ActualitateCultură

FOTO/VIDEO | S-au sfințit apele la Biserica Militară

În Ajunul Bobotezei și de Bobotează, în toate bisericile şi mănăstirile se oficiază sfinţirea apei numită şi „agheasmă mare“. La Biserica Militară „Pogorârea Sfântului Duh” sfințirea apei a avut loc  joi, 5 ianuarie, după-amiază, în Ajunul Bobotezei. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh Alexandru Tudose și de preotul Mihail Milea, care a răspuns invitației acestuia de împreună slujire.

pr. Alexandru Tudose

Militarilor garnizoanei li s-au alăturat și credincioșii buzoieni de prin împrejurimile bisericii care au venit special să participe la slujbă și să ducă acasă  apa plină de sfinţenie numită Agheasma mare, deoarece prin rugăciunile preoţilor se pogoară în ea Duhul Sfânt. De aceea, această agheasmă se ia de credincioși cu multă evlavie, pe nemâncate, în zile de post şi cu multă rugăciune, timp de opt zile. Înainte de Aghiasma Mare nu se mănâncă nimic pentru a arăta că nimic din cele lumești,  trecătoare nu este mai important decât hrana cea spirituală.

Apa sfințită de preoți  în această zi, numită „Aghiasma mare” – care poate fi păstrată sute de ani fără să se altereze -, a explicat preotul Mihail Milea în cuvântul său, poate fi considerată unul dintre marile argumente vizibile, convingătoare, care demonstrează  adevărul şi sfinţenia Bisericii Ortodoxe; de altfel, Biserica Ortodoxă este  și singura biserică ce are în ritual „Agheasma mare”.

Boboteaza este un mare eveniment din viaţa Mântuitorului Hristos, la vârsta de 30 de ani, care a avut loc în râul Iordan. Sfântul Ioan, căruia i se zice şi „Botezătorul“, a oficiat acest ritual al Bobotezei. „La Botezul Lui, IISUS intră în apă ca într-un mormânt și iese ca la  Înviere.  Trăim în aceste zile de Praznic două săptămâni luminate: o săptămână de cinstire a Nașterii Pruncului Iisus și o săptămână a Arătării Bărbatului Iisus; o perioada luminată, mai lungă decât cea pascală, care are o săptămână luminată”,spune preotul Alexandru Tudose.

În această zi  s-a descoperit Epifania sau arătarea lui Dumnezeu întreit în Persoane: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Un glas ceresc s-a auzit cu putere: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit“ ( Matei 3,17). Peste Mântuitorul Hristos – Fiul lui Dumnezeu, Care se afla în apa Iordanului, S-a pogorât din ceruri Duhul Sfânt sub forma unui porumbel.

Un comentariu

Articole similare