Actualitate

FOTO | Nicolae Cristei, polițistul pentru care donarea de sânge este un mod de viață: ,,Este păcat că un gest firesc devine încet-încet un act de eroism”

Marile schimbări pot fi făcute cu gesturi mici. Dona­rea de sânge este cea mai de impact contribuție în sistemul de sănătate pe care orice om o poate avea, indiferent de pregătire, ­educație, etnie sau clasă socială. A dona sânge pentru ca un strop de speranță să ajungă la cei care sunt în suferință este o obișnuință pentru mulți angajați ai Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău, însă pentru luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale este deja un mod de viață.

Nicolae Cristei este agent șef principal, are 46 de ani, de 22 de ani este ,,mascat”, iar de 14 ani donează constant sânge, fiind unul dintre cei mai vechi donatori din IPJ Buzău. Însă ce îl determină să facă acest gest?

,,Am devenit donator de sânge pentru a le oferi ajutorul persoanelor care aveau nevoie de transfuzie, în spirit de solidaritate. Este păcat că un gest firesc devine încet-încet un act de eroism. Donarea de sânge ar trebui să reprezinte un act normal pentru fiecare dintre noi”, spune Nicolae Cristei.

Accidentul rutier în care a fost rănit un prieten a fost momentul primei donări de sânge, iar de atunci merge periodic la Centrul de Transfuzii din Buzău. ,,Prima donare am făcut-o pentru un prieten care a fost implicat într-un grav accident rutier. Am realizat atunci, văzând cu ce probleme se confruntă centrele de transfuzii și că totul este contracrono­metru, că umanitatea nu se poate rezuma la o compasiune inertă, în care simți, dar nu faci nimic în sensul ăsta”, spune agentul șef principal.

Nu a calculat cantitatea de sânge donată în cei 14 ani, însă speră că astfel a putut fi de ajutor multor oameni în suferință. ,,Nu am ținut evidența numărului de donări. Probabil ar fi interesant să știi cât sânge ai donat, însă cred că binele nu îl poți contabiliza. Sper doar că prin gestul meu am putut ajuta cât mai mulți oameni”, spune Nicolae Cristei.

A oferit exemplul său personal apropiaților și spune că doar așa se poate dezvolta spiritul civic. ,,Am convins rude și prieteni să doneze, explicându-le că sunt foarte multe persoane a căror viață depinde de acest lucru.  De fapt, cred că ține de fiecare dintre noi ca, prin exemplul personal, dar și prin dialog, să dezvoltăm spiritul civic, mai cu seamă că în ultimii ani această energie comună pentru binele general s-a cam estompat, iar oamenii au devenit ușor-ușor mai egoiști”, consideră Nicolae Cristei.

Mesajul polițistului pen­tru cei care vor să doneze pleacă de la curajul de a face un gest nobil: ,,Curajul de a dona trebuie să vină din interiorul fiecăruia, pentru a salva vieți. Nu trebuie să aștep­tăm să ajungem și noi în situația de a avea nevoie de sânge pentru a conștientiza cât este de important să dăruiești speranță!”.

România are nevoie urgentă de sânge, iar situația a devenit și mai complicată în contextul pandemiei de coronavirus. Statisticile arată că doar 2% dintre români donează sânge, deși unul din zece pacienți din spitalele din România are nevoie de sânge, arată datele Universității de Medicină și Farmacie „Ca­rol Davila” din București. Însă această problemă nu este specifică doar Româ­niei. Aproximativ 90% dintre persoanele care îndepli­nesc toate condițiile pentru a dona sânge nu o fac, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

O singură unitate de 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți, arată specialiștii, în condițiile în care necesarul de sânge este de minim 1.000 de litri zilnic. Dacă donezi cel puțin de două ori pe an ești considerat donator regulat, iar în afară de un gest care salvează vieți, donatorii beneficiază de un control medical gratuit.

Existența unui număr mare de persoane care donează sânge periodic este crucială pentru salvarea vieților. Potrivit ­le­gislației în vigoare, un donator primește șapte tichete valorice, iar periodic este testat gratuit pentru HIV, sifilis, pentru depistarea unei leucemii incipiente, pentru Hepatita B sau Hepatita C. În ceea ce privește sănătatea celui care donează, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscurile de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%. Donând regulat se rea­lizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul.

În plus, în urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri hemoragice crește, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.

,,Sângele e vital și azi, și mâine, și poimâine”
În urmă cu mai bine de o lună, polițiștii buzoieni au demarat o nouă campanie de donare de sânge, sub deviza „Din inimă de polițist!”, din dorința de a veni în sprijinul cetățenilor care au nevoie de aceste unități transfu­zabile, inclusiv a celor internați în unitățile medicale din București.
,,Dezideratul nostru ar fi fost imposibil fără sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău care, prin buna și constanta colaborare, ne motivează să ne mobilizăm periodic. Chiar și atunci când nu vedem niciun accident de grave consecințe, chiar și în zilele în care prietenii nu distribuie în social media povești emoționante, nevoia de sânge există, fiind o necesitate constantă. De aceea, dacă donăm o dată în viață nu înseamnă că ne-am încheiat ceea ce înseamnă datoria de cetățean. Sângele e vital și azi, și mâine, și poimâine”, precizează reprezentanții IPJ Buzău.
Astfel, în perioada 15 fe­bruarie-25 martie, 90 de polițiști, majoritatea donatori constanți de ani buni, și-au manifestat dorința de a se alătura campaniei. Mai mult, unii dintre aceștia au fost însoțiți chiar și de membri ai familiei sau au determinat polițiști nou încadrați să se alăture „echipei donatorilor”. Polițiștii au fost programați săptămânal, fiind repartizați în grupe, conform arondării profesionale. Au donat sânge judiciariștii, criminaliștii, polițiștii rutieri, efectivul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, poliți­ș­ti din dispozitivul de ordine publică și de la secțiile de poliție rurală, dar și cei din structurile neoperative. De asemenea, personalul care a fost diagnosticat cu noul Coronavirus, depășind cu bine afecțiunea, a donat plasmă pentru cei care încă luptă cu boala.
,,Acțiunea umanitară îmbracă și forma unui apel către toți buzoienii să doneze sânge, să dea dovadă de altruism, de umanitate, să demonstreze că le pasă. Pandemia ne impune distanțare fizică, dar rămânem împreună, solidari și responsabili!”, spun reprezentanții IPJ Buzău.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker