Educație

FOTO | Profesorul Mihai Melnic, față în față cu fostul elev care astăzi este conferențiar la Universitatea din Paris

Moment emoționant joi, în cadrul ședinței de Consiliu Județean. Unul dintre profesorii emblematici ai Buzăului, Mihai Melnic, a fost întâmpinat de către un fost elev, astăzi cadru didactic universitar în Paris, cu ocazia oferirii titlului de „cetățean de onoare al Județului Buzău”.

„Le sunt foarte recunoscător tuturor profesorilor pe care i-am avut, pentru că toți au contribuit ca să ajung acolo unde sunt acum. În mod special îi sunt recunoscător domnului profesor Melnic, care m-a îndrumat și la olimpiadele de fizică din liceu. Îi păstrez un respect profund și mă bucură enorm acest titlu pe care îl primește aici. De fiecare dată când vin în Buzău încerc să mă întâlnesc cu dumnealui, în anumiți ani este mai greu, în alții mai frumos. Anul acesta este un moment mai frumos și mă bucur că îl pot împărtăși cu dumnealui aici”, a declarat Emanuel Aldea, fost elev al lui Mihai Melnic, astăzi conferențiar universitar doctor la catedra de Fizică de la Universitatea Paris-Sud.

*

„Este o onoare pentru noi, Consiliul Județean, să îl avem astăzi printre noi pe domnul profesor Melnic. Este un dascăl care a format <n> generații, rămânând un fel de domnul Trandafir. Ne bucurăm că astăzi avem această onoare”, a declarat președintele Consiliului Județean Emanoil Neagu.

„Am multe de spus după o carieră de 46 de ani de profesor”

La rândul său, Mihai Melnic le-a mulțumit consilierilor județeni pentru inițiativa de a-l numi „cetă­țean de onoare al județului”, vorbind despre cariera sa de la sosirea în Buzău și până la pensionare.

„Ideea pe care ați ­avu­t-o este excepțională. După emoția pe care mi-a produs-o acest fost elev, trebuie să mă reculeg. După o carieră de 46 de ani de profesor am multe lucruri de spus, din diferite domenii. Voi fi însă succint. Au fost zeci de generații cu care am lucrat în Hasdeu, din anul 1970 până în 2009. 39 de ani am fost profesor doar în Hasdeu, unde nouă ani am fost director adjunct. Îi mulțumesc domnului Gubandru care m-a propus pentru titlul de cetățean de onoare al județului. A fost o surpriză când m-a chemat la el. La fel ca în 1973, la trei ani de când am venit în Buzău, când m-au chemat pentru funcția de inspector de fizică. Pe vremea aceea era domnul Dănilă, Dumnezeu să îl ierte, inspector general. Am fost atunci surprins: <Domnule, eu abia am venit în Buzău. Ce au găsit oamenii aceștia la mine să mă propună inspector de fizică?>. Vă spun cu foarte multă sinceritate că la primele întâlniri nu am acceptat. Aveam atunci 30 de ani și mă gândeam ce au găsit la mine. La urma urmei am cugetat profund și am acceptat, și am făcut foarte bine pentru că mi s-a deschis orizontul. Am ajuns să am o sferă mai mare, nu doar la nivelul Hasdeului, pe care ajunsesem deja să îl cunosc, ci la nivel de județ și la nivel de țară. Am avut întâlniri cu mulți profesori și cadre universitare. Le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat, iar celorlalți (n.r., care nu mai sunt), mă uit în sus și le spun să fie acolo și ne lumineze în continuare”, a declarat profesorul Melnic.

„Indiferent de funcții, astăzi, eu tot la blocul 105 locuiesc”

Dincolo de activitatea de profesor, Mihai Melnic a făcut parte din primul consiliul local de după Revoluție, de la Buzău.

„Am fost și consilier local în primul Consiliu Local, din 1992. Cred că acel consiliu poate să intre în istoria municipiului drept unul dintre cele mai valoroase prin componență, muncă și dăruire. Din acel consiliu local mai făceau parte domnul Cremarenco, domnul Bogdan Enescu, domnul notar Olteanu, inginerul Sandu de la Sârmă, niște oameni extraordinari, care au început democrația într-o perioadă delicată. La cel moment, eu am fost șeful comisiei Învățământ, Sănătate, Cultură și Protecție Socială. Aveam audiențe la primărie până noaptea târziu. Indemnizația atunci era mai mult onorifică, dar aspectul financiar nu l-am urmărit niciodată, nici în calitate de consilier, nici în calitate de profesor. Indiferent de funcții, astăzi, eu tot la blocul 105 locuiesc”, a mai declarat Melnic.

Profesorul a fost mulți ani membru al Comisiei Naționale de Fizică, al Comisiei Naționale de Evaluare și Acreditate a Învățământului Preuniversitar și al Comisiei Naționale de Fizică care stabilea curriculum pentru învățământul gimnazial și liceal. Tot în calitate de profesor a primit distincțiile: „profesor emerit”, Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I și Diploma de excelență „Gheorghe Lazăr”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker