Sănătate

FOTO | O comună buzoiană are cea mai modernă bază de tratament din regiune

Din februarie, bolnavii se pot trata aici

În ultimii zece ani, Spitalul de Boli Cronice Smeeni a cunoscut o dezvoltare accelerată prin atragerea multor investiții din fonduri europene. Ultimul proiect, care a avut o valoare de aproape 3 milioane de euro, atât din fonduri atrase prin Programul Operaţional Regional, cât şi bani din bugetul local, a fost finalizat în decembrie 2023 şi a constat în amenajarea unei baze de recuperare medicală dotată la cele mai înalte standarde.

Proiectul a constat în construirea unui nou corp de clădire în curtea unităţii medicale, dar şi dotarea cu aparatură medicală modernă care va permite pacienţilor să urmeze tratamente noi, care nu se mai regăsesc în oferta niciunei clinici de stat sau private din regiune. Lucrările s-au desfăşurat într-un timp record, iar începând cu luna februarie bolnavii pot beneficia de primele tratamente.

„Întregul proiect finanţat prin Programul Operațional Regional, care s-a încheiat la 31 decembrie 2023, a avut ca valoare eligibilă 2,5 milioane de euro, însă partea de cofinanţare, pentru că valoarea a depăşit cu mult necesarul, a fost de încă 1,7 milioane de lei. Contractul a fost semnat în 2019, construcţia a început în 2022 şi la finalul anului trecut totul era gata. Acum mai aşteptăm autorizarea bazinului în care se vor desfăşura şedinţele de recuperare medicală şi în februarie inaugurăm baza de tratament”, a spus Marilena Dobrescu, managerul Spitalului de Boli Cronice Smeeni, potrivit bursa.ro.

Noua bază de recuperare este singura care va oferi hidroterapie pacienţilor cu limitări locomotorii, atât copii cât şi adulţi. „Avem o piscină în care se vor desfăşura şedinţele de recuperare medicală pentru pacienţii cu probleme locomotorii, vor fi echipamente pentru recuperare neuromotorie, acele lifturi mobile ca pacientul să poată să îşi facă recuperarea medicală în apă, o piscină cu apă normală, nu apă sărată, dar încălzită, cu echipamente medicale ce funcţionează în apă, respectiv bandă, bicicletă, trambulină de apă, cu personal medical dedicat pentru această parte de recuperare medicală şi alături de care se va face o recuperare activă în două săli de kinetoterapie de 200 mp cu echipamente care nu se pot găsi în partea aceasta de ţară nici măcar la clinici private. Vorbim de tratamente ce sunt necesare pentru pacienţii cu afecţiuni locomotorii cu limitări datorită accidentelor vasculare cerebrale, de exemplu, sau cu limitări date de afecţiuni congenitale şi aici mă refer la copii cu distrofii cu artrofii şi aşa mai departe. Există şi o zonă de tranziţie pe înălţime variabilă după care este o zonă cu adâncime de 1,80 m astfel încât pacienţii care sunt în etapa avansată de recuperare să poată inclusiv să înoate”, a declarat managerul Spitalului Smeeni, Marilena Dobrescu.

Tratamentele pot fi făcute atât pentru copii, cât şi pentru adulţi şi, pe lângă acest bazin, au fost amenajate şi salină şi saună individuală. În plus, baza de tratament dispune şi de altă aparatură medicală modernă, cum ar fi cea pentru drenajul limfatic. „Există bazine individuale de recuperare inclusiv pentru copii şi avem şi servicii complementare recuperării medicale, şi anume ergoterapie, psihoterapie, salină, saună individuală. Acum eu zic că ne completăm în mod unic gama noastră de recuperare medicală”, a subliniat Marilena Dobrescu.

De recuperare medicală gratuită în noua bază vor putea beneficia atât pacienţii spitalului, cât şi alte persoane asigurate, conform unui contract încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. „Va fi o bază de tratament ce va deservi atât pacienţii internaţi, cât şi pe cei în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în regim ambulatoriu. Asta înseamnă că pacienţii, timp de 10 zile, pot beneficia de tratament fără să plătească, bineînţeles în limita contractului cu CJAS, a patru proceduri gratuite. Pentru că baza de tratament va fi mult mai mare decât posibilitatea de cazare a pacienţilor, sunt nedeplasabili unii, sau din alte localităţi şi nu pot să vină în fiecare zi la tratament, prin asociaţia spitalului vom organiza un spaţiu de cazare pentru aceşti pacienţi care să aibă posibilitatea să rămână în localitate, pe nişte preţuri decente de cazare”, a adăugat managerul Spitalului de Boli Cronice din Smeeni.

Salvat de la desființare de un proiect european

Spitalul de la Smeeni a fost înfiinţat în anul 1959, fiind considerat la acel moment un adevărat refugiu vital care acoperă nevoia de servicii medicale spitaliceşti a localităţilor din Câmpia Bărăganului, în zona de tranzit, între centrul ţării şi litoral. De-a lungul timpului a avut secţii de chirurgie, infecţioase, geronto-psihiatrie, obstetrică-ginecologie, sală de naşteri şi peste 100 de paturi.

Între timp, adaptat solicitărilor de servicii medicale, acest spital şi-a schimbat profilul, fiind, în prezent, specializat în unitate medicală de boli cronice, cu secţie de medicină internă şi compartiment de îngrijiri paliative specializate, pediatrie, ambulatoriu integrat spitalului, laborator de analize medicale, radiologie/imagistică medicală, medicină fizică şi balneologie cu baza de tratament fizioterapie, medicina muncii, pentru pacienţi din întreg judeţul Buzău. Totodată, dispune şi de o cameră de gardă, cu medici specialişti şi primari ce asigură asistenţa medicală 24 de ore din 24.

În anul 2010, în timpul guvernării Boc, Spitalul de Boli Cronice urma să fie desfiinţat, salvarea de la acel moment fiind tocmai un proiect de dezvoltare pentru care primise fonduri europene. Era vorba despre modernizarea ambulatoriului, iar nerealizarea proiectului ar fi presupus obligativitatea returnării banilor. De atunci, spitalul și-a continuat accensiunea, iar în prezent a devenit cel mai modern spital din mediul rural şi, poate, chiar din judeţ. În plus, aparatura de ultimă generaţie şi modernizarea continuă a atras ca un magnet şi medicii tineri specialişti care, după încheierea rezidenţiatului, au ales să lucreze la Smeeni în detrimentul unui spital din Capitală sau alte centre universitare. În ultimii zece ani au fost investiţi peste 13 milioane de euro în modernizare, din fonduri europene.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker