Sănătate

Gripa aduce starea de alertă epidemiologică în România

România se află în cea de a treia săptămână a creșterii numărului cazurilor de infecții respiratorii, dar nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că asta ar implica impunerea unor noi restricții, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că va fi instituită „stare de alertă epidemică”. „Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România”, a spus ministrul.

Această situație este determinată de faptul că în pandemie a fost adoptată o lege prin care declararea de către ministrul Sănătății, prin ordin, a unei epidemii atrage după sine și măsuri restrictive cum ar fi izolarea și chiar carantina.

În România a fost declarată epidemie de gripă în mai multe rânduri, ultima dată fiind în februarie 2020, pentru al doilea an consecutiv, iar până acum măsurile se limitau doar la organizarea în spitale și implicau decizii precum restricționarea vizitelor.

Ministrul Sănătății a făcut aceste declarații într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Educației, Ligia Deca. El a spus că vârful sezonului gripal ar putea fi în perioada 15 ianuarie-10 februarie, mai devreme față de perioada prepandemică. Potrivit lui Rafila, rata de pozitivare pentru infecţia gripală în săptămână 26 decembrie-1 ianuarie a fost de 37 la sută, față de 32 la sută cu o săptămână înainte.

Rafila a insistat însă că nu va emite un ordin pentru a declara epidemie de gripă în România, pentru că ar implica introducerea unor noi restricții, precum carantina. Ministrul Sănătății a spus că au fost transmise, inclusiv Ministerului Educației, o serie de recomandări, în cazul școlilor una dintre măsurile propuse fiind purtarea măștii de către cadrele didactice.

Cele mai importante declarații ale ministrului Sănătății:

 • Nu vrem să introducem restricții
 • Ultimele sezoane au fost atipice, din cauza pandemiei
 • Am luat ca referință cele cinci sezoane anterioare pandemiei
 • Numărul actual de cazuri depășește cu peste 20 la sută media
 • Vârful, înainte de pandemie, era în februarie. Acum este mai devreme cu câteva săptămâni
 • În acest sezon este posibil ca vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, apoi va urma o scădere
 • Durata acestor valuri de infecție este, de obicei, între 2 și 4 săptămâni
 • Avem câteva seturi de măsuri, recomandări, pe care le-am transmis și Ministerului Educației
 • Sunt măsurile din pandemie: evitarea aglomerației, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, purtarea măștii de protecție în spații închise
 • În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție
 • Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție
 • Mâine, luni și marți vom discuta cu producărorii și distribuitorii de medicamente pentru a găsi o soluție de refacere a stocurilor, mai ales de Paracetamol sau Ibuprofen pentru copii și Tamiflu

Cele mai importante declarații ale ministrului Educației:

 • Școlile vor reîncepe din 9 ianuarie, așa cum este prevăzut
 • Nu încurajăm neparticiparea la cursuri, e important să păstrăm ritmul, după 2 ani pandemici
 • Accentul trebuie să fie pe prevenție, pe triajul zilnic, în primul rând acasă
 • Se recomandă purtarea măștii de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către elevi
 • Mâine dimineață va fi o videoconferință cu inspectorii școlari și una dintre teme este pregătirea școlilor în contextul gripei
 • Dacă copiii au simptome respiratorii, se recomandă consultarea medicului de familie și izolarea la domiciliu

Va fi declarată epidemie de gripă?

Rafila: „Este a treia săptămână epidemică. O să adopt o instrucțiune pentru stare de alertă epidemică. Declararea epidemiei în baza unui ordin ne-ar pune într-o situație care ar genera noi restricții. Emiterea unui ordin ar fi generat restricții, iar abordarea este fără restricții. Nu vreau să ne reîntoarcem la discuții legate de carantină și izolare. Prefer recomandări decât restricții. Astfel, este stare de alertă epidemică”.

Cine va răspunde dacă situația în școli nu va fi ținută sub control?

Rafila: „Situația poate fi mai dificilă în spitale și facem apel ca oamenii să se adreseze medicilor de familie. Nu se pune problema colmatării unităților de primiri urgențe. Monitorizăm cu atenție și nu avem informații despre supraaglomerarea secțiilor ATI, de exemplu. Această situație durează de trei săptămâni și în următoarele două-trei săptămâni va fi o scădere a numărului de cazuri. Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România. Nu vor fi unități speciale pentru tratarea infecțiilor respiratorii, dar sunt spitalele de boli infecțioase”.

Cine ar trebui să facă triajul în școli și grădinițe?

Rafila: „Orice cadru didactic, care poate observa dacă există simptome de infecție respiratorie. Cred că este responsabilitatea noastră a tuturor să prevenim răspândirea virusului gripal”.

Articole similare