marți, 22 septembrie 2020

FOTO | O adolescentă de la „Eminescu”, director județean la Consiliul Tineretului din România

Cristiana Stanciu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău, cu o experiență de aproape trei ani în mișcarea de tineret, a ales să se înscrie în cursa pentru poziția de director județean al Consi­liului Tineretului din România (CTR), pentru că își dorește să reprezinte tinerii buzoieni și să facă vocea acestora auzită la nivel național. Ea este încrezătoare că există potențial, la nivel județean, de creștere a gradului de implicare a tinerilor în comunitate. Până în prezent, Cristina a fost responsabilă de identificarea principalelor probleme ale tinerilor de la nivelul județului Buzău.

Voluntar la Centrul Europe Direct Buzău

Actualul director al CTR a desfășurat activitate de voluntariat atât la Teatrul „George Ciprian”, cât și la Centrul Europe Direct Buzău. Prin urmare, nu este deloc întâm­plătoare activitatea pe care dorește să o desfășoare în continuare.

„A fost voluntara noastră o perioadă de timp”, spune Felicia Vîjdea, coordonator  executiv Centrul Europe Direct Buzău, care  are numai cuvinte apreciative la adresa ei și care o recomandă drept „o tânără foarte implicată, cu inițiativă,  serioasă, care poate face față oricăror situații”. Înainte de a deveni director județean al Consiliului Tineretului din România, Cristiana Stanciu a fost desemnată președinte interimar al Consiliului elevilor: „Activez și în Consiliul Județean al elevilor în calitate de președinte. Sunt președinte interimar din acest an. Eu, la bază, în Consiliul elevilor sunt secretar. Am 18 ani și studiez la Colegiul Național <Mihai Eminescu>”. În ceea ce privește planurile sale pentru viitorul apropiat, acestea coincid cu actuala activitate. „Mi-ar plăcea să dau admitere la SNSPA”, spune Cristiana Stanciu, ceea ce ar însemna o continuare a activității desfășurate până acum.

Ea va participa în luna august la cursuri de pregătire desfășurate în Capitală, care i-ar putea îmbunătăți performanțele: „În perioada 7-9 august, la București, va avea loc școala de reprezentare în care vom avea multe cursuri interesante de politici publice, care vor fi benefice, cel puțin pentru mine, pe viitor, la facultate și mă vor ajuta să-mi îmbunătățesc mandatul”, mai spune Cristiana. Fiind în pragul examenului de bacalaureat, Cristiana ne măr­tu­risește că nu agreează școala online și consideră că pregătirea la școală, față în față cu cadrele didactice, este mult mai eficientă: „Dacă m-ați fi întrebat în martie, nu aș fi avut nici un punct de vedere referitor la acest subiect (n.r școala online). Eu sunt contra școlii online. Prefer școala tradițională. Nu sunt de acord cu școala online și nici cu desfășurarea cursurilor în două schimburi, adică unii să stea acasă și alții să vină la școală, prin rotație”.

Cristiana Stanciu, în calitate de director județean, va reprezenta tinerii și organizația buzoiană de tineret în procesele decizionale de la nivel național și internațional și susține participarea lor directă în aceste procese și în cele de nivel local și instituțional/organizațional, precum și creșterea capacității tinerilor și a organizațiilor lor de a influența comunitățile în care trăiesc prin instrumente legale, influențarea proceselor decizionale, lucru cu tinerii, asociere în organizații neguvernamentale, sindicate și partide politice, și dezvoltarea de afaceri.

În contextul actualei situații epidemiologice provocate de pandemia produsă de infecția cu virusul SARS-CoV-2, o mare parte din principalele probleme deja cunoscute ale tinerilor se prezintă într-o formă acutizată, ce nu mai poate suferi o continuă amânare.

,,Consiliul Tineretului din România atrage atenția asupra necesității unei abordări sistematice cu privire la tineri din partea Guvernului României. Precaritatea vieții acestora poate conduce la consecințe grave la nivel național pe termen mediu și lung, mai ales în contextul în care ne confruntăm cu grave probleme de ordin demografic.

Planul Național de Investiții și Relansare Economică, publicat de Guvernul României pe 1 iulie 2020, cuprinde multiple măsuri pe care le considerăm cu adevărat oportune în atingerea obiectivului comun al sprijinirii tinerilor în fața consecințelor apărute în urma epidemiei globale. Deși documentul relevă câteva idei ce se concentrează în jurul sectorului de tineret, putem aprecia, din păcate, că acestea nu sunt, însă, suficiente”, spune Cristian Stanciu.

Un plan pentru tineri după criza provocată de pandemia de COVID-19

Consiliul Tineretului din România propune un plan de măsuri – „România tânără. România prosperă” pentru sprijinirea tinerilor din România după criza provocată de pandemia de COVID-19. Acesta poate fi concentrat în următoarele zece puncte:

  1. (Re)integrare pe piața muncii. Este momentul ca tine­rii să dobândească noi competențe, în special transversale.
  2. Digitalizare pe bune. Procesul educațional trebuie să conțină o componentă semnificativă dedicată competențelor de tip IT&C.
  3. Niciun tânăr nu rămâne pe dinafară. Toți elevii și studenții din România trebuie să poată accesa resursele educaționale online prin intermediul unor dispozitive electronice.
  4. Stimulente pentru angajatori. Absorbția forței de muncă trebuie sprijinită prin acordarea unor stimulente suplimentare angajatorilor.
  5. Solidaritate pentru viitor. Adoptarea sau prelungirea unor măsuri de sprijin social a tinerilor.
  6. Cu gândul la noile ­ge­nerații. Sprijinirea tinerelor familii, care să favorizeze o creștere demografică sustenabilă.
  7. Șansa la o locuință. Sprijinirea tinerilor printr-o ­cre­ditare flexibilă, în vederea achiziționării unui imobil, precum și coordonarea agențiilor de resort în vederea creșterii numărului de locuințe de tip social construite.
  8. Inovație, coeziune și performanță: tinerii antreprenori. Acordarea unor stimulente și facilități tinerilor în vederea începerii unor noi afaceri. Sprijinirea economiei circulare și a antreprenoriatului social.
  9. Un sector de tineret pu­ternic. Măsuri de sprijinire a organizațiilor neguvernamentale de și pentru tineret pentru a traversa dificultățile generate de pandemie. Sprijinirea constituirii unor noi spații dedicate tinerilor.
  10. Un mai mare accent pe sănătatea mintală. Este necesară prevenirea oricăror efecte potențial negative în planul sănătății mintale cauzate de restricțiile impuse pe fondul pandemiei precum și alte ­pro­bleme.

„CTR își dorește o apropiere de mișcarea de tineret la nivel local pentru a sprijini inițiativele tinerilor din județ, inclusiv pentru a candida în cadrul proiectului de Capitală a Tineretului din România, cel mai ambițios program național destinat tine­rilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești. În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană”, transmit reprezentanții CTR.

loading...
error: Content is protected !!