Administrație

FOTO | Planul Urbanistic General rescrie regulile de construire din Buzău

Buzoienii vor spune adio planurilor de a-și construi case după design-ul propriu în interiorul orașului, dacă Planul Urbanistic General (PUG), actualizat de Primărie după 14 ani, va intra în vigoare. Conform planului preliminar, orașul va fi împărțit în mai multe zone construite protejate, care vor avea un anume specific și anumite reguli de construire, iar limitele locuibile ale municipiului vor fi extinse cu 15 la sută.

Arhitectul Răzvan Abagiu

Arhitectul Răzvan Abagiu, coordonatorul PUG, spune că ideea din spatele acestui plan este aceea de a controla modul haotic în care se construiește în prezent, fără a se ține cont de specificul unor zone, cum este centrul vechi al orașului: „Când spun zonă construită protejată, nu înseamnă că ceea ce propunem noi administrației publice a municipiului Buzău este să blocheze orice investiție. Nu, ci doar dezvoltarea trebuie controlată în interesul public, în interesul tuturor cetățenilor”.

Și, pentru că tot este vorba despre centrul vechi al orașului, alte cartiere din oraș vor intra la capitolul zone cu încărcătură istorică, respectiv cartierul Nicolae Titulescu, zona din preajma străzilor Traian Vuia, precum și zona Mesteacănului. Aici, buzoienii vor trebui să țină cont de numeroase reguli atunci când își vor construi case, de la regimul de înălțime al clădirii, la fațada construcției și chiar și culoarea pe care o va avea viitoarea casă. Totul va trebui să se îmbine armonios cu specificul general al zonei, după cum și-au propus autoritățile, iar blocurile de locuințe foarte înalte nu vor mai fi construite în mijlocul cartierelor în care sunt predominant case.

Un alt motiv pentru care se impune o reorganizare vizează și poziția geografică a Buzăului, la intersecția Moldovei cu Muntenia, ceea ce-l face un oraș puternic tranzitat. Acest lucru va crește odată cu construirea Autostrăzii Moldovei și a drumului expres Buzău-Brăila, iar autoritățile vor să dezvolte zona industrială a orașului, prin mutarea serviciilor preponderent în această zonă, în timp ce nordul orașului va rămâne, în mare parte, construirii de locuințe.

Și străzile orașului vor fi ușurate de traficul greu, atât prin construirea orbitalului care va prelua mare parte din circulație, cât și prin accentul pus pe deplasarea cu mijloacele de transport în comun. Pe lângă extinderea spațiilor verzi deja existente, propusă este și înființarea unora noi, pentru ca Buzăul să ajungă la 50 metri pătrați de spațiu verde per cap de locuitor.

Întreaga reorganizare a orașului este propusă pe cinci piloni: Buzăul Verde (economia circulară), Buzăul Prosper (economia urbană a orașului), Buzăul Coerent (morfologia urbană a orașului), Buzăul  Deschis (sistemul GIS în administrație) și Buzăul Conectat (circulațiile și căile de comunicații ale orașului). Planul Urbanistic General preliminar va fi supus, totuși, dezbaterii publice, la care buzoienii vor avea ocazia să enumere avantajele și dezavantajele propunerilor arhitecților.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker