Actualitate

VIDEO / La Cochirleanca, râde hârb de oală spartă

Fostul primar eliberat din penitenciar arată cu degetul către actualul, pe care îl paște a doua condamnare penală

Fostul primar al comunei Cochirleanca Ilie Nicolae – eliberat în octombrie 2020 din penitenciarul în care avea de ispășit o pedeapsă de patru ani închisoare pentru fapte de corupție -, îi dă cu tifla actualului primar, Nicolae Stancu, care l-a secondat la conducerea Primăriei pe perioada mandatului și pe care îl acuză de falsuri care ar fi condus la condamnarea sa, pe care o consideră nedreaptă. Aceasta după ce Stancu, alături de viceprimar și de un angajat al administrației comunale, a fost plasat sub control judiciar pentru… deturnare de fonduri și infracțiuni de mediu.

„Domnu’ Primar cum este să fii penal? Credeai că dacă tu mi-ai făcut atât de mult rău prin sustragere de documente pe care le-ai falsificat și după aceea le-ați trimis la DNA, bunul Dumnezeu nu doarme și nimic pe această lume nu va rămâne neplătit; mai devreme sau mai târziu tot răul pe care îl faci se întoarce înzecit împotrivă. Eu unul vă compătimesc pentru că atât eu cât și familia mea am trecut prin astfel de greutăți, dar <nevinovat> și știu ce înseamnă”, a scris Ilie Nicolae pe Facebook.

De ce este cercetat actualul primar

Primarul comunei Cochirleanca, Nicolae Stancu, viceprimarul Enache Dumitru și un salariat al Primăriei Cochirleanca – șoferul de pe mașina de gunoi aparținând administrației locale – reținuți, joia trecută, pentru 24 de ore pe bază de ordonanță, au fost plasați de instanță sub control judiciar. Primarul și viceprimarul comunei Cochirleanca, precum şi angajaţii mai multor societăţi subordonate Primăriei, au fost ridicaţi de poliţişti în urma unor percheziţii şi duşi la audieri.

Poliţiştii au primit reclamaţii potrivit cărora societatea de salubrizare a Primăriei Cochirleanca ar fi obţinut de la Primărie un împrumut cu scopul de a fi folosit la plata taxelor de depozitare şi neutralizare a deşeurilor la singura groapă ecologică din judeţ, situată în comuna Gălbinaşi, însă, în fapt, gunoiul colectat de la populaţie nu ar fi ajuns niciodată acolo, ci ar fi fost îngropat pe câmpurile din extravilanul comunei sau incendiat. Există suspiciunea că în tot acest timp ce o parte din banii încasaţi de la populaţie pentru colectarea gunoiului şi cei obţinuţi cu titlu de împrumut de la Primărie ar fi intrat în buzunarele celor de la firma de salubrizare şi ai primarului.

De asemenea, o altă parte a anchetei vizează reţeaua de canalizare din comună şi staţia de epurare aferentă care, deşi finalizate şi plătite din bani publici, nu ar fi funcţionale, iar apele uzate ar ajunge, în fapt, tot pe terenurile din comună.

Primarul Nicolae Stancu

Primarul comunei Cochirleanca, Nicolae Stancu, care candidează pentru un nou mandat, a fost condamnat recent cu amânarea executării pedepsei pentru că ar fi asfaltat mai multe drumuri comunale fără a mai aştepta autorizaţiile necesare pentru desfăşurarea lucrărilor. De asemenea, el a mai fost implicat într-un scandal în mandatul precedent, când l-a bătut chiar în Primărie, filmat de camerele de supraveghere, pe  viceprimarul de la acea vreme, ambii fiind membrii ai aceluiaşi partid.

Joia trecută, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu poliţişti din toate structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, au pus în executare șapte mandate de percheziţie la Cochirleanca. Dosarul vizează „eliminarea, deţinerea, păstrarea  deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, îngroparea deşeurilor, incendierea deşeurilor, evacuarea de ape uzate în apele de suprafaţă sau subterane şi executarea de instalaţii de ape fără punerea în funcţiune concomitenta a instalaţiilor de canalizare (…) Din cercetări a reieşit că, din ianuarie 2023 până în prezent, reprezentanţii unei unităţi administrativ teritoriale, din judeţul Buzău, ar fi eliminat şi păstrat deşeurile provenite din colectarea de la gospodării, agenţi economici sau rezultate din activitatea proprie, în afara spaţiilor autorizate. Pe acest fond şi în condiţiile neluării măsurilor de prevenire şi de combatere, ar fi rezultat cantităţi considerabile de deşeuri. Pentru eliminarea acestora, reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale ar fi procedat la incendierea şi îngroparea deşeurilor”, a transmis IPJ Buzău. De asemenea, potrivit Poliţiei, reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale ar fi dat în funcţiune şi ar fi exploatat, direct şi prin atribuirea gestiunii, reţeaua de canalizare şi staţia de epurare, fără a deţine autorizaţie de mediu: „Astfel, ar fi rezultat deversări, atât accidentale, cât şi controlate, de ape uzate şi substanţe poluante din staţiile de pompare/epurare şi direct din reţeaua de canalizare, fapt ce ar fi dus la contaminarea apelor de suprafaţă. Totodată, în urma cercetărilor, s-a stabilit că instalaţia de canalizare ar fi fost pusă în funcţiune şi s-ar fi făcut intervenţii asupra sa, fără a exista avizele prevăzute de lege”, a mai transmis sursa citată.

Cum a ajuns în închisoare fostul primar

Fostul primar al comunei Cochirleanca Ilie Nicolae – condamnat în anul 2017, de un complet al Tribunalului Buzău, la 2 ani şi 11 luni închisoare cu suspendare, pe termen de supraveghere de 3 ani -, a ajuns în pușcărie în urma deciziei Curții de Apel Ploiești, care a schimbat sentința instanței de fond în 4 ani închisoare cu executare. El a fost trimis în judecată, în 2015, de Direcţia ­Naţio­nală Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru săvârşirea  infracţiunilor de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, abuz în serviciu, conflict de interese şi inducere în eroare a organelor judiciare. În aceeaşi cauză a fost judecată şi soţia fostului primar, Aurica Nicolae, preşedinte al „Asociaţiei Cres­cătorilor de Ovine şi Caprine Carabaşa de Cochirleanca” – pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene -, dar şi secretarul comunei Cochirleanca, Maria Borcan, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Aurica Nicolae și  Maria Borcan au fost condamnate, fiecare, la câte 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată pe termen de încercare de 4 ani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în luna aprilie 2013, primarul Ilie Nicolae, beneficiind de ajutorul secretarului Maria Borcan, a încheiat, în mod nelegal şi la un preţ diminuat, un contractul de închiriere a izlazului comunal Cochirleanca, cu „Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Carabaşa de Cochirleanca”, al cărei preşedin­te este soţia acestuia, Aurica Nicolae. În baza acestui contract de închiriere, precum şi a altor acte false, soţia primarului a depus la APIA Buzău cererea de plată în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă, având drept rezultat decontarea pe nedrept a sumei de 89.346,2 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul adus Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură – Centrul Ju­deţean Buzău. Procurorii anticorupţie mai spuneau că, prin încheierea la un preţ diminuat, de către primarul Ilie Nicolae, a contractului de închiriere a izlazului comunal Cochirleanca, primăria localităţii a fost prejudiciată cu suma de 52.446,2 lei, reprezentând diferenţa dintre preţul stabilit de Consiliul local prin hotărâre şi suma achitată efectiv de asociaţia respectivă cu titlu de chirie. După începerea cercetărilor împotriva sa, primarul Ilie Nicolae, cu ocazia audierii, a depus la dosarul cauzei un înscris întocmit în fals, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală, pretins comisă de inculpata Maria Borcan, de natură de a crea o stare de pericol pentru buna desfăşurare a justiţiei. Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil deţinut de inculpata Aurica Nicolae, asupra unei maşini deţinute de inculpatul Ilie Nicolae şi asupra veniturilor salariale încasate de către inculpaţii Ilie Nicolae şi Maria Borcan, până la concurenţa sumei de 142.623,7 lei, reprezentând prejudiciului cauzat bugetului Uniunii Europene (89.346,2 lei) precum şi Primăriei comunei Cochirleanca (53.277,7 lei) dispusă în cursul urmăririi penale.

De notat este faptul că Ilie Nicolae l-a acuzat pe fostul său viceprimar – nimeni altul decât actualul primar -, că i-ar fi pătruns în mod ilegal în birou, de unde ar fi sustras documente pe care, ulterior, le-ar fi falsificat și trimis procurorilor anti-corupție, documante care ar fi stat la baza condamnării sale „nedrepte”.

Petrecere de 8 Martie cu strip-tease, cadou de la primar

În martie 2016, fostul primar al comunei Cochirleanca, Ilie Nicolae, a ajuns subiect de ştiri în presa naţională după ce a organizat o petrecere cu ocazia Zilei Femeii.

Astfel, circa 450 de doamne şi domnişoare din comuna Cochirleanca au uitat o noapte de griji: s-au aranjat şi şi-au pus cele mai frumoase haine, s-au urcat în autocare şi microbuze şi au mers la Buzău, acolo unde primarul comunei Cochirleaca, Ilie Nicolae, le-a organizat o petrecere de ziua lor, potrivit România TV. Doamnele din Cochirleanca s-au delectat cu prestaţiile mai multor artişti buzoieni, iar la final au asistat şi la „tradiţionalul” număr de strip-tease masculin.

Nicolae s-a ferit să spună din ce bani a organizat petrecerea, dar a susţinut că nu îşi face campanie, deşi petrecerea a avut loc cu trei luni înainte de alegeri. „E o zi importantă pentru doamne şi domnişoare şi cred că merită un pic de atenţie din partea primarului”, spunea Ilie Nicolae.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker