miercuri, 27 mai 2020

FOTO | Ora bilanțului pentru Muzeul Județean și Biblioteca „V. Voiculescu” de Ziua Culturii Naționale

Cele mai recente des­coperiri arheologice de la Buzău au fost expuse în premieră miercuri, 15 ­ia­nuarie, la Muzeul Județean cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Expoziția cuprinde artefacte des­coperite de către arheologii muzeului pe teritoriul județului Buzău în campania arheologică din anul 2019.

„Avem un vas de provizii din lut care nu a fost restaurat în totalitate. El a fost descoperit la Pietroasa Mică, Gruiul Dării, și datează din Epoca Pietrei. Mai exact este un vas cu o vechime de aproximativ 5.500 de ani. Lângă el vedem o săpăligă din corn și o figurină din lut reprezentând un bovideu. E greu de spus exact ce rol aveau astfel de figurine. Eu merg pe ideea că foloseau drept jucării, dar sunt alți cercetători care le consideră obiecte de cult. În cea de-a doua vitrină este expus inventarul dintr-un mormânt de inhumație de la Cârlomănești – Arman, unde se află în cercetare un cimitir din Epoca Bronzului. Este unul dintre cele mai mari din România. Aici am găsit mai multe vase de diferite tipuri, forme și dimensiuni. Unul este un vas în care se aducea apă, altele sunt cupe. Este probabil o ceramică funerară. În altă vitrină avem un vas descoperit pe un șantier nou, la Aldeni – Muchia Vulturului, apoi niște piese de argint și chihlimbar de origine dacică”, a declarat arheologul Sebastian Matei.

Peste 37.000 de vizitatori la toate sediile muzeului

Cu aceeași ocazie, la Muzeul Județean au fost prezentate, în prezența președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, principalele rea­lizări ale instituției în anul precedent. Directorul Daniel Costache a adus în discuție reabilitarea Muzeului Chihlimbarului de la Colți, realizată cu sprijinul Consiliului Județean, și numărul mare de evenimente care, în 2019, au mărit numărul vizitatorilor care au trecut pragul muzeului. De asemenea, anul acesta, urmează să fie redeschisă publicului și Casa Vergu Mănăilă.

„Activitățile instructiv-educative au determinat ca peste 15.000 de oameni să ajungă la sediul nostru de pe Bulevardul Bălcescu, iar la toate sediile muzeului s-au înregistrat peste 37.000 de vizitatori. Este deja o tradiție ca de Ziua Culturii Naționale, Muzeul Județean Buzău să prezinte ce a reușit în anul anterior și ce își propune pentru anul în curs. Este o datorie a noastră să venim în fața publicului și să spunem ce am reușit și ce dorim să facem. Este și un moment de bilanț și trebuie să mulțumim celor ce ne-au ajutat. Ne bucură că a crescut numărul vi­zitatorilor, numărul instituțiilor partenere, pentru că fără parteneri nu poți face chiar tot ceea ce ți-ai propus și asta ne face să continuăm, arătându-ne că suntem pe un drum bun”, a declarat directorul Muzeului Jude­țean Buzău, Daniel Costache.

Cu aceeași ocazie, au fost prezentate mai multe lucrări științifice realizate de reprezentanții muzeului.

Peste 10.000 de buzoieni au împrumutat cărți de la Biblioteca Județeană

„Este o zi importantă pentru noi toți, Ziua Culturii Naționale și 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Cred că ar trebui să avem o mai mare aplicare către cultură, artă, știință și învățământ pentru că un popor fără educație și cultură este un popor mort. Eu aș vrea să mulțumesc instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean pentru ce au făcut și ce vor face, pentru că astfel se face și un act educațional atât, pentru copii cât și pentru noi, cei mai în vârstă”, a spus președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

La eveniment a fost prezent și Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”, instituție aflată și ea în subordinea Consiliului județean. Burlacu a vorbit despre numărul de cititori înregistrat anul acesta de către instituția pe care o conduce și despre cele mai solicitate titluri de cărți solicitate de buzoieni. „Anul acesta am avut 10.124 de utilizatori, înregistrându-se 49.075 împrumuturi de carte, plus 14.814 utilizatori la sala de lectură. Asta în condițiile în care am avut o perioadă de trei luni în care nu am putut fi la dispoziția publicului din cauză că ne-am mutat sediul”, a declarat directorul Sorin Burlacu.

loading...
error: Content is protected !!