Actualitate

FOTO / Peste 1.000 de copii defavorizați au fost în tabără în campusul Fundației „Sfântul Sava” de la Bisoca

Duminică, 4 septembrie, cu o zi înainte de începerea noului an școlar, Campusul de copii de la Bisoca a încheiat o nouă ediție a taberei de vară organizată de Fundația „Sfântul Sava de la Buzău”. Ultimele grupuri de copii care au făcut popas în vara aceasta la campusul construit de Fundația „Sfântul Sava” – în mijlocul naturii, îmbrățișat de munți și dealuri, un izvor de cunoaștere de natură artistică și spirituală – au fost din localități din județul Ialomița, precum și din municipiile Slobozia și Brăila. De la Brăila a poposit grupul folcloric „Bordeiașul”, de loc din Bordei Verde (județul Brăila), care a participat și la Festivalul câmpenesc „Pe ulița satului meu”,  organizat de părintele Mihail Milea la Câmpeni, în curtea căminului de bătrâni ridicat de Fundația „Sfântul Sava” de la Buzău. Corul de copii „Bordeiașul” a fost însoțit de profesorul coordonator profesorul Vasile Lipan.

Ca și la edițiile precedente, și anul acesta, campusul a găzduit peste 1.000 de copii din medii defavorizate, atât din județul Buzău, cât și din alte județe ale țării și chiar și din Republica Moldova. „Vara aceasta, Fundația „Sfântul Sava” de la Buzău, care funcționează cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, condusă de ÎPS Ciprian, a găzduit și hrănit peste 1.000 de copii și tineri la campusul fundației de la Bisoca. Anul acesta au poposit la campus și două serii de copii din Republica Moldova, din raionul Strășeni și raionul Soroca”, spune preotul Mihail Milea, președintele Fundației Sfântul Sava de la Buzău. Tot în vara aceasta, mai spune preotul Mihail Milea, „Federația „Filantropica”, care funcționează în cadrul Patriarhiei Române, în urma unui parteneriat de colaborare cu Fundația «Sfântul Sava», a trimis  în campus copii de la Centrul de plasament nr. 3”.  În același timp, Federația „Filantropica”, spune preotul Mihail Milea, „a dotat cu cele necesare sala de conferințe a campusului și a adus aici materiale pentru petrecerea timpului liber pentru copii și tineri”.

Campusul de la Bisoca, raiul copiilor nevoiași

În anul 1995, Fundația „Sfântul Sava” a înființat în localitatea Bisoca un campus pentru copii, pe un teren oferit de primăria acestei comune. Campusul a apărut din dorința de a oferi un loc unde copiii din familii cu probleme financiare, copiii din medii defavorizate,  pentru ca aceștia să se poată bucura de o vacanță. Campusul s-a dezvoltat de atunci, an de an, ajungând în prezent să poată asigura cazarea a circa 70-80 de copii pe serie. Anul acesta au fost respectate cu strictețe norme de igienă la campus, norme care au rămas în atenția organizatorilor și după perioada de pandemie.

Campusul cuprinde două spații rezidențiale, construite de Fundație: două pavilioane cu etaj, pentru cazarea copiilor și a voluntarilor, având în mijloc o biserică de lemn, în stil maramureșean, cu hramul „Sf. Ioachim și Ana”, sfinți care sunt prăznuiți în fiecare an pe 9 septembrie. Pe exteriorul Bisericuţei se află pictată pe frescă toată istoria poporului şi a spiritualităţii româneşti, într-un mod asemănător mănăstirii Voroneţ. În anul 2012 a fost anexat și un foișor din lemn, în cadrul căruia sunt organizate activități recreative și de socializare.

Campusul se află la o altitudine de 1.000 m, între două mănăstiri istorice, Poiana Mărului şi Găvanu, în zona în care se află Muntele cu sare, Masa lui Bucur şi Muzeul satului. Pentru copiii care ajung în tabără în campus sunt organizate excursii la aceste obiective, atracții ale zonei pentru toți turiștii.

Campusul se deschide în fiecare vară la începutul lunii iunie, odată cu vacanța de vară a copiilor, și este deschis copiilor până la jumătatea lunii septembrie. Anul acesta s-a închis cu o săptămână mai devreme pentru a ține pasul cu calendarul anului școlar. Pe parcursul unui an, numărul copiilor care participă la tabără  a ajuns și la peste 1.500. Printre beneficiari s-au numărat de-a lungul timpului centrele de plasament din Buzău, elevii școlilor speciale precum și grupuri de tineri din Republica Moldova, Ucraina, Iugoslavia, Elveţia, Belgia.

Programul unei serii de tabără este încărcat și diversificat. Nu lipsesc din program în niciun an excursiile în natură, lectura, concursuri pe teme de creație, educație, spiritualitate, iar copii din campus participă la slujbele religioase la sărbători. De-a lungul anilor, aici au fost organizate şi tabere tematice, precum Tabăra Națională de Limba și Literatura Română și copiii au avut ocazia să se întâlnească cu diferiți scriitori. Amintim aici edițiile Taberei internaționale de creație literară „Ioan Alexandru”, care s-au desfășurat în colaborare cu Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”, Fundația „Sfântul Sava” și Inspectoratul Școlar Județean Buzău.

Supravegherea copiilor, bucătăria și organizarea activităților pentru aceștia sunt asigurate de voluntari din România sau din străinătate. Pe terenul campusului se află, ca elemente de atracție, un avion militar (MIG 24) și o navă de dimensiuni reduse, dezafectate de armată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker