Educație

FOTO | Premieră: atelier pentru cea de-a noua artă, la Hasdeu

Romanul grafic și banda desenată pătrund și în școlile buzoiene. De acest lucru se ocupă Rebeca Jilinschi, cadru didactic de limba franceză la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, care a deschis, în premieră,  un atelier de creație în cadrul proiectului comunitar pe care instituția buzoiană de învățământ l-a inaugurat recent și care se numește „Media HDu”. „E un proiect comunitar și oferim logistica pentru desfășurarea atelierului; în momentul de față ne aflăm în curs de a achiziționa tablete grafice, pe care elevii să realizeze desenele; contează însă foarte mult și talentul copiilor, nu numai instrumentele, pentru că e vorba în primul rând despre creativitate și originalitate”, spune profesoara Rebeca  Jilinschi.

„Atelierul de bandă desenată, roman grafic și ilustrație de carte” a debutat la C.N. „B.P. Hasdeu” cu o prezentare a conceptelor cheie și a diferențelor dintre romanul grafic și banda desenată. Cei 25 de copii care au participat la atelier au avut posibilitatea, prin amabilitatea cadrelor didactice de limba franceză care le-au pus la dispoziție materiale din biblioteca proprie, să răsfoiască exemplare care sunt în topurile de profil din Europa.

La această primă întâlnire au participat elevi de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, dar și de la Școala „Sf. Apostol Sf. Andrei”, din municipiul Buzău; și aceasta pentru că și genul abordat în cadrul atelierului se adresează tuturor vârstelor, deci și pentru elevii de gimnaziu și pentru liceeni. De ei s-au ocupat Rebeca Jilinschi, organizatorul atelierului, dar și cadrele didactice de limba franceză pe care le-a invitat să i se alăture în acest demers educațional, Tamara Popescu și Elena Cojanu. Acestora li s-a mai adăugat și Laura Pătulea, fostă elevă a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, în prezent, studentă în anul al II-lea la  UNArte București. Ea le-a vorbit copiilor despre grafică și design grafic și a făcut referire la oportunitățile profesionale pe care le au dacă își vor  urma pasiunea și își vor dezvolta abilitățile în această direcție.

Următoarea sesiune de lucru va avea loc vineri, 24 iunie, în intervalul orar 9.00-12.00, spune profesoara Rebeca Jilinschi, care îi îndeamnă să dea curs invitației pe toți elevii care sunt interesați să creeze ceva original, fie că vor opta să lucreze în echipă, fie că vor  dori să facă acest lucru individual.

Revistă de bandă desenată la nivel de liceu

Atelierul de benzi desenate este o oportunitate pentru copii să descopere eroii preferați din filme. Faptul că imaginile sunt însoțite de text îl va ajuta să facă mult mai ușor legături și conexiuni și vor înțelege foarte bine firul poveștii, al scrierii, fără să se plictisească. În timp, vor trece mai ușor la cărți și ar putea deveni chiar pasionați de citit, lucru care le va dezvolta și mai mult imaginația și le va îmbogăți vocabularul. Și cum cele mai multe benzi desenate sunt tipărite într-o limbă străină – foarte multe fiind, spre exemplu, în franceză -, cadrele didactice speră ca această activitate să se transforme și într-un atelier care să-i ajute pe copii să își însușească mai ușor o limbă străină. Dar cel mai mult și-ar dori ca acest atelier să scoată la iveală talente care să ajungă la festivaluri internaționale de benzi desenate, precum celebra manifestare de la Angoulême, din Franța, care anul viitor va avea cea de-a 50-a ediţie, o adevărată  întâlnire anuală a celei de-a noua artă de care se bucură sute de mii de vizitatori.  „Zona francofonă abundă în artă grafică. Francezii sunt pasionați și ei de benzi desenate și de roman grafic, mai ales că ultimul a luat amploare. Adolescenții în Franța consumă roman grafic mult mai mult decât la noi și de asta s-au și dezvoltat foarte mult în această direcție. Marii scriitori – și astăzi le-am oferit elevilor noștri exemplificări -, au fost puși în roman grafic, pentru a atrage publicul. De fapt este vorba și despre artă vizuală și despre artă literară; sunt combinate și de aceea atrag. Le-am prezentat lucrări cu grafică precum <Don Quijote>, Antoine de saint-Exupery, Jules Verne în volum original, cu ilustrația originală și <1984> a lui George Orwell, care  a fost pusă de curând în bandă desenată”, povestește profesoara Rebeca Jilinschi despre primele informații cu care au luat contact participanții la atelierul de bandă desenată, roman grafic și ilustrație de carte, pe care l-a organizat mai întâi în sala de lectură a Colegiului, dar care se va muta cât de curând în sala special amenajată pentru astfel de activități ce vor avea loc în cadrul proiectului „Media H Du”.

Un prim pas pe care cadrul didactic dorește să-l facă împreună cu acești copii este să realizeze o revistă de bandă desenată la nivel de liceu, cu creațiile copiilor, ceea ce va constitui pentru început o premieră județeană, având în vedere participarea elevilor de la mai multe unități de învățământ. „În primul rând mi-ar plăcea să realizăm un album cu creațiile elevilor; ne dorim ca ei să creeze propriile personaje pentru cărțile sau romanele lor viitoare. Vor fi povești diferite, stiluri diferite și va fi diversitate. Ne dorim să fie un album care să strângă mai multe stiluri”, mai spune cadrul didactic.

Ofertă educațională excepțională pentru perioada vacanței

În acest moment, atelierul de benzi desenate și grafică de roman  reprezintă o ofertă educațională excepțională pentru vacanța de vară a elevilor. Cadrul didactic se gândește să promoveze în cadrul atelierului și romanul grafic, care este mult mai puțin cunoscut la noi. „Planul este ca în perioada următoare, în prima parte a vacanței, să avem două întâlniri, rămânând ca ei să se gândească, să lucreze până la toamnă, schițe, planuri, desene, și să vadă de la toamnă cum vor pune în practică tot ce au făcut și cum le vor asambla, pentru că din toamnă o să ne întâlnim cu ei o dată la două săptămâni, în cadrul atelierului. Mare parte a orelor le vom desfășura anul școlar următor. Acum le-am declanșat niște piste de gândire și de cercetare. O să le prezint și în continuare. Și bineînțeles o să scotocească ei în mintea lor ideea originală. Pentru că asta ne interesează să creeze ei înșiși. Astăzi mi s-au părut foarte interesați. Am vorbit mai puțin despre ilustrația de carte, dar o să reiau data viitoare, doar am amintit-o pentru început. Este o zonă fascinantă. O să vedem dacă sunt doritori de așa ceva.  Romanul grafic e mai mult autobiografie și încercând acest gen de scriere, lumea scapă de complexe desenând”, precizează cadrul didactic buzoian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker