Administrație

FOTO | Cum răspunde primarul nemulțumirilor pe seama lucrărilor din Piața Dacia

Buzoienii au stat cu ochii pe reabilitarea „Platoului”, emblematica Piață Dacia din centrul orașului, încă de la începutul lucrărilor, din luna aprilie anul trecut. În primele zile ale lucrărilor, 20.000 de oameni au accesat camera video live amplasată pe Hotelul Pietroasa, cu vedere spre Piața Dacia, dintre care 3.000 de accesări proveneau din afara țării. Proiectul a fost prezentat cu mare fast de Primăria Buzău, iar pentru a-i ajuta pe oameni să-și facă o idee a produsului final, s-au folosit reprezentări grafice sub forma unor simulări video ale lucrărilor ce vor fi întreprinse.

Tocmai simulările au ajuns să fie subiect de discuție dintre un buzoian și primarul Constantin Toma, pentru că omul a fost nemulțumit de faptul că proiectul de reabilitare, aflat în faza finală, nu se aseamănă cu cel din clipurile de prezentare. Principala nemulțumire a buzoianului a fost legată de amenajarea peisagistică promisă în simularea video și care nu se regăsește în realitate. Cetățeanul a sesizat că în proiect erau prevăzute spații cu vegetație luxuriantă, formate din arbori înalți, arbuști multicolori și spații verzi întinse, care în realitate nu există. Buzoianul nu este singurul care a sesizat că „Platoul” este lipsit de vegetație, ci mai mulți oameni au spus că nu vor putea să stea pe canapelele amplasate acolo pentru că sunt expuse soarelui și nu au pic de umbră.

Primarul a răspuns că simulările video sunt menite să contureze o imagine de ansamblu a lucrărilor și nu reprezintă neapărat o replică fidelă a realității, ci rigorile proiectului dictează aspectul final al acestuia. În plus, partea de amenajare peisagistică nu a fost ignorată, numai că plantele au nevoie de timp să se dezvolte, așa că arborii și arbuștii vor fi precum cei din clipul de prezentare… în vreo 5-10 ani.

„În legătură cu sesizarea dumneavoastră referitoare la proiectul «Reabilitarea zonei urbane pietonale multifuncționale Piața Daciei și conectarea la zona extinsă de mobilitate urbană», finanțat prin POR 2014-2020 Mobilitate Urbană, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării durabile, Obiectivul specific 1, vă comunicăm faptul că acest proiect este un proiect de mobilitate urbană și nu unul de regenerare urbană.

Prezentarea prin simulări virtuale (film, randări) a unui proiect se face pentru a se contura o imagine de ansamblu a unei amenajări complete cu vegetația dezvoltată, ajunsă la maturitate și reprezintă o proiecție în viitor a viziunii arhitecturale despre dezvoltarea urbană durabilă. Această prezentare a fost elaborată în faza conceptuală a proiectului, urmând a fi concretizată în funcție de rigorile Ghidului de finanțare, în faza de proiectare, de către proiectanții de specialitate.

Materialul dendrologic plantat se va dezvolta în timp, evoluând pe parcursul anilor pentru sustenabilitatea proiectului, și va ajunge la o fază de dezvoltare similară prezentării conceptuale în timp, în decurs de circa 5 -10 ani, moment în care arborii vor avea coroanele formate, arbuștii vor fi la maturitate, iar tabloul cromatic vegetal va fi complet”, a transmis primarul Constantin Toma.

Buzoianul a mai sesizat și că plăcile de granit montate nu se aseamănă între ele, dar și că băncile montate sunt incomode și nu au decât valoare decorativă. Constantin Toma i-a transmis acestuia că proiectul de reabilitare a fost respectat întocmai, iar plăcile de granit sunt conforme, nu „rebuturi”, așa cum le-a numit cetățeanul.

„Din punct de vedere al respectării Proiectului Tehnic avizat de organismele finanțatoare și de control, proiectul de execuție a respectat întocmai listele de cantități, materialele propuse, specificațiile tehnice descrise în detaliile de execuție. Dalele «rebut» nu sunt rebut! Este piatră naturală tăiată direct în carieră și care are și certificat de conformitate! Ca și la scândura de brad, există de la natură diferite «urme» naturale. Deci, fiți liniștit pentru că proiectul va fi un proiect reușit care va face cinste Buzăului!”, a mai declarat edilul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker