregii comunități, iar prelungirea situației actuale se va răsfrânge și asupra buzoienilor, prin faptul că lucrările în desfășurare vor fi blocate în stadiul actual. „Nu dau o declarație acum ca și coleg de partid (al primarului Toma, n.r.), ce spun eu acum, spun ca și coleg de administrație: nu mi se pare corect ce i se întâmplă în momentul ăsta. Există un linșaj care nu îi va face rău nici domnului Toma, nici mie, nici dumneavoastră, ci ne va face rău nouă, buzoienilor! Haideți să avem maturitatea să așteptăm o perioadă de timp, până când lucrurile se vor materializa. Cred că nimeni nu este acum interesat ca lucrările să rămână în stadiul în care sunt acum, pentru că suntem buzoieni și important este să ne dăm toți mâna, să fim alături de investițiile pe fonduri europene, care se fac acum în municipiul Buzău și în județ, ca să materializăm anumite lucruri. E destul de complicat să lucrezi pe fonduri europene, pentru că sunt niște cutume de care trebuie să te ții”, a completat Neagu.

Speculațiile politice ale consilierilor județeni liberali, un alt motiv de supărare

O altă lămurire pe care președintele Neagu a ținut să o facă a fost legată de afirmațiile consilierilor județeni liberali Ionuț Iuga și Adrian Enescu care, în cadrul unei conferințe de presă organizată luni la sediul PNL, au criticat investițiile substanțiale făcute de Consiliul Județean în municipiul Chișinău. Cei doi politicieni locali au declarat că sumele alocate sunt prea mari și, mai mult decât atât, merg la un municipiu al cărui primar, Ion Ceban, este un rusofil cunoscut, cu numeroase declarații controversate la activ.

Criticile timide inițiate de consilierii județeni au fost, însă, amplu dezbătute o zi mai târziu de către Gabriel Avrămescu, președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, care s-a arătat de-a dreptul indignat de investițiile și înfrățirea exacerbată dintre buzoieni și moldoveni, cerând o motivare serioasă pentru sumele uriașe care „emigrează” peste Prut.

Petre Emanoil Neagu a încercat, într-un mod destul de diplomatic, să îi corecteze pe colegii din cadrul deliberativului pe care îl conduce, spunând că suma vehiculată ca fiind investită în proiectele de la Chișinău, respectiv 500.000 de euro, este de fapt mult mai mică, de doar 47.000 de euro.

„De la a face niște declarații, până la a încerca să scoți anumite lucruri în relief, chiar nu își au rostul, pentru că jumătățile de adevăr sunt de fiecare dată cele care fac rău. Au ieșit niște declarații în spațiul public care nu au nicio legătură cu realitatea. Niște colegi pe care eu îi respect și o să îi respect în continuare (au făcut afirmații, n.r.) vizavi de anumite proiecte pe care noi le avem cu Republica Moldova, care nu au reflectat corect anumite date și cifre. Pentru Sectorul Botanica, scuarul Titulescu, nu au fost 500.000 de euro, au fost doar 47.000 de euro. Deci e o diferență de zece ori mai mică”, a transmis Neagu.

Totodată, președintele CJ a mai comentat și că numeroasele comentarii care apar în spațiul public nu sunt altceva decât speculații politice, îndemnând politicienii din județ la mai multă cumpătare în aceste momente. „Aș ruga pe toți colegii mei din Consiliu și toți oamenii politici responsabili din județul Buzău, să încerce să fie puțin mai calmi și mai raționali, mai ales în momentul ăsta, în care există o mare problemă pe care o avem noi toți, vizavi și de războiul din Ucraina, în care încercăm să speculăm anumite momente și motive care nu ne fac decât rău, prin anumite declarații pe care le facem, care credem noi că ne-ar aduce ceva capital electoral… Capitalul electoral vine și pleacă, important este ce facem”, a mai spus președintele Consiliului Județean.

Despre Buzău Fest și Zilele Chișinăului: românii, singurii remunerați

Clarificări au fost făcute și pe tema festivalurilor Buzău Fest și Zilele Chișinăului, care vor fi organizate împreună între 2 și 5 iunie, iar aceeași consilieri județeni liberali s-au abținut în a vota proiectul de hotărâre supus aprobării la una dintre ședințele Consiliului Județean.

Petre Emanoil Neagu a avut o precizare importantă și în acest caz, spunând că festivalurile au fost unificate din interes cultural, dorindu-și ca acestea să devină o tradiție la nivelul județului. În plus, i-a liniștit pe consilieri adăugând că artiștii din Republica Moldova care vor cânta pe scena festivalului, printre care și Zdob și Zdub, nu vor percepe onorariu, ci le va fi asigurată doar masa și cazarea, dacă este cazul.

„Referitor la Buzău Fest, am văzut declarații din partea colegilor mei, care dau informații care nu sunt corecte. Noi, într-adevăr, am alocat 400.000 de lei pentru Buzău Fest, pentru că este un festival pe care noi l-am făcut de mai multă vreme și ne dorim să devină o tradiție. L-am legat cu Chișinăul dintr-un simplu motiv: vor participa și oameni de cultură de la Chișinău, artiști care vor veni de acolo, vor fi și scriitori ș.a.m.d. Cei care vin din Basarabia nu sunt nici cu x, nici cu y, ei nu fac decât cultură și promovează spațiul acesta comun. Mai mult decât atât, să știți că cei care vin și cei care au avut o prestație foarte bună la Eurovision, nu ne iau niciun fel de onorariu. Nu am alocat bani pentru nu știu ce instituție din Basarabia sau pentru nu știu ce pro sau contra. Singurii cărora le vom plăti onorariu sunt artiștii români”, a mai completat președintele Neagu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker