Cultură

FOTO / Reality show cu Gică Baciul, un locuitor de peste 100 de ani din Mânzălești

În weekend, Gică Baciul, cel mai vârstnic locuitor din comuna Mânzăleşti și unul dintre veteranii buzoieni, și-a deschis ograda pentru participanții la primul reality show în social media din România – Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului.

El este recunoscut pentru faptul că este o gazdă primitoare. În luna mai, la început el și-a sărbătorit cei 100 de ani împreună cu Cecilia Petrescu, custode al Muzeului Timpul Omului și cu ansamblul folcloric pe care aceasta îl îndrumă.  „Azi la Valea Grădinii  din comuna Mânzălești, într-un decor de basm și între oameni de omenie, l-am sărbătorit, la cei 100 de ani, pe nenea Gică Baciu”, ne dădea de veste Cecilia Petrescu.  Plin de viață, spiritual , și o gazdă primitoare, după cum precizează Cecilia Petrescu, sărbătoritul  a cântat atunci din fluier și caval alături de interpretul popular Cristi Micu, nepotul lui Mircea Micu, păstrător al artei tradiționale, Tezaur Uman Viu. „Ne-a dat tuturor celor prezenți rețeta elixirului tinereții sale: viața cumpătată din toate punctele de vedere, traiul într-o zonă curată și liniștită și mai ales multă mișcare pe care nenea Gică o desfășoară în livadă și în gradina de legume”, mai spunea atunci Cecilia Petrescu. De altfel ea este și cea care i-a îndemnat pe concurenți să se îndrepte către Gică Baciul, veteran de război, un pilon important al comunității, doinitor la fluier și păstrătorul tradițiilor locale.

Acasă la Gică Baciul

Concurenții au mers mai întâi să vadă grunjul de la Mânzăleşti, aflat la confluența dintre Pârâul Slănic şi Pârâul Jgheab, Muzeul Timpul Omului, un loc pe cât de complex și de fermecător pe cât sugerează numele lui, dar și oamenii-legendă ai acestui loc din Ținutul Buzăului și s-au întâlnit cu Cecilia Petrescu, o enciclopedie vie a artei și tradiției din zona Mânzălești,  sufletul Ansamblului Breazăul  și în același timp personalitate propusă pe lista de oameni TEZAR UMAN VIU. Împreună cu ea au mers la Gică Baciul, veteran de război, un pilon important al comunității, doinitor la fluier și păstrătorul tradițiilor locale.

La intrarea în ogradă, îngrijită impecabil chiar de bătrânul cu o experiență de viață de peste 100 de ani, Toader Păun, gazda primului reality show în social media din România, i-a întâmpinat pe participanți alături de Gică Baciul, dar și de Cristian Micu, fiul lui Mircea Micu, unul dintre puținii interpreți care își fac singuri instrumentele muzicale.

Pe lângă probele pregătite concurenților, toți au rămas surprinși când Gică Baciul a ținut să se prindă în horă cu dansatorii Ansamblului Breazăul, să facă o demonstrație a dansului „Baba și Unchiașul” și a cântat chiar și la fluier pentru primul reality show în social media în România, realizat de Cronicari Digitali în Ținutul Buzăului.

Satul Mânzălești din județul Buzău este singurul loc din lume unde se mai poate admira sau chiar participa la dansul ritualic „Baba și Unchiașul”. Cele două personaje mascate, Baba și Unchiașul, intră în horă și iau la dans tinerii, alungând nenorocul și luând în schimb ceva din energia tinereții. Dincolo de a fi ritualic, este un dans comic și o experiență pe care niciunul dintre noi nu a uitat-o, odată intrat în horă cu aceste personaje.

„Baba” pare să facă glume în grupul serios al colindătorilor din Mânzălești. Așa cum se întâmplă în fapt și în viață! „Baba” este amuzantă, iar „Unchiașul” stă puțin posomorât pentru că își invită baba la joc, ea îi arată cât de bătrână este și că o dor oasele, negociază și un flăcău din grup cere „baba” la joc și repede femeia trecută bine de prima tinerețe acceptă ca să primească energia tinereții și vigoare, și joacă de rupe podeaua. „Unchiașul” se înfurie. „Baba” joacă ba cu un flăcău, ba cu altul, însă se întoarce la „Unchiașul” ei, cu care își împarte viața.

Momentele de colecție surprinse în curtea lui Gică Baciul vor putea fi urmărite video în primul reality show în social media din România,„TreasureGames in the Park: Ținutul Buzăului”, pe canalul de YouTube Cronicari Digitali, în luna septembrie. Până atunci, momentele filmate de participanți pot și încă văzute ca stories pe conturile lor de Instagram și pe contul @cronicaridigitali.

Marți va fi ultima zi de ”Treasure Games in The Park: ȚinutulBuzăului”, când echipele fac o cursă contra cronometru pentru câștigarea competiției. Câștigătorul va fi dezvăluit în septembrie, când pe contul de YouTube CronicariDigitali.

La pas sau cu mașina, creatorii de conținut contribuie în aceste zile la viralizarea Ținutului Buzăului pe Instagram documentând aventurile lor în toate locurile speciale din această regiune a României.

Primul reality show în social media din România poate fi urmărit prin hashtagul #CronicariDigitali.

„TreasureGames in the Park: Ținutul Buzăului” se desfășoară cu susținerea Raiffeisen Bank România,  Orange România, Electrolux România, a Consiliului Județean Buzău și a Primăriei Municipiului Buzău, alături de Ursus Breweries. Partener de mobilitate este Trust Motors, iar partenerul pentru video story telling este DJI.

Articole similare