Actualitate

FOTO | Prima promoţie de educatoare a aniversat 50 de ani de la absolvirea Liceului Pedagogic

Când se apropie perioada grădiniţei, fiecare părinte de copil cu vârstă preşcolară caută acel loc special unde cel mic trebuie să crească, să se dezvolte, să se acomodeze cu noul lui mediu. Bineînţeles că fiecare îşi doreşte ca acel loc să fie o grădiniţă cu personal care să-i ofere copilului atenţie, căldură sufletească, educaţie, astfel încât să se transforme în locul lui de joacă preferat, locul preferat către care să se îndrepte dimineaţa cu bucurie şi cu un zâmbet care să-i lumineze faţa, cu paşi grăbiţi ca nu cumva să întârzie. Am întâlnit, recent, astfel de chipuri blânde de educatoare, cu inima răsunând încă de glasurile copiilor, la reuniunea de 50 de ani a absolventelor primei promoţii a Liceului Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău.

Şcoala Pedagogică de patru ani a fost înfiinţată la Buzău în 1954, iar specializarea de educatoare s-a adăugat şcolii buzoiene din anul 1966, alături de specializarea de învăţător. În prezent, pe lângă filiera vocaţională,  profil pedagogic, cu specializările Învăţător-Educatoare şi Instructor­educaţie extraşcolară, liceul are în planul de şcolarizare  şi  filiera teoretică, profil uman, cu specializarea Filologie. Începând cu anul 1995, a fost introdus în planul de şcolarizare şi profilul real, cu specializarea  Matematică-Informatică, iar apoi, la filiera teoretică, profil uman, s-a adăugat şi specializarea Ştiin­ţe-sociale.

Deschizători de drumuri. Destin de dascăl

Promoţia deschizătoare de drumuri în educaţia copiilor preşcolari formată la Liceul Pedagogic cuprinde educatoare din trei judeţe – Buzău, Prahova şi Dâmboviţa -, pentru că, la vremea respectivă, liceul buzoian era singura şcoală din regiune în care se făcea o astfel de pregătire. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu toţi absolvenţii promoţiei 1971 au reuşit să ajungă la această întâlnire. Au venit, însă, o mare parte dintre ei. Cu toţii poartă în suflet destinul de dascăl, pentru că recunosc şi acum că a fi educator, a te ocupa de un copil de vârstă preşcolară, este mai mult decât o profesie, este pasiune. Elena Hornea, Lica , aşa cum îi spun colegele, le-a de­dicat o poezie tuturor, pe care a recitat-o cu intonaţie, sub privirile şi acum îndrumătoare ale profesoarei de Limba şi li­teratura română care le-a călăuzit paşii în liceu, Floarea Marinache.

„Când s-a rânduit desti­nul/ Cel de Sus ţi-a dat copilul/  Cel mai sfânt din omenire/  Să-l înfăşori în iubire.

Şi tot El ţi-a dat putere/ Blând cu mângâiere/Să iubeşti copil străin/ Ca pe propriul tău copil.

Drumul nu ţi-a fost uşor/ Dar ai avut ajutor/ Dascăli, munţi de-nţelepciune,/ Ce au făcut dascăl din tine.

Când copilul îţi dă mânuţa/ Eşti egală cu măicuţa/ Când îţi dă zâmbetul lui/ Urci în slava cerului.

Mulţumesc celui de Sus/ Că în poala mea a pus/ Aşa minunat destin/ Suflet curat de copil.

M-am gândit la toate colegele mele când am scris aceste versuri. Ştiu că toate aţi fost aşa”, a spus Elena Hornea.

Reuniunea a fost posibilă datorită Georgetei Istrate, fostă Benescu, care ne spune , cu mult umor, că „printre calităţile, puţine, se numără şi aceea de organizator”: „Din totdeauna mi-a plăcut să adun oamenii lângă mine la bucurie şi chiar şi la necaz. La fel am făcut şi acum. La început întâlnirile noastre s-au derulat din zece în zece ani, iar ultimele trei din cinci în cinci ani. Am avut colege din trei judeţe, din Buzău, Prahova şi Dâmboviţa, dornice să se reîntâlnească”, spune Georgeta Istrate.

Nici ea nu s-a lăsat mai prejos şi, în calitate de organizator, a făcut colegelor o urare în versuri intitulată „Versuri pentru acest moment”:

„Astăzi la ceas aniversar/  Sărbătorim un semicentenar /  De când liceul am pornit/ Şi în viaţă încrezătoare am pornit.  

Ce repede au trecut 50 de ani!/ Parcă au fost ieri. Ce tinere eram!/ Chiar dacă 70 de ani ne apasă/  Azi ne simţim adolescente în clasă.

Deşi ni-i părul alb şi avem şi riduri/ Cu tinereţe în suflet şi în gânduri/ Să strângem în buchetul vieţii/ Doar clipele frumoase, nu tristeţe…

Şi acum, cu bucurie/ Să ridicăm paharul şi să ciocnim/ Sperând că ne-om vedea cu voie bună/ Şi la 80 de ani, tot împreună!”.

Sărbătoare cu Ansamblul „Spic de grâu” din Mihăileşti

Sărbătoritele au avut parte şi de un spectacol folcloric coordonat de  colega lor Elena Hornea, care a înfiinţat, imediat după pensio­nare, Ansamblul „Spic de grâu”, un ansamblu care acum, după un deceniu de activitate, este reprezentativ pentru comuna Mihăileşti, dar şi pentru judeţul Buzău, în spectacolele folclorice şi competiţiile de profil la nivel naţional. S-a alăturat copiilor la această sărbătoare şi Nicuşor Ioniţă, care colaborează de foarte mulţi ani cu acest ansamblu al comunei Mihăileşti şi cu fondatoarea lui, Elena Hornea. Spectacolul-şezătoare intitulat „Te­rapie prin folclor” a animat atmosfera, lucru remarcat şi de inspectorul şcolar care le-a urat doamnelor să continue întâlnirile de acest fel, care reuşesc să şteargă cu buretele anii din calendar. „Mi-aş dori să particip la astfel de evenimente şi după o perioadă de timp să mă bucur şi eu de astfel de clipe frumoase alături de foşti colegi şi foşti dascăli  pe care i-am regăsit cu mare drag aici. Mă bucur să le văd aici pe doamna Marinache şi pe doamna Popa şi constat că timpul s-a oprit din drum în ceea ce le priveşte, dar nu numai pentru dumnealor, ci şi pentru dumneavoastră, doamnelor. Nu ştiu cine a numărat aceşti 50 de ani. Probabil că altcineva, pentru că arătaţi excepţional. Sunteţi într-o formă de zile mari şi m-am bucurat să vă văd ieşind la dans”, a spus inspectorul şcolar Cristina Ivan.

Reuniunea a fost un bun prilej pentru depănat amintiri şi motiv de bucurie. A fost bucuria reîntâlnirii mult apreciată. Din păcate, la catalog nu vor mai răspunde cinci dintre cei ce au întregit această ­ge­neraţie, motiv pentru care s-a ţinut şi un moment de recu­legere în memoria lor. Cu excepţia acestor lacrimi, toate celelalte au fost de bucurie.

„Evenimentul are acel iz de unicitate în viaţa unui om şi implică o stare emoţională greu de aşezat în vorbe. ­Amintirile te năpădesc cu tumultul cu care ai trăit anii adolescenţei, emoţiile lecţiilor nepregătite îndeajuns, teama că ţi-ai supărat profesorii dragi, sau frica de o notă slabă, care să te facă să-ţi pierzi bursa de merit, singura sursă financiară de întreţinere din acei ani. După 50 de ani, retrăiesc cu bucurie amintiri dragi legate de colegele mele, noi, cele ce ne-am adunat din trei judeţe ca să legăm acea prietenie numită <surori de suflet şi de soartă>. Ne-am regăsit neschimbate în atitudine şi comportament, poate doar urmele anilor ne-au încreţit obrazul, dar lumina din ochi are aceeaşi strălucire. Mulţumesc din suflet inimoasei colege Geta Benescu Istrate, care a făcut posibilă această revedere. M-am străduit să o ajut cu tot ce am putut eu ca evenimentul să fie cu adevărat de neuitat. Am adus cu mine Ansamblul folcloric <Spic de grâu> şi am oferit cu drag doamnelor profesoare şi colegelor un moment de terapie prin folclor alături de grupul vocal al Centrului multifuncţional Mihăi­leşti, pregătit de îndrăgitul interpret de muzică populară şi realizator de emisiuni folclorice Nicuşor Ioniţă”, a mărturisit cu emoţie Elena Hornea, care a menţionat că „reuşita evenimentului poate fi văzută în bucuria şi emoţia pozitivă de pe chipul doamnelor noastre profesoare care ne-au onorat cu prezenţa, doamna  profesor Constantina Popa şi doamna  profesor Flo­rica Marinache”.

„Prima generaţie pe care am dus-o la examenul de diplomă”

La sărbătoarea primei promoţii de educatoare a fost prezentă şi profesoara de Limba şi literatura română Floa­rea Marinache, care a ţinut să-şi exprime aprecierea faţă de această generaţie de cadre didactice pe care a îndrăgit-o foarte mult, mai ales că a fost prima generaţie de elevi pe care a pregătit-o pentru ­Examenul de diplomă.

„Este pentru mine un moment de rememorare foarte bine marcat în viaţa mea profesională, pentru că este prima generaţie pe care am dus-o la <Examenul de diplomă>. Aşa se numea pe vremea aceea ­examenul prin care absolvenţii Liceului Pedagogic terminau şcoala şi obţineau o diplomă care le atesta o profesie pe care au practicat-o destui ani. Iată-le venite aici, după 50 de ani, dintre care cel puţin 40 de ani de activitate. E o zi în care sunt şi veselă, şi emoţionată. Mă bucur să le revăd. Fac efortul să le văd figurile cu ani în urmă, când erau nişte copiliţe, nişte domnişoare frumoase. Au venit acum nişte doamne, un pic mai în vârstă, dar tot frumoase, acum cu copii, cu nepoţi, ca şi mine, de altfel. În toţi aceşti 50 de ani ne-am întâlnit de pe poziţii diferite. Adică şi de profesor şi fost elev, şi de colegi de branşă. Mai dificil era la lecţiile noastre, când le spuneam că <asta se face aşa>, ce nu trebuie să faci în clasă şi tu, ca profesor, mai călcai <legea> şi elevul <te judeca>, pentru că era profesionist. Bineînţeles, când eram foarte tânără, mai greşeam. Ne-am întâlnit pe la cursuri de perfecţionare, la reciclări cum făceam atunci, la examenele de grad. Dintr-un anumit punct de vedere, am şters distanţele dintre profesor şi elev pe parcurs. Şcoala mai păstrează ceva din tradiţia ei, fiindcă şi noi, la vremea noastră, am preluat nişte obiceiuri, nişte tradiţii. Şcoala are o oarecare solemnitate, seriozitate, poate calitatea, elevii învaţă treptat meseria profesorului care le stă în faţă. Şcoala noastră a ţinut foarte mult la calitatea învăţământului şi uite că şi acum se practică acelaşi nivel, acelaşi învăţământ. Mă bucur că sunt alături de ele. Le urez sănătate. Să ne vedem şi peste ani!”, a spus profesoara Floarea Marinache.

Generaţie premiată de inspectorul şcolar de specialitate

Inspectorul şcolar Cristina Ivan s-a aflat în mijlocul cadrelor didactice care au sărbătorit semicentenarul de la absolvirea liceului şi în ­ca­litate de inspector şcolar, dar şi de fost învăţăcel al uneia dintre educatoarele prezente, motiv pentru care misiunea sa a fost una încărcată de emoţie. „În momentul în care am primit invitaţia din partea doamnelor care s-au implicat în organizare nu am ezitat să răspund afirmativ. Am făcut acest lucru pentru că m-am gândit la emoţia pe care dumneavoastră o trăiţi astăzi, aici, împreună. Îmi face o deosebită plăcere să vă ofer diplome de onoare cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la absolvirea Liceului Pedagogic Buzău, perioadă în care v-aţi remarcat prin rezultate deosebite în formarea  şi educarea preşcolarilor prin dăruire profesio­nală, familială şi civică, prin promovarea tuturor examenelor vieţii. Vă felicit pentru întreaga activitate, pentru paşii copiilor pe care i-aţi îndrumat”, le-a spus inspectorul şcolar.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker