Politic

Cum vor arăta listele electorale ale alianței PSD-PNL. Care este situația de la Buzău

Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal se pregătesc pentru viitoarea alianță electorală și o guvernare și după 2024. După ce au recunoscut public discuțiile pentru continuarea colaborării și după 2024, Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Nicolae Ciucă și Lucian Bode caută soluții pentru candidatura comună la prezidențiale și au comandat sondaje pentru a testa activul de partid.

Surse politice de la vârful celor două partide au declarat pentru HotNews.ro că lucrurile avansează în direcția elaborării unui proiect de țară comun PSD-PNL, care să se concretizeze într-o alianță politică în 2024, parafată la tribunal. Girată de președintele Klaus Iohannis, scopul viitoarei construcții politice este continuarea guvernării PSD-PNL și după 2024. „Există în prezent discuții în jurul candidatului la prezidențiale, cine îl va propune. Nu s-a luat o decizie în acest sens. Este un punct nevralgic și, dacă va fi depășit, se va merge până la capăt cu această alianță. Totul sau nimic”, au explicat sursele HotNews.ro.

De altfel, pe 13 septembrie, premierul Marcel Ciolacu recunoaștea că PSD şi PNL ar putea propune un program de ţară comun la alegerile de anul viitor, dar că nu a fost luată o decizie în acest sens. Precizările au fost făcute după ce premierul a fost întrebat dacă este luată în calcul varianta unui candidat comun PSD-PNL, la alegerile prezidenţiale: „De obicei, în politică, niciodată nu spui niciodată. Nu a fost această discuţie până acum. Dar au existat discuţii, până la urmă, ca între colegi. Am văzut ce a declanşat declaraţia mea. Au fost discuţii şi de liste comune. Nu vorbim de un USL 2. În cazul în care noi simţim că românii au încredere în această coaliţie, putem veni cu un program de ţară şi cu o abordare comună în anul următor. Nu este o decizie, este o discuţie”, a declarat premierul, citat de „Agerpres”.

Și secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat recent că nu s-a discutat în partid despre formarea aşa-numitului bloc democratic cu PSD. Cu toate acestea, consideră că o alianţă la guvernare cu PSD este „cea mai stabilă şi de viitor construcţie politică”, în prezent cele două partide mari guvernând „fără prea mari rupturi”. Lucian Bode a fost întrebat, duminică seară, la Digi 24, despre formarea blocului democratic şi a răspuns: „Nu ştiu, asta cu blocul democratic eu nu am auzit-o discutându-se în Partidul Naţional Liberal”. Secretarul general al liberalilor crede că discuţia trebuie să plece de la zestrea PNL.

Cum arată împărțeala PSD și PNL în 2024

Liderii celor două partide discută pe o schemă generală privind ponderea politică în ceea ce privește candidaturile pe listă. Primul tur de alegeri este cel pentru europarlamentare. Potrivit surselor HotNews.ro liderii PSD și PNL ar fi făcut calculele la europarlamentare și ar miza pe câștigarea împreună a 14-16 mandate. Pentru consolidarea alianței electorale și pentru a da un semnal pozitiv în interior, liderii celor două partide ar fi convenit ca numărul de mandate la alegerile europarlamentare să fie împărțit în mod egal între PSD și PNL.

„Împreună, PSD-PNL câștigă jumătate din mandatele la europarlamentare, estimarea este între 14-16 mandate, depinde câte partide și cum se intră în competiție. Dacă se face polul de dreapta, pe scenariile noastre intră în Parlamentul European trei competitori electorali: alianța PSD-PNL, AUR pe locul doi și polul de dreapta USR-PMP-Forța Dreptei. UDMR nu ar mai prinde niciun mandat”, explică sursele citate. De precizat că în prezent PSD are nouă europarlamentari, iar PNL zece aleși europeni.

În continuare, în schema generală pentru celelalte scrutine electorale ponderea pe lista comună a alianței PSD-PNL ar fi de 60/40. „Din 1.250 de primari PNL, ar fi susținuți și ar candida pentru continuarea mandatelor 1.000 de candidați eligibili. 15 consilii județene ar reveni PNL din 17 câte deține în prezent. La București, trei primării de sector ar reveni PNL, social-democrații ar prelua două și o primărie de sector are reveni pentru omul lui Dan Voiculescu. Primarul general ar fi din partea PSD”, au explicat sursele citate. În teritoriu PSD conduce 20 de consilii județene și are 1.440 de primari, iar PNL are 17 președinți de consilii județene și 1.250 de primari.

De menționat ar fi că discuțiile se poartă într-un cadru extrem de restrâns între Marcel Ciolacu – Nicolae Ciucă și Paul Stănescu – Lucian Bode.

Cum se poziționează PNL și ce câștigă PSD din alianța electorală

Potrivit surselor HotNews.ro, din ambele partide s-au comandat sondaje pentru testarea activului de partid vizavi de o alianță electorală PSD-PNL. „Din motive strategice, discuțiile sunt în regim extrem de restrâns și sunt departe de a fi încheiate. Chiar dacă decizia va fi luată în ceea ce privește crearea acestei alianțe, nu se va anunța nimic anul acesta. Să vedem ce se întâmplă cu polul de dreapta dacă se parafează, nu dăm teme de campanie pentru cei de la AUR și, în plus, nu există în acest moment identificat un candidat comun și eligibil la președinție”, au explicat sursele citate.

În ceea ce priveste eventualele revolte în teritoriu ale liderilor social-democrați sau liberali, sursele HotNews.ro susțin că nu vor exista probleme.

La PNL, secretarul general Lucian Bode este cel care se ocupă de negocierea mandatelor eligibile și cel care prezintă cifrele și calculele în sondaje. Dincolo de procentele anunțate public în sondaje, scorul mai aproape de realitate al PNL este undeva între 16-18 la sută. Cu un astfel de procent, PNL își poate conserva mai multe mandate de aleși locali și parlamentari într-o alianța electorală cu PSD decât dacă ar merge singur la alegeri în 2024. „Erodat de guvernarea cu PSD, activul de partid este demoralizat și vulnerabil viitoarelor racolări pe care PSD le-ar iniția asupra primarilor. În plus, coagularea unui pol de dreapta în jurul USR-PMP-Forța Dreptei ar rupe din puținul electorat fidel rămas partidului. În acest context, liderii PNL care îi contestă pe Nicolae Ciucă și Lucian Bode, evaluează situația și vor să conserve cât mai multe mandate”, explică sursele citate.

La PSD, situația este mai simplă, pentru că partidul se încolonează în spatele liderului. Ce câștigă social-democrații din alianța cu PNL? În primul rând și cel mai important, continuarea accesului la resurse. „PSD câștigă liniște. Dacă nu facem alianța, PNL va pleca de la guvernare după europarlamentare. Riscul este ca PNL să se coalizeze cu dreapta, iar PSD să rămână izolat alături de AUR. Liderii din teritoriu se vor conforma și îi vor susține pe liberali. Ciolacu știe cum se prezintă situația și ce va propune , va trece fără probleme. Așa este construit PSD, se încolonează în spatele liderului și merge până la capăt. Dacă la final nu iese bine, liderului i se ia capul”, explică sursele HotNews.ro.

Județul Buzău se află în situația specială în care o asemenea alianță ar scăpa de la un nou dezastru electoral organizația județeană a Partidului Național Liberal, în timp ce social-democrații se văd în situația ingrată de a fi nevoiți să-i tolereze, de această dată într-o alianță cu acte în regulă, parafată la Tribunal, cu cei care, timp de trei ani de zile, i-au tocat mărunt, minimalizând sau chiar criticând orice inițiativă sosită din zona social-democrată, și care, conform unor sondaje de opinie, s-ar afla undeva în jurul a 9 la sută din preferințele electoratului.

Constantin Toma

Situația de la Buzău a fost zugrăvită de primarul Constantin Toma, președinte al organizației municipale a Partidului Social Democrat: „Ăștia de trei ani încoace au fost numai împotriva noastră. Personal nu sunt de acord. E foarte complicat. Aici am câștigat detașat și la municipiu și la județ toate alegerile. Lumea are încredere în noi, ne facem în continuare treaba și nu văd de ce am avea nevoie de niște oameni care au fost împotriva noastră în permanență, chiar dacă la nivel central domnii Ciolacu și Ciucă s-au înțeles și mai puțin în PNL, unde sunt mai multe partide de fapt”, a declarat Toma pentru HotNews în urmă cu o săptămână. El a mai spus că înțelege nevoie stabilității politice, dar nu vede rostul unei alianțe electorale cu PNL după ce liberalii au făcut „tot felul de mizerii și plângeri penale”  împotriva sa, iar atacurile politice la nivel local s-a coborât la un nivel foarte jos. „Trebuie să se discute și cu mine aici (conducerea PSD, n.r.), pentru că nu este în regulă. Am fost bătaie de joc timp de trei ani. Nu sunt de acord, la Buzău vorbesc. Am competențe politice sunt prim-vicepreședinte la județ și sper să am și eu un cuvânt de spus. Interesul național la Buzău este să fim lăsați în pace și să ne vedem de treaba noastră. În ultimul sondaj la Buzău PNL este la 10 la sută și AUR la 18 la sută. După alegeri să se facă alianțe, până atunci fiecare pe picioarele lui”, a mai spus primarul.

Articole similare