Actualitate

FOTO I Pompierii s-au luptat ore întregi cu flăcările la Bisoca. O femeie a avut nevoie de îngrijiri medicale când și-a văzut casa distrusă de foc

A fost un final de săptămână „de foc” la propriu pentru pompierii buzoieni. Pe raza comunei Bisoca, au avut loc duminică, cele mai ample misiuni gestionate în acest weekend.

În jurul orei 13:00, pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău și din cadrul Punctului de lucru Beceni au fost solicitați să intervină, pe raza comunei Bisoca, la un incendiu izbucnit la vegetație uscată ce prezenta pericol de propagare la pădure și la o locuință din apropiere. Către locul indicat s-au deplasat de urgență două autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul celor două unități de intervenție, fiind suplimentate în orice moment, în caz de nevoie. Ajunși la fața locului, având în vedere pericolele existente, aceștia au început imediat acțiunile de localizare a incendiului, oprind propagarea acestuia.

Patru ore s-au luptat pompierii cu flăcările, incendiul fiind stins în limitele găsite, oprindu-l astfel din a se propaga și a produce pagube suplimentare. În total, incendiul a afectat o suprafață de 6 hectare de vegetație uscată și 4 hectare de litieră, la finalul intervenției fiind stabilită și cauza probabilă de incendiu, și anume foc deschis în spații deschise.

 

Tot duminică, forțe și mijloace din cadrul Detașamentului de pompieri Buzău și din cadrul Punctului de lucru Beceni au fost solicitate să intervină în jurul orei 21:30, la un incendiu izbucnit la o locuință de pe raza comunei Bisoca, fiind astfel dislocate către locul indicat două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță S.M.U.R.D.

Ajunși la fața locului aceștia au constatat că incendiul se manifesta la nivelul locuinței, grajdului și anexelor din gospodărie, afectând de asemenea și o construcție din gospodăria învecinată. Totodată proprietarului locuinței, o femeie de 63 de ani, i s-a acordat prim-ajutor medical, fiind găsit în stare de șoc de către pompieri când și-a văzut distrusă goniseala de-o viață. Femeia care locuia acolo cu cei doi nepoți, unul clasa a V-a și unul a VII-a, a refuzat însă transportul la spital.

Având în vedere zona greu accesibilă în care se afla proprietatea, autospecialele de pompieri au fost lăsate la o distanță de aproximativ 300 de metri față de locul în care se manifesta incendiul.

Imediat după recunoașterea la fața locului, pompierii au inceput acțiunile de limitare a propagării incendiului, urmate de lichidarea acestuia ce s-a dovedit dificilă și de durată din cauza volumului mare de materiale ce ardeau mocnit, intervenția fiind desfășurată pe parcursul a 10 ore.

La finalul intervenției a fost stabilită și cauza probabilă de incendiu ca fiind jar sau scânteri provenite de la sistemul de încălzire al locuinței.

Având în vedere cele menționate mai sus, si a faptului că majoritatea incendiilor la locuințe, în sezonul rece, se produc ca urmare a utilizării necorespunzătoare sau a neîntreținerii/întreținerii superficiale a mijloacelor de încălzire, I.S.U. Buzău recomandă cetățenilor să țină cont de următoarele reguli și măsuri preventive:

  • asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a sobelor și coşurilor de fum de către o persoană specializată;
  • asigurați izolarea coșurilor de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • nu așezați materiale combustibile în apropierea surselor de încălzire;
  • nu depozitaţi în podurile locuinţelor materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne etc.) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului;
  • amplasaţi în faţa uşiţelor sobelor o cutie metalică sau o foaie de tablă, aceasta asigurând protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului;
  • pregătiți pentru utilizare numai tipul de combustibil destinat alimentării mijloacelor de încălzire;
  • verificați periodic sistemul de încălzire și nu îl lăsați niciodată nesupravegheat pe termen lung„, precizează sg. maj. Vlăduț Pîrvu, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău.

Pe parcursul weekend-ului, pompierii militari buzoieni au participat la diverse misiuni de stingere a incendiilor izbucnite la obiective, majoritatea manifestându-se la vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș.

Astel, în perioada 09.04.2021, ora 08.00 – 12.04.2021, ora 08.00, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” al județului Buzău au gestionat un număr de 88 de evenimente, 8 fiind misiuni de stingere a incendiilor, 46 de cazuri S.M.U.R.D. pentru acordarea primului ajutor și/sau transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave și 34 misiuni de informare preventivă și conștientizare a pericolului epidemiologic privind răspândirea SARS-CoV-2, precum și alte misiuni specifice domeniului nostru de activitate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker