Monden

FOTO | Râmniceanul Cosmin Răileanu a alergat 21 de ore pe „Șoseaua Morții”

Sub deviza „E85 – Drumul Morții – Vrem parapete pentru viață!”, omul de afaceri râmnicean Cosmin Răileanu a inițiat un proiect de conștientizare a necesității îmbunătățirii siguranței rutiere. Vineri, 4 noiembrie, la miezul nopții, acesta a pornit în alergare din Bacău până la Râmnicu Sărat, în total un drum de 150 de kilometri, parcurs în aproximativ 22 de ore.

„Alerg pentru prevenție și pentru separatoare de sens pe E85. Acesta este cel mai periculos drum pe care am circulat vreodată”, a spus Cosmin cu câteva minute înainte de a pleca în cursa-protest pe care a inițiat-o. El a pornit din Bacău, din parcul de lângă Catedrala „Înălțarea Domnului”, iar pe ultimii kilometri din traseu i s-au alăturat soția sa, Elena, și cei doi copii, Augustin (10 ani) și Marina (13 ani), care îl însoțesc adesea la competițiile de alergare la care Cosmin participă.

„Locuiesc la jumătatea Drumului European 85 și am fost martor la foarte multe accidente.Este drumul pe care îl parcurg cel mai des, mă gândesc cu groază când plec pe acest drum că am mai multe șanse să nu ajung la destinație și mă gândesc la copiii mei”, a mai declarat Cosmin.

Pe parcursul cursei, Cosmin a avut parte de reacții diverse din partea șoferilor care au trecut pe lângă el: a fost încurajat de unii, dar a avut parte și de cuvinte urâte și claxoane, pentru că „a încurcat traficul”. Aproximativ 22 de ore a durat maratonul, iar la linia de finish l-au așteptat familia și prietenii, cu baloane, îmbrățișări și felicitări pentru rezistență.

Cosmin este pasionat de sport și de alergare. A participat constant la numeroase maratoane, cum ar fi Aleargă Hășmășii, Maratonul Argonauților, H3RO – concurs de triatlon, X-Race 2022 sau Ultra Race România, despre care spune că a fost cea mai mare provocare în materie de alergare. Au fost și oameni care s-au alăturat inițiativei sale de a arăta cât de periculos este acest drum și cât de importante sunt separatoarele dintre sensuri; printre ei, un fost membru al echipei de fotbal pentru nevăzători a României, care a alergat cu Cosmin în primii kilometri.

Un sfert dintre morții în accidente rutiere, pe DN 2-E 85

După un drum anevoios de 150 de kilometri, Cosmin a ajuns acasă, unde a fost așteptat de prieteni. „Nu mă așteptam să fie atât de zgomotoasă (șoseaua, n.r.), de aglomerată, riscantă pe alocuri. Foarte mult trafic”, a transmis Cosmin Răileanu după ce a ajuns acasă.

Buzoianul a alergat 21 de ore și 17 minute pentru a trage un semnal de alarmă atât pentru autorități, cât și pentru șoferii care tranzitează acest drum. În 2020, pe drumul ce leagă Moldova de Bucureşti şi-au pierdut viaţa numai puţin de 420 de persoane, ceea ce reprezintă 26 la sută, adică mai mult de un sfert, din totalul celor care au murit în accidente rutiere în toată România, arată datele autorităților.

DN2-E85 este singurul drum care leagă Capitala României de Moldova. După ce Autostrada A7 va fi terminată, aceasta va prelua mare parte din trafic, dar, până atunci, separatoarele de sens sunt cea mai bună soluție pentru evitarea accidentelor grave. În prezent sunt puţine localităţi de-a lungul DN2 în care s-a pus în practică această soluție. De exemplu, în judeţul Bacău acestea există doar în comuna Răcăciuni, iar în judeţul Vrancea doar în localităţile Goleşti şi Dumbrăveni.

Articole similare