Actualitate

FOTO | Sindicaliștii din Sănătate, din nou în stradă. Ce a cerut joi ,,Solidaritatea Sanitară”

Nemulțumiți că numărul de lucrători din sănătate infectați până acum cu noul Coronavirus este de ordinul miilor și că unii dintre colegii lor au decedat în urma acestor infecții, în timp ce promisiunile privind creșterile salariale – unele chiar legiferate -, nu se mai îndeplinesc, și că nici până la această dată nu s-a pus în discuție la nivel de ­mi­nistere (Sănătate, Finanțe, Mi­nisterul Muncii) recunoașterea, legalizarea cu efecte în stabilirea vârstei de pensionare și remunerarea riscului mediului de lucru pe perioada pandemiei, dar și multe altele pe listă la fel de importante pentru lucrătorii din Sănătate, sindicaliștii ­Fe­derației ,,Solidaritatea Sanitară” au ieșit joi, 14 ianuarie, în stradă.Ei au înmânat reprezentanților Prefecturii un memoriu cu doleanțele lor. Protestul, care s-a derulat joi în fața mai multor Prefecturi din țară, a început la Buzău cu un moment de reculegere în memoria colegei lor Adelina Andrei, care lucra la UPU  din anul 2016 ca asistentă, și care a decedat în urmă cu mai bine de o săptămână, la numai 32 de ani, în urma infecției cu Covid 19, imediat după ce a devenit mamă. Momentul de reculegere a fost ținut și pentru ceilalți colegi din țară decedați după ce s-au infectat la locul de muncă cu virusul ucigaș.  Reprezentanții sindicaliștilor care au participat joi la protest – în număr de circa 50, au  dat citire în fața Prefecturii doleanțelor lor printre care amintim: includerea COVID-19 în categoria bolilor profesionale pentru personalul medical, o campanie adecvată de informare privind vaccinarea, respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie sau creșterea salariilor de bază pentru toate catego­rii­le de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021.

„Am venit în fața Prefecturii pentru susținerea memoriului referitor la respectarea drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate, în contextul pandemiei Covid 19. Atât la nivel național, cât și la nivel local, dorim să ne facem auziți și susținem drepturile colegilor noștri din sistem. Urmează să înaintăm un ­me­moriu către Prefectură”, a spus ieri, Ștefan Sârbescu, asistent medical în ambulatoriu Ortopedie, unul dintre reprezentanții sindicaliștilor buzoieni.

„Suntem aici în speranța că vom fi auziți și că drepturile noastre vor fi respectate și îndeplinite. Avem muncă cu ­res­ponsabilitate și atunci, pe măsura muncii pe care o depunem, ne-am dori să ne fie respectate drepturile. Cu atât mai mult cu cât o parte au fost legiferate, iar acum nu mai sunt îndeplinite. Motivul numărul unu pentru care ne aflăm astăzi în fața Prefecturii – dar toate sunt importante – este acea promisiune că salariile vor  fi la un anumit nivel și, iată, că am ajuns aici, în momentul acesta când am constatat că salariile sunt în­ghețate”, a declarat Tamara Baciu, asistent șef UPU SMURD, membru sindicat „Solidaritatea Sanitară”. Ace­sta a precizat că acțiunea sindicală de joi are legătură cu activitatea de la nivelul Confederației, care a explicat în nenumărate rânduri miniștrilor cu care a intrat în dialog gra­vele nemulțumiri legate de sala­rizare și necesitatea unor ­modi­ficări ale Codului Muncii. „Astăzi ne aflăm în fața Prefecturii, în programul fe­derațiilor și al Confederației „Cartel Alfa” cu privire la problematica de nemulțumiri în privința salarizării, modificării Codului Muncii, a contractelor colective de muncă. Ei manifestă în primul rând pentru faptul că nu li s-au majorat salariile. Vorbim de personalul auxiliar din Sănătate și de acele sporuri  care trebuie acordate pentru situațiile de Covid,  pentru cei care la locul de muncă intră în contact cu bolnavii. În acest sindicat este reprezentat personalul auxiliar, de la infirmieri, personal administrativ, asistenți medicali și medici. La Buzău acesta  este un sindicat paralel SANITAS. Este un sindicat mai micuț, dar care este activ în a-și apăra drepturile membrilor. Astăzi, Sindicatul Național <Solidaritatea Sanitară> are aceste acțiuni de pichetare a cinci prefecturi, după care urmează să se alăture manifestărilor organizate de către Confederația <Cartel Alfa>. Este o Federație foarte combativă și care luptă cu adevărat pentru drepturile membrilor săi”, a declarat ­li­derul sindical Vasile Minică

Protestul s-a încheiat după ce o delegație a sindicaliștilor a fost invitată la dialog de subprefectul Adina Moiseanu, ocazie cu care au avut posibilitatea să își expună revendicările pentru care au ieșit  în stradă.

Sindicaliștii au explicat punct cu punct lista revendicărilor reprezentantului Prefecturii, arătând că au protestat pentru a atrage atenția asupra necesității respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din Sănătate.

La finele acestei întâlniri cu reprezentantul, Guvernului în teritoriu Tamara Baciu, asistent șef UPU SMURD, membru al sindicatului „Solidaritatea Sanitară”, a declarat: „Doamna prefect va înainta memoriul nostru Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Mini­sterul de Finanțe. Marea majoritate a lucrurilor sunt cunoscute (la nivelul Prefecturii, n.r.). Sunt lucruri care au fost promise, promisiuni care nu au fost respectate și doleanțe oarecum reactualizate la starea de fapt din actualitatea sanitară de la momentul acesta, având în vedere contextul epidemiolo­gic în care ne aflăm. Sperăm că vor fi auzite și vor fi înțelese pe deplin solicitările noastre și că, rând pe rând, toate punctele memoriului vor fi analizate și discutate în sensul în care se vor și concretiza solicitările noastre.

Vom aștepta un timp cât să se poată analiza toate aceste solicitări, toate aceste puncte ale memoriului. Dacă vedem că cei implicați și cei care ar trebui să se implice își vor deschide către noi inimile, atunci vom accepta atât cât este timpul necesar și din  punct de vedere le­gislativ, juridic. Dacă nu, ­pro­babil că vom reveni cu aceste mișcări și cu aceste solicitări de dialog, până într-acolo încât toate aceste doleanțe ale noastre să fie îndeplinite.

Prin aceste solicitări nu cerem milă, nu cerem ceva imposibil, ci cerem niște drepturi care să fie direct proporționale cu munca pe care o ­des­f­ă­șurăm.”

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker