Actualitate

Cum obligi autoritățile de mediu să se miște: anunți poluarea la 112

Autoritățile de mediu s-au pus în mișcare pentru a des­coperi sursa de poluare a cursului de apă care traversează comuna Smeeni după ce un localnic din Albești a observat că apa râului Călmățui a devenit albă ca laptele și a sunat, luni, la 112. La scurt timp, la fața locului au ajuns reprezentanți ai Primăriei Smeeni, ai Poliției, de la ISU Buzău, de la Garda de Mediu și de la Apele Române care administrea­ză acest curs de apă. Toți aceștia au mers pe cursul apei până la confluența cu pârâul Negreasca și așa au descoperit de unde venea apa lăptoasă.

Pârâul Negreasca traversează zona industrială a municipiului Buzău și se varsă în râul Călmățui, iar periodic este poluat cu substanțe toxice. De fiecare dată când sesizarea a ajuns în atenția instituțiilor responsabile cu protecția mediului, deversarea s-a oprit o perioadă. Situația trenează de patru ani, spun localnicii de la Maxenu. ,,La 9 km de municipiul Buzău, sens de mers spre Slobozia, se află satul Maxenu aparținând de comuna Țintești. Chiar la intrarea în acest sat curge pârâul Negreasca, pe marginea căruia cresc sălcii, iar în apa acestuia trăiau, până în urmă cu aproape trei ani, pești, broaște etc., semn al unui mediu curat, propice vieții. În prezent este un pârâu otrăvit, plin de ­chi­mi­cale și toxine, care afectează și pânza freatică din care consumă apa locuitorii și animalele și cu care cetățenii irigă supra­fețele cultivate, neexistând în tot satul rețea cu apă potabilă, doar fântâni”, ne transmitea un localnic din satul Maxenu la finalul anului trecut. Sesizarea a ajuns și în atenția Poliției, a Gărzii de Mediu Buzău și a Apelor Române. Ulterior, deversările au încetat o perioadă, dar, periodic, apa devine lăptoasă. Pentru sătenii care au gospodării în apropierea gârlei Negreasca, traiul de zi cu zi a devenit un coșmar, din cauza mirosului insuportabil de sulf.

,,Deși au fost sesizări din partea unor cetățeni, însă nu și din partea Primăriei, nu știm din care motive, Garda de Mediu Buzău nu a luat până în prezent nicio măsură  pentru a opri această otrăvire a pârâului cu chimicale, situație de neînțeles și de neacceptat în continuare, deși situația trenează de aproape 3 ani”, ne-a scris localnicul.

Între timp, poluarea a ajuns până la Albești, comuna Smeeni, și a fost necesar un apel la 112 ca instituțiile res­ponsabile să se pună în mișcare. Specialiștii Apelor Române au prelevate probe, însă rezultatele sunt așteptate abia spre finalul săptă­mânii. Localnicii spun că poluarea ar proveni de la o societate din satul Frasinu pe lângă care curge Negreasca, dar autoritățile responsabile trebuie să stabilească poluatorul. Echipe de la Apele Române Buzău – Ialomița și Garda de Mediu Buzău au anunțat controale la sediul reciclatorului, pentru a examina apele deversate în ultimele zile din stația de epurare în canalul de desecare.

Cum justifică Garda de Mediu poluarea de pe Negreasca

Reprezentanții Gărzii de Mediu Buzău au anunțat, marți, pe pagina de Facebook, primele rezultate ale veri­ficărilor: ,,O echipă formată din comisari ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Jude­țean Buzău, cât și reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău, UAT  Smeeni și Inspectoratul de Poliție Județean au verificat o sesizare cu privire la apariția pe cursul de apă Călmățui, cât și Negreasca și al canalului ANIF a unei pelicule albe în zilele de 12-13 aprilie 2021. Au fost prelevate probe de către reprezentanții ABA Buzău-Ialomița în vederea stabilirii valorilor indicatorilor de calitate ai apei, cât și ce substanțe ar putea conține acea peliculă.

Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – ­Comi­sariatul Județean Buzău au verificat și agentul economic care evacuează în canalul ANIF apele epurate, cât și apele pluviale de pe platformă. S-a constatat faptul că, înce­pând de sâmbătă, 10 aprilie, se efectuau lucrări de decolmatare a cursului de apă Negreasca, cât și a canalului ANIF de către reprezentanții societății comerciale și de reprezentanții ABA Buzău-Ialomița.

Se vor continua verificările în vederea identificării sursei care a condus la aspectul albicios al apei pe cele două cursuri de apă, Călmățui și Negreasca. După primirea rezultatelor probelor de apă prelevate, se va stabili cu certitudine cauza și se vor impune măsuri conform legislației de mediu în vigoare. În timpul controlului, pe cursurile de apă menționate anterior nu au fost identificate cadavre de specii de pești sau alte viețuitoare”, se precizează în informarea de pe pagina de socializare a Gărzii de Mediu Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker