luni, 01 iunie 2020

FOTO | Muzeul Judeţean, expoziţie on-line despre ,,cum se stătea acasă” acum un secol

Se spune că în timpul bombardamentelor germane, muzeul din Londra a ales să prezinte publicului câte un exponat de valoare în încercarea de a cultiva sentimentul de unitate naţională într-o perioadă istorică dificilă. Păstrând proporţiile, în timp ce lumea întreagă este dominată de pandemia cu coronavirus, iar oamenii sunt obligaţi să stea în case şi la Buzău, Muzeul Judeţean încearcă să transmită publicului ideea de unitate şi apartenenţă la un popor cu o istorie bogată.

Astfel, reprezentanţii Muzeului Judeţean Buzău au organizat expoziţia „Viaţa privată la finalul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX”, deşi aceasta nu poate fi vizitată până la încetarea situaţiei de urgenţă. Imagini din expoziţie au fost postate pe pagina de Facebook a instituţiei, însoţite de mesajul „ime­diat cum lucrurile îşi reiau cursul normal, vă aşteptăm la vernisaj.Până atunci nu uitaţi că #împreunăreuşim”.

„Încercăm să ne raportăm la trecut, la istorie, la ideea de popor şi neam”

„Această expoziţie face parte din programul stabilit pentru anul 2020. Si­gur că nu o putem numi ­deschisă, dar am ales să pregătim această expoziţie chiar şi în aceste vremuri tulburi, respectând toate regulile impuse de către autorităţi legate de evitarea răs­pândirii covid-19. Încer­căm să ne raportăm la trecut, la istorie, la ideea de popor şi neam. Lumea trebuie să înţeleagă că muzeele depozitează tot ce ţine de trecutul nostru ca popor şi că au existat în istorie momente în care muzeele au insuflat ideea de a merge mai departe în perioade foarte grele”, a declarat Daniel Costache, directorul Mu­zeului Judeţean.

Ce regăsim în expoziţie

Expoziţia „Viaţa privată la finalul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX” este dedicată vieţii private, ideii de „acasă”. Practic, reprezentanţii muzeului, reduşi ca număr la jumătate din cauza condiţiilor de siguranţă impuse de situaţia de urgenţă, au reconstituit o locuinţă de la începutul secolului XX.

„În expoziţie se re­găsesc elemente de mobilier, dintre care putem aminti drept exponate mai valoroase o oglindă ve­neţiană şi un pa­ravan (n.r., din interiorul unui budoar) pe care l-am expus în premieră după ce a fost reabilitat. Mai sunt câteva detalii de pus la punct în această expoziţie, dar deocamdată atât am putut face pentru că funcţionăm cu efective la jumătate”, a mai declarat directorul Muzeului Judeţean.

Mai multe evenimente reprogramate

Daniel Costache spune că, la fel ca în cazul tuturor instituţiilor, pandemia de coronavirus a dat peste cap întreg programul Muzeului Judeţean, dar crede că toate evenimentele vor putea fi reprogramate.

„Abia aşteptăm să ­ve­nim în întâmplarea publicului imediat ce lucrurile vor fi din nou în regulă. Noi în luna aprilie aveam programată a doua ediţie a târgului educaţional – <Cariera ta începe aici>, dedicat elevilor de liceu aflaţi în prag de absolvire. După succesul ediţiei de anul trecut, foarte multe universităţi îşi anunţaseră prezenţa la Buzău. Mai aveam programate conferinţe de teme de prevenţie şi o expoziţie interactivă, alături de o asociaţie din Iaşi, pe chestiuni de biologie”, a mai declarat directorul Muzeului Ju­deţean.

 

loading...
error: Content is protected !!