Educație

FOTO / O școală și o grădiniță din județ, renovate de BookLand printr-o investiție de 100.000 de euro

Elevii din Pietrosu și Costești vor învăţa în condiții mai bune în noul an școlar. Meritul aparține Asociației BookLand, care de ani buni este implicată într-o campanie de atragere de sponsori pentru renovarea școlilor din zonele defavorizate. Prin programul asociației de „Renovare școli în mediul rural”, derulat sub motto-ul „Împreună construim oameni”, 37 de școli din satele României au devenit, în 2020 și în 2021, locuri în care peste 7.000 de copii merg cu plăcere să învețe. Iar anul acesta se renovează încă  29 școli situate în 22 județe, printre care și unități de învățământ din județul Buzău.

Abia finalizate sunt lucrările de la Pietrosu și Costești, iar reprezentanții asociației spun că este pe cale să se întâmple același lucru și la Școala din Breaza. Aceeași asociație contribuia, în anul 2020, și la renovarea Școlii din Săhăteni. De această dată, asociația a investit 100.000 de euro pentru a da o altă față exteriorului Grădiniței cu Program Normal din satul Pietrosu, și pentru lucrările care s-au făcut asupra clădirii acesteia, dar și pentru cele din curte și grădină, precum și pentru lucrări de renovare interiorului Școlii Gimnaziale din satul Costești, unde a reușit să reabiliteze două săli de clasă pe care le-a și dotat. De asemenea, cu banii asociației a mai fost utilată și toaleta  școlii cu obiecte sanitare noi.

„Grădinița arăta «uzată» după doar 15 ani de la construcția ei, iar despre Școala Gimnazială din Costești nu se putea spune că a îmbătrânit prea frumos, deși au trecut doar 55 ani peste ea”, transmit reprezentanții Asociației. De aceea, aceste lucrări au însumat o investiție de circa 100.000 de euro. Este un buget mai mare decât cel alocat anul trecut pentru renovarea școlilor, ne spune Mădălina Mocanu, director Marketing & Comunicare Asociația BookLand, care explică această creștere prin majorarea prețurilor materialelor de construcții. „Noi puteam să renovăm o școală anul trecut cu un buget care se situa în medie, la 60.000 de euro. Pentru că prețurile materialelor de construcții au explodat anul acesta media nu poate fi  sub 100.000 de euro”, spune Mădălina Mocanu.

Lucrările au început în luna martie. De atunci și până în prezent, mai spune Mădălina Mocanu, a fost renovată Grădiniţa Pietrosu: „Am reparat pereții exteriori, i-am termoizolat, i-am întărit cu fibră de sticlă, am tencuit și am zugrăvit. Am montat pavele și borduri în curte, înfrumusețând grădina cu arbuști decorativi. Iar în fața grădiniței, unde am reparat placa de beton peste care apoi am montat gresia, am instalat și o balustradă practică cu suport de flori”. Apoi,  la câteva minute distanță de grădiniță, la Şcoala Gimnazială Costeşti, în doar două săptămâni, au fost modernizate complet două săli de clasă care fac acum notă distinctă: „Parchet nou, pereți reparați și zugrăviți, corpuri de iluminat, calorifere, jaluzele și mobilier școlar, res-pectiv băncuțe, scaune rotative, dulapuri. Toaleta am dotat-o cu obiecte sanitare noi-nouțe: lavoare, baterii, oglinzi, vase WC”, mai spune Mădălina Mocanu.

Astfel că, acum, în Grădinița cu Program Normal din satul Pietrosu și în Școala Gimnazială din satul Costești, ambele din județul Buzău, există curățenie și condiții moderne pentru studiu, cele două unități de învățământ fiind pregătite să-și deschidă porțile pentru elevi în noul an școlar.

Eforturile financiare au fost susținute de asociație prin mobilizarea  a sute de companii, care au contribuit cu bani, produse sau servicii (prin redirecționarea celor 20 la sută din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizării nr. 32/ 1994), dar și prin motivarea autorităților și comunităților locale să se implice. Astfel se vede puterea și determinarea domeniului privat în a schimba lucrurile în domeniul educației, iar asta într-un timp record și de zeci de ori mai eficient din punct de vedere al costurilor.

„Grădinițele, respectiv școlile, sunt spațiile în care copiii își petrec cea mai mare parte a zilei. De aceea, un mediu confortabil și sănătos este absolut necesar pentru starea lor de bine și pentru creșterea performanțelor. Cu ajutorul Asociației BookLand, al partenerilor săi și al primăriei, aceste spații și-au schimbat aspectul în bine! Recunoștință, respect și multă putere pe acest nobil drum ales!”, este mesajul directorului Școlii Gimnaziale Costești,  Mihaela Sava.

„Noi credem cu tărie în potențialul acestor copii”

Investițiile în cele două instituții au însumat 100.000 euro. De ce au făcut acest lucru răspunde tot directorul Mădălina Mocanu: „Fiindcă noi credem cu tărie în potențialul acestor copii care, tratați cu respect încă de pe băncile școlii, vor întoarce gestul la maturitate, societății”,
spune aceasta.

Transformarea de la Grădinița cu Program Normal Pietrosu, respectiv de la Școala Gimnazială Costești, a fost posibilă datorită companiilor care cred în tineri și într-o Românie mai bună prin educație: Elis Pavaje, Gilcom International Trading, Policolor România, Masterplast România, Pepiniera „Grădina Verde”, FamousRoses.eu, Sanotechnik România, Expleo Group, Raveli, Purmo România, SavanaCuloare, Larexir Decor, Luxten Lighting Company, Terra Impex și Sipex Company.

„Întreaga noastră recunoștin-ță partenerului extraordinar Somaco Grup Prefabricate care a susținut achiziția a 50 la sută dintre materialele de construcții pentru școală, precum și partenerilor de cursă lungă: Unicredit Consumer Financing, SIT, Leroy Merlin România, Titan Machinery România, Turbomecanica şi Profi”, spun reprezentanții BookLand.

Investițiile continuă

În fiecare toamnă, undeva prin luna septembrie, cel târziu octombrie, asociația lansează un apel de înscrieri pentru ca directorii, profesorii, oricine din școală, să completeze un formular în care explică ce ar fi necesar de făcut pentru reabilitarea instituției. Toate aceste formulare sunt analizate de echipa asociației, care face o primă selecție. „Avem o primă selecție a școlilor, după care interacționăm și cu managerii școlilor ca să vedem exact ce  și cine este acolo,  pentru că noi ne bizuim foarte mult pe acești manageri întrucât dumnealor sunt cei care sunt ochii și urechile noastre. Noi nu ne deplasăm pe teren. Tot ceea ce facem, facem de la distanță. Contractăm echipele pe plan local de meșteri, aducem materialele de construcții de la parteneri și apoi ne bizuim pe manageri că sunt o mână forte și sunt foarte responsabili și direct interesați ca totul să se desfășoare în condiții optime. Ei ne trimit zilnic imagini ca să vedem că materialele au ajuns, că este exact ce trebuie, cât trebuie, că echipa s-a apucat de treabă și documentăm zi de zi fiecare milimetru din școală. Ne interesează foarte mult să colaborăm bine și cu autoritățile publice locale și cu comunitatea locală. În baza acelor discuții, interviuri pe care le avem cu acești manageri selectăm școlile finale pe care le renovăm în anul următor și anunțăm în decembrie lista școlilor calificate spre a fi renovate”, explică directorul Mădălina Mocanu.

Care este povestea asociației

Asociația BookLand a fost înființată în urmă cu aproape 12 ani. Inițial a organizat un târg urban de carte, pentru că a început activitatea prin a promova lectura în rândul adolescenților, în rândul tinerilor. Ulterior, pornind de la această activitate, a devenit ca o extensie naturală a târgului de carte organizarea de conferințe BookLand Evolution pentru adolescenți și tineri. „Atât târgul urban de carte, cât și conferințele, erau itinerante. Mergeam cu o caravană în 23 de orașe în primăvară și în alte 23, toamna. Anual acopeream undeva la 46 de orașe. Aduceam speakeri de valoare în fața lor și aveam interacțiune sută la sută între speakeri și adolescenți; cu târgul încercam să-și descopere pasiunea de a citi, iar prin conferințe am vrut să-i inspirăm să-și descopere calea, să își atingă potențialul pentru dezvoltare personală. La îndemnul lor am început să organizăm și Taberele Coolturale BookLand, pe grupe de vârstă: pentru grupa mică, de la 6 la 14 ani, și pentru grupa mare, de la 15 la 18 ani; chiar acum se desfășoară tabăra pentru cei din urmă la Berevoiești, județul Argeș. Noi am organizat și internațional tabere, de exemplu în Irlanda, dar din 2020 am fost nevoiți să rămânem pe plan local și am organizat în țară. Taberele se desfășoară sub mottoul «Cel mai inteligent mod de a te distra», pentru că ele reprezintă un mix foarte echilibrat între distracție și educație. Anul acesta, spre exemplu, am luat de la școlile pe care le-am renovat cei mai buni copii, copii eminenți dar cu o situație materială precară. De asemenea, sunt alături de noi, un nucleu de copii. În taberele noastre mesajul este de a fi aproape de comunitatea ta și de a întoarce binele pe care tu îl primești și tu comunității”, povestește Mădălina Mocanu.

Mădălina Mocanu

De anul acesta, asociația a schimbat puțin formatul. Nu mai organizează conferințe, ci workshop-uri. „Spre exemplu, am reunit olimpici la istorie din colegiile din București și am înregistrat tot workshop-ul și l-am publicat pe canalele noastre de comunicare, pentru ca și alți adolescenți care nu sunt din București să aibă șansa  să se delecteze cu subiectele  dezbătute aici”, mai spune aceasta.

Și pentru că Asociația BookLand își dorește să vină cu un pachet complet de servicii educaționale (inclusiv metodă de predare şi conținut), începând de anul viitor se va concentra și pe construcția primei școli-etalon pentru sistemul de învățământ românesc, cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va urma modelul finlandez (adaptat local) și va asigura inclusiv profesorii care vor preda după o curriculă comparabilă cu cea occidentală. O școală sută la sută modernă (cu cantină, bibliotecă, laboratoare, sală spectacole, facilități sportive, spații relaxare, livadă, dar și solar în care vor fi crescute propriile legume) pusă gratuit la dispoziția copiilor din mediul rural, asigurându-le la final un loc de muncă în cadrul companiilor cu care se vor derula programe de învățământ profesional dual/practică/internship.

„Toți cei care le împărtășesc viziunea, se pot alătura demersului BookLand donând 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvântul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Şoricelul BookLand”, este mesajul reprezentanților organizației.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker