Cultură

FOTO | Sofia Dominoschi, eleva de la Arte care calcă pe urmele lui Ion Andreescu

Luni, 15 aprilie, la Galeriile de Artă Buzău, la etaj, a avut loc vernisajul expoziției „Ion Andreescu”, ce conține 22 de lucrări originale din colecția Muzeului Național de Artă al României. Evenimentul găzduit de Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Buzău, prin președintele ei, Valeriu Șușnea, care a fost și moderator, a beneficiat de prezența unor personalități din lumea artelor, din mediul academic și din cel al școlii buzoiene, pentru a pune în lumină mai bine cele două laturi ale lui Andreescu: cea de artist plastic și cea de profesor, fiind recunoscut drept un pictor excepțional și, incontestabil, cel mai profund dintre peisagiștii români, care a lăsat urme în istoria artelor, dar și urme ale trecerii sale pe meleagurile buzoiene, mai întâi ca profesor și apoi ca pictor. Uniunea Artiștilor Plastici este parteneră a Primăriei Buzău în demersul de evocare a lui Ion Andreescu, acum când se sărbătoresc 150 de ani de impresionism, pentru că evenimentul a fost proiectat încă de anul trecut, când primarul Constantin Toma, împreună cu Valeriu Șușnea, l-au comemorat, în cadrul proiectului „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”, un proiect pe care edilul l-a inițiat în urmă cu șapte ani și care continuă și în prezent. Inițiativa este apreciată și ca buzoian, dar și ca fost ministru al Culturii, de senatorul Lucian Romașcanu, care i-a onorat cu prezența sa pe organizatorii acestui eveniment marcant pentru viața culturală a comunității, dar și a țării.

Evenimentul s-a bucurat de numeroși invitați. Unii dintre ei, precum academicianul Marius Andruh, dr. Călin-Alexiu Stegerean, managerul Muzeului Naţional de Artă al României, prof. univ. dr. Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, dr. Mădălina Mirea, preşedinte fondator al Fundaţiei Radu Bogdan, directorii celor două unități de învățământ la care Andreescu a predat la Buzău, Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” și Colegiul Național „B.P. Hasdeu” – pr. prof. Cristian Marius Dima, respectiv prof. Anca Florea – și vicarul eparhial, pr. Marian Gegea. Despre Ion Andreescu au vorbit și senatorul Lucian Romașcanu, dar și primarul Constantin Toma, acesta din urmă anunțând acordarea unei burse pentru continuarea studiilor la Paris unei eleve cu foarte mare talent în domeniul picturii, de la Liceul de Arte, în ideea de a se crea o punte culturală între prezent și demersul inițiat de Primăria Buzău de la 1878, care acorda lui Ion Andreescu o bursă 600 de lei  – care se adăuga cea de 1.000 de lei din partea Prefecturii, celor 500 de lei de la Alexandru Marghiloman și celor 500 de lei de la Grigore Monteoru -, pentru a frecventa  Academia Julian, unde  își va continua studiile, studii de figură și picturi după modele costumate.

„Reînnodăm azi o tradiție. Marele pictor Ion Andreescu a primit în 1878 din partea Primăriei Buzău o bursă de studii la Paris. Acum, după aproape 150 de ani, am plăcerea să anunț că domnișoara Sofia Dominoschi de la Liceul de Arte din Buzău va primi o bursă de studiu la Universitatea de Arte din Paris. Sper ca Sofia să-i calce pe urme marelui pictor buzoian”, a anunțat primarul Constantin Toma la vernisajul expoziției cu picturile originale ale lui Ion Andreescu, deschisă la Galeriile de Arte până pe 28 aprilie, în fiecare zi, între orele 11.00 și 17.00.

„Mi-a întors la 180  de grade toate planurile”

Anunțul obținerii bursei pentru a continua studiile la Paris a fost o surpriză și pentru tânăra de 18 ani Sofia Dominoschi, elevă în clasa a XII-a a Liceului de Arte, care se pregătea să dea examen la Facultatea din Iași și a recunoscut că lucrurile în viața ei au luat o întorsătură din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, gestul Primăriei de a o susține cu bursă pe perioada studiilor la Paris vine ca o recunoaștere a talentului ei, în momentul în care avea nevoie mai mult decât oricând de validare, ea aflându-se foarte aproape de concursul de admitere la Facultatea de Arte. Pe de altă parte, planurile ei erau făcute pentru România. Acum, mental, trebuie schimbate și aceste planuri. „Eu voiam să rămân în România și să studiez la Iași; chiar mi-a întors la 180 de grade toate planurile. Am fost confuză la început. Nu știam cum să accept chestia asta. Vroiam cu strictețe să rămân în țară și să exploatez până la capăt tot ce are România să îmi ofere din punct de vedere al artei”, a spus Sofia.

Și, nu în ultimul rând, bursa de studii la Paris reprezintă o șansă unică, și trebuie să recunoaștem că apare foarte rar în viața unui artist, o șansă pe care Sofia încearcă acum să o exploateze la maxim. De aceea, se gândește să abordeze problema clasic, cu gândul la viitor, pentru că ea este la Liceul de Arte la secția de pictură de șevalet, dar se gândește să încerce și grafica. „Eu sunt pe secția de pictură de șevalet și voiam să dau mai departe pe grafică; de aceea intenționez să merg la Paris pe ceva care să implemnteze aceste două discipline, în mare. Acum nu am nicio informație despre ce aș putea să aleg și dacă există aceste secții, precum și care sunt metodele de studiu acolo. Sper să pot face atât desen clasic, cât și ce ține de domeniul digital; îmi doresc să am o bază, dar mă interesează și cum să aduc ceva nou”, a împărtășit  din planurile sale de viitor apropiat Sofia. Aceleași planuri văzute din perspectiva tatălui Sofiei sunt puțin mai nuanțate: „Ca și părinte, mi-aș dori să se întoarcă (n.r., în România), dar ca artist plastic, bineînțeles că aș alege varianta de a rămâne acolo, pentru că este o altă deschidere; nu înseamnă că arta din România nu are calități, dar se pare că în afară viziunea este cu totul alta. Este foarte important să te experimentezi”, mărturisește Ciprian Dominoschi.

În plus, se schimbă și Facultatea la care Sofia va da admitere. Dacă planurile erau pentru Iași, acum va trebui să dea examen la București. Astfel, planurile tinerei sunt acum pentru trei ani de studii la Univeristatea de Arte din Paris, unde va începe din luna octombrie a acestui an, după ce va deveni studentă a Universității de Arte din Capitală, pentru că, spune Sofia, este acum un parteneriat  „făcut cu Universitatea de la București de Arte și va trebui să dau întâi admitere acolo, să intru la acea Universitate și apoi voi fi trimisă la Paris”.

Sofia calcă pe urmele tatălui…

Bursa a fost acordată Sofiei după ce a fost declarată câștigătoarea unui concurs organizat de Liceul de Arte din Buzău la care au mai participat 24 de elevi; pictura Sofiei care a așezat-o în poziția de câștigătoare reprezintă portretul lui Andreescu. „Când am început să mă documentez despre Ion Andreescu, înaintea concursului, ochii mi-au căzut spre <Autoportret>, pentru că acela este emblematic pentru el. Am încercat să îmbin o varietate din opera lui de 240 de lucrări și să creez un fel de autobiografie. De aceea, am implementat și de la Nicolae Grigorescu și de la Ion Andreescu câteva elemenete și am încercat să combin gamele cromatice ale ambilor pictori”, a povestit Sofia.

Talentul ei în domeniul artistic se moștenește cumva de la tatăl ei,  sculptorului buzoian Ciprian Dominoschi, pofesor al Liceului de Arte, cel care a realizat pentru buzoieni sculptura lui Alexandru Marghiloman. El mărturisește că nu i-a fost dificil Sofiei, pentru că a crescut cu arta acasă, dar și la școală, ea fiind elevă a Liceului de Arte din primele clase. „Ea de mică a dat semne că ar avea înclinații artistice. Nu a fost foarte greu. Având înclinații artistice și eu am contribuit, am încercat – cât mi-a dat din timpul ei – să o îndrept cât se poate de bine spre o direcție artistică, spre Liceul de Arte. Spre deosebire de mine, ea este foarte bună și la alte materii, adică și la cultură generală. Eu am fost mai rebel și m-am axat pe arta plastică. Dar ea își are locul ei în Liceul de Arte, unde este foarte apreciată și de ceilalți profesori. M-a depășit ca și fenomen artistic, impunându-se și în arta plastică și în cultura generală. Nu este foarte ușor. Eu îi spuneam <Axează-te pe arta plastică!>”, spune Ciprian Dominoschi.

Sofia are numai cuvinte de laudă pentru profesorii săi și sunt destul de mulți cei care au inspirat-o. „Profesorul coordonator este Răzvan Mihalcea la <Pictură de șevalet>. Toți profesorii din liceu sunt speciali, având în vedere că îi știu de mică; au un loc foarte special în inima mea.  Și tata și doamna dirigintă Raluca Filipache; alți profesori, de la ateliere, cu care am mai făcut ore sunt: domnii Stănescu și Șușnea. Și de la celelalte secții m-au influențat, deși nu neapărat în activitatea la clasă, ci la activitățile extrașcolare, la olimpiade și concursuri”, mărturisește Sofia.

Articole similare