joi, 25 februarie 2021

Volum istoric de excepție, pus la dispoziția buzoienilor de Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”

Publicul buzoian are ocazia de a consulta, la sediul Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, o remarcabilă carte realizată de un colectiv de istorici ai vremii, lucrare ce „constituie un răspuns academic obiectiv la tezele antiromânești apărute de-a lungul vremii”. Este vorba despre lucrarea „Spațiul istoric și etnic românesc”, intrată de curând în patrimoniul Bibliotecii Județene.

„Biblioteca Județeană <V. Voiculescu> Buzău are deosebita plăcere să vă pună la dispoziție un exemplar al lucrării <Spațiul istoric și etnic românesc>, piesă remarcabilă a istoriografiei românești apă­rută sub egida Editurii Militare din București, la inițiativa și cu susținerea financiară a Computerland România. Elaborată în varianta sa inițială în anul 1942, lucrării de față (lansată în anul Centenarului Marii Uniri) i-au fost adăugate capitole noi cuprinzând atât date din Republica Moldova, cât și evoluții ale unor realități istorice ce au avut loc în Europa după anul 1945. Operă admirabilă a unui colectiv de istorici ai vremii, lucrarea constituie un răspuns academic obiectiv la tezele antiromânești apărute de-a lungul timpului, albumul actual fiind editat în format bilingv român-englez pentru a se constitui într-un material documentar de interes și pentru cititorii străini. Vă așteptăm cu drag să ne treceți pragul pentru a consulta această operă desăvârșită!”, se arată în comunicatul Bibliotecii Județene.

Reeditarea acestei opere desăvârșite, fără a avea scop comercial, este rodul muncii generoase a unui colectiv format din mari iubitori de istorie. Acești oameni pasionați au dorit să readucă la lumină o lucrare de referință pentru orice român și pentru România, plecând de la teza că „istoria este în primul rând chemată să găsească și să rostească adevărul”.

Față de lucrarea iniția­lă, au fost adăugate capitole noi cuprinzând atât date din Republica Moldova, cât și evoluții ale unor realități istorice ce au avut loc în Europa după anul 1945.

Volumul se bucură de susținerea Academiei Româ­ne, remarcându-se prezentările de excepție din deschiderea lucrării, respectiv „Spațiul Istoric și Etnic Românesc – Temeiul României întregite de la 1918”, a academicianului Ioan-Aurel Pop, și „Cuvânt-înainte” oferit de academicianul Răzvan Theodore­scu.

loading...
error: Content is protected !!