Actualitate

FOTO | Povestea coșului cu legume bio care hrănește copii vulnerabili

Familia AMURTEL este de mai mulți ani un mediu sigur, cald și iubitor pentru copii vulnerabili din județul Buzău, copii care au fost preluați dintr-o situație de neglijare, abuz, sărăcie extremă sau după ce și-au pierdut familia. În momentul de față, aici se află 12 copii, care sunt înconjurați de adulți grijulii, care le oferă afec­țiunea de care au nevoie pentru a-și forma încrederea în sine și speranța. Acești adulți fac eforturi zilnice pentru a asigura hrana copiilor. De aceea, ei au înființat în satul Poieni, situat pe DN10 Buzău-Brașov, o grădină de legume pe o suprafață de aproape un hectar și 1.200 metri pătrați de sere neîncăl­zite, care poate sus­ține o producție de legu­me din aprilie – mai până în luna decembrie.

Grădina Bio Amurtel este certificată organic de Bioagricert, o organizație italiană de profil. Aceasta înseamnă că aici nu sunt folosite pesticide și fertilizatori sintetici, proveniți din sinteză chimică, și, spun reprezentanții Amur­tel, respectă „toate condițiile de certificare organică. Semin­țele noastre sunt certificate organic, din producție proprie sau netratate”. Grădina se află pe mâna a două doamne harnice, Cristina și Daniela, care se ocupă cu drag de cultivarea legumelor.

Proiectul Amurtel de înființare a unei grădini de legume bio a fost demarat în urmă cu aproape nouă ani. El s-a dezvoltat pas cu pas, cu sprijin de la alte organizații. „Noi am început prin 2012-2013. La început a fost mai greu, pentru că legumele erau mai mici. Anul trecut am reușit să facem un foraj și să avem apă suficientă și atunci am obținut cartofi și morcovi foarte buni. Apoi, am reușit să facem investiții în solare și în irigații. Nu am reușit să obținem fonduri de la PNDR (n.r., Programul Național de Dezvoltare Rurală) pentru că suntem asociație socială și nu suntem SRL sau asociație de producători. Am reușit să obți­nem granturi mici prin alte fundații, și de aici și din străinătate, care ne-au ajutat încet-încet să punem pe picioare echipamentul de care aveam nevoie”, povestește reprezentantul AMURTEL, Didi A. Devapriya.

Cum contribui la hrana copiilor de pe masa Familei AMURTEL

Zilele acestea, Familia AMURTEL a trimis o scrisoare pe adresa redac­ției, prin care își exprimă dorința ca buzoienii să fie înștiințați de faptul că pot achiziționa, în fiecare săptămână, de la sfârșitul lunii aprilie până în decembrie, legume orga­nice din această grădină și că fiecare coș de legume cum­părat înseamnă și un sprijin pentru cei 12 copii de aici.

„Când te abonezi pentru un sezon de coșuri de legume, în plus față de alegerea sănătoasă pe care o faci pentru tine și familia ta, mai sunt și alte plusuri pe care această opțiune ți le aduce și care pot fi extrem de ­sa­tisfăcătoare sufletește. Ca membru al comunității care susține agricultura, vei sus­ține agricultura ecologică, locală, vei stimula biodiversitatea și vei sprijini economia rurală”, se arată în scrisoarea AMURTEL către buzoieni. În același timp, orice achiziție înseamnă un ajutor pentru copiii pe care Familia AMURTEL îi are în grijă: „Vei asigura legume proaspete pentru consumul zilnic al celor 12 copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani care cresc în centrul rezidențial Familia AMURTEL, pe care asociația noastră îi are în grijă! Ca membru al comunității strânse în jurul Grădinii Bio AMURTEL devii parte a familiei noastre extinse de susținători și este plăcerea noastră să-ți livrăm alimente gustoase, de calitate”.

Didi A. Devapriya, repre­zentant AMURTEL, explică, pe scurt, cum pot obține buzoienii legumele din gră­dina bio: „Noi nu suntem producători agricoli. Noi ne concentrăm activitatea pe partea de îngrijire a copiilor. Și acest mecanism pe care îl folosim, care se numește agricultură sus­ținută de comunitate, e unul în care formăm un grup de consumatori la începutul sezonului, de tip membri. Odată ce au intrat, membrii își iau un angajament, să fie alături de  grădină tot sezonul, și primesc săptămânal un coș de legume. Plătesc la început un fel de investiție care să ne acopere cheltuielile cu răsa­duri, semințe, solarii și  cu salariații care lucrează câteva luni de zile fără să avem alte intrări, și restul, abonamentul, se împarte egal în niște plăți, care se achită la fel, chiar dacă primesc și patru sau cinci livrări într-o lună. Noi încercăm să respectăm cantitățile pe care le trecem în contract. Câteodată lucrurile ies mai mult, câteodată mai puțin, dar noi compensăm când începem să producem mai mult sau când avem și alte produse cu care să putem îmbună­tăți coșul, care nu se află în contract. Câteodată punem  flori de soc, flori de salcâm, la începutul sezonului, măceș și alte lucruri care apar și pe care le putem împărți cu grupul nostru. Noi dorim ca buzoienii cu care avem contract să se simtă mulțumiți de coșuri și să simtă că fac parte din familia noastră”.

Coșurile conțin legumele de sezon care s-au copt în săptămâna respectivă în grădina AMURTEL. Recolta este împăr­țită în mod egal între coșuri, astfel că dacă alegi ridicarea dintr-un punct de livrare, poți lua oricare coș vrei dintre cele care așteaptă să fie preluate. „Legumele noastre sunt la prețuri accesibile pentru produsele bio, dacă ne referim la cantitatea care se primește în întreg sezonul, și dacă facem comparație cu ce s-ar fi putut cumpăra de la magazin”, mai spune reprezentantul AMUR­TEL.

Didi vorbește și despre mulțumirea sufletească de a ajuta un copil care nu are sprijin familial, prin achiziția unui coș bio, sentiment care, spune ea, nu se poate compara cu nimic. Iar buzoienii care cumpără coșuri cu legume bio de la AMURTEL știu despre ce este vorba și din acest punct de vedere. „Oamenii care se implică știu despre ce este vorba. Dacă merg în vacanță, poate să le ridice altcineva coșul, dar mulți preferă să-l doneze chiar copiilor. Unii ne trimit și haine și cărți atunci când mergem cu coșul de produse. Sunt membri care vor să se implice mai mult. Unii fac chiar și <adopții la distanță> și se implică direct în susținerea copiilor”, mai spune Didi A. Devapriya.

Punctual, avantajele celor care se abonează la grădina bio AMURTEL se traduc astfel: obțin legume proas­pete, cultivate în siguranță, care le sunt livrate acasă, consumă legume organice, de sezon, cultivate local, pentru un boost de sănătate și vitamine, care ajung direct din grădină pe masa lor, au parte de un preț corect pentru produse bio întreg sezonul și nu în ultimul rând asigură hrana nutritivă copiilor care trăiesc în centrul reziden­țial Familia AMURTEL. În plus, ei pot spune că îi cunosc personal pe oamenii care le cultivă hrana.

Scrisoarea Familiei AMURTEL se încheie cu mulțumiri către toți buzoienii care doresc să consume legume bio și să-i ajute astfel pe cei 12 copii aflați în grija organizației: „Vă mulțu­mim din partea tuturor copiilor și echipei Grădinii Bio! Cu drag, Didi, Cristina, Daniela, Ana și copiii Familiei AMURTEL”.

Mai multe informații se pot obține  pe websiteul: www.legume-eco.ro.

Articole similare