Actualitate

FOTO | Salonul național de artă de la Buzău, un dialog al generațiilor

BOZART, un proiect al UAP Buzău în parteneriat cu Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”

Sala etaj a Galeriilor de Artă „Ion Andreescu”, ce aparține filialei Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici, un „spațiu-suport alb”, în care geometria liniilor drepte guvernează, cu proporții echilibrate, cu lumină naturală și cu planuri clare, găzduiește o expoziție deosebită realizată sub titulatura BO­ZART. Este vorba despre „Salonul anual”, o expoziție de arte vizuale care reunește cele mai bune lucrări, cele mai reprezentative pentru creația artistică a expozanților, și poartă semnă­tura a peste 40 de artiști profesioniști. Salonul național de artă de la Buzău cuprinde cele mai recente lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă ale membrilor filialei, realizându-se o dispunere interesantă a obiectelor, care dau impresia unui dialog între „organicitatea” și „structura” geometrică a spațiului și a lucrărilor.

Salonul național BOZART are și invitați. Au răspuns invitației președintelui UAP Buzău artiști din țară care și-au exprimat dorința de a fi pe simeze alături de colegii lor buzoieni. Este vorba despre artiștii plastici Nicolai Moroșan și Lucia Pușcașu de la Suceava, Carmen Poenaru de la Bacău, și Doina Reghiș Ionescu de la Deva. De asemenea, pe simezele buzoiene mai există și lucrări care marchează o participare de la Iași. „Avem alături de noi artiști plastici și din Moldova, și din Ardeal. La Salon avem expusă o serie întreagă de lucrări foarte importante, o ofertă generoasă pentru perioada de pandemie. Sunt lucrări de sculptură, de metal, în lemn, lucrări de vitraliu, foarte multe tehnici ale picturii de șevalet, grafică. Cei care vin să viziteze expoziția vor fi încântați de complexitatea salonului”, precizează președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea.

Salonul buzoian poartă în el și experiența pe care au avut-o artiștii plastici la Roma, pentru că această expoziție vine după cea organizată de președintele UAP Buzău la Accademia din Romania din Roma. „Este prima expoziție după acel eveniment și, așa cum am prevăzut și în planul managerial, vom avea o multitudine de astfel de manifestări expoziționale deosebite, valoroase, în care se împletesc tehnici  diverse în lucrările expuse pe simeze: grafică, pictură, unele inedite, aparținând unor personalități deosebite, anul acesta fiind unul foarte dens în evenimente pentru UAP Buzău”, mai spune președintele UAP Buzău, care subliniază parteneriatul cu Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” pentru realizarea salonului. „Acest proiect a fost  realizat în parteneriat cu Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman>, căruia îi aducem mulțumiri. Am credința că vom continua această colaborare deosebită”, mai spune Șușnea.

Școala de artă de la Buzău, din ce în ce mai prezentă

Salonul național buzoian are o amprentă deosebită; el poate fi definit drept un salon cu infuzie de tinerețe, pentru că aici, în expoziție,  se întâlnesc mai multe generații: elevi, profesori și profesori ai profesorilor. De altfel, cadrele didactice ale Liceului de Arte au fost prezente, împreună cu elevii, pentru a discuta despre tehnici și despre artă în gene­ral, la această expoziție anuală, care reprezintă o concluzie a expresiei artistice din anul precedent a profesioniștilor buzoieni și nu numai. „Este important că am reușit să aduc tineri, care vin pe simeze cu noutăți din punct de vedere tehnic, dar și al expresiei plastice, artistice. Ei își împletesc lucrările cu cele rea­lizate de artiști plastici cu experiență. Putem spune că s-a format, în timp, o școală speci­fică zonei Buzăului. Este un stil, o continuitate între elevii Liceului de Arte, cei de la facultățile de profil, de arte vizuale. Este de semnalat faptul că printre expozanți se află profesori de arte vizuale de la Liceul de arte <Margareta Sterian> și de la alte instituții de învă­țământ”, spune Valeriu Șușnea, care subliniază acest fenomen favorabil dezvoltării artei în județul Buzău, și anume, o întoarcere acasă a foștilor elevi ai Liceului de Arte, unii dintre ei la rândul lor cu statut de cadru didactic, care astăzi expun pe Simeze alături de  foștii lor profesori. De altfel, proiectele expoziționale ale membrilor UAP Buzău sunt foarte bine apreciate, dovadă fiind și cea mai recentă expoziție realizată la Roma.

La expoziția de la Galeriile de Artă sunt așteptați și colecționarii, pentru că la închiderea Salonului lucrările pot fi achiziționate. Cei interesați pot vizita expoziția aceasta până la finele lunii ianuarie, când președintele UAP Buzău dorește să realizeze și un „fi­nisaj”, deoarece, din cauza pandemiei, nu a fost posibilă organizarea unui vernisaj.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker