Actualitate

FOTO | Mesaje pentru buzoieni de la copiii cu dizabilități

Copiii cu dizabilități din Râmnicu Sărat și din Buzău sunt încurajați de asociații neguvernamentale să-și spună poveștile de viață pentru a învăța comunitatea să-i aprecieze și să depășească mentalitățile cu privire la aceste persoane, dar și pentru a-i  determina  să-și cunoască și să învețe să-și revendice drepturile. Copiii și tinerii afectați de dizabilități de vedere și auz au o capacitate scăzută de a-și cunoaște și revendica drepturile. De aceea, ei întâmpină dificultăți privind integrarea socială și inserția pe piața muncii. Ei transmit prin filmulețe principalele doleanțe și nevoi reale ale lor, care de cele mai multe ori sunt ignorate de comunitate, de cei din jur.

Pornind de la această realitate, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, împreună cu Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă încearcă, printr-un proiect intitulat „Vocea noastră contează!”, să schimbe mentalitatea și atitudinea cetățenilor din București, Buzău și Râmnicu Sărat, prin activități de informare și advocacy, care să promoveze drepturile omului, ale copilului, concepute pentru a lupta împotriva stereotipurilor, prejudecăților, precum și a practicilor de excludere și marginalizare care afectează copiii și tinerii cu deficiențe de auz și de vedere, dar și familiile acestora. Proiectul include o serie de sesiuni educative, campanii de informare, evenimente stradale și întâlniri cu autorități locale, menite să contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități și integrarea lor în comunitate.

Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” a găzduit o astfel de sesiune de informare, vineri, 18 noiembrie. Ea a fost susținută de Ioana Crihană, director executiv al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, și de Nina Cugler, președintele Asociației Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, în prezența directrului Bibliotecii „V. Voiculescu”, Sorin Burlacu, care a fost gazda evenimentului.

Ioana Crihană

„Ne propunem să aducem la aceeași masă atât audiența căreia ne adresăm copiii cu deficiențe de vedere și de auz, dar și aparținătorilor acestora, anturajul în care se mișcă și trăiesc acești copii, părinții, profesorii, mentorii, rudele apropiate, prietenii, dar și membrii comunității. Ne dorim ca acest proiect proiect să fie un exemplu de bună practică și să faciliteze o mai bună comunicare dintre copii cu nevoie speciale și copiii tipici și de asemenea, dorim să facem advocacy pentru cauza proiectului”, spune Ioana Crihană, director executiv al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.

50 de povești digitale despre copii și tineri cu dizabilități

Pentru a fi mai convingători, și mesajele să ajungă mai bine în comunitate, copiii cu dizabilități au fost îndemnați să își spună poveștile. Cu aceste povești de viață și cu sprijinul unor specialiști au fost realizate filmulețe cu mesaje către buzoieni. „Astăzi (n.r., 18 noiembrie 2022)  am derulat un atelier de informare-diseminare, a rezultatelor proiectului și, mai cu seamă, am discutat despre realizarea poveștilor digitale cu participarea beneficiarilor  cu deficiențe de auz și de vedere. Este vorba de 50 de povești digitale, produse cu suportul unor realizatori de povești digitale calificați. Ei au instruit și au ghidat beneficiari cu deficiențe pentru a produce propriile lor povești digitale. Aceste povești reflectă valorile pe care le au aceștia și percepția pe care o au despre propria dizabilitate; noi ne-am dorit ca ei să imprime prin aceste povești emoționale foarte sensibile o anume empatie din parte audienței generale, astfel încât copiii și tinerii cu deficiențe,  pe de o parte, să-și cunoască drepturile, să facă uz de aceste drepturi, iar pe de altă parte acești copii cu anumite dificultăți să se comporte ca persoanele tipice și să se bucure de aceleași beneficii și avantaje ca și aceștia”, a mai spus Ioana Crihană.

Doleanțele copiilor cu diza­bilități care reies din aceste filmulețe sunt susținute de organizațiile neguvernamentale pentru ca ele să fie promovate și să se transforme într-un eventual suport legislativ în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora. Potrivit directorului executiv al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, proiectul se adresează în mod direct unui public țintă specific, respectiv 940 de copii și tineri cu deficiențe de vedere și auz din București, Buzău și Râmnicu Sărat, „având în vedere că în aceste zone există un număr semnificativ de copii și tineri cu acestre deficiențe”.

Ioana Crihană spune că există un număr de școli speciale care  sunt parteneri în implementarea acestui program. „Este un proiect foarte generos care are în centrul său preocuparea pentru drepturile copiilor și ale tinerilor aflați în situații de vulnerabilitate. Ne propunem prin acest proiect să schimbăm mentalitățile și să asigurăm o includere firească naturală a acestor tipologii de copii și tineri în rândul copiilor și tinerilor tipici și să îi încurajăm să devină resurse valoroase ale comunității, ducând o viață absolut normală și plină de oportunități ca orice alt copil sau tânăr care nu întâmpină aceste dificultăți și bariere legate de o deficiență sau alta”, a mai spus directoarea Ioana Crihană.

„Vocea noastră contează” este implementat în municipiul București și județul Buzău, în șapte școli speciale și șapte școli din învățământul de masă, și se adresează cu precădere copiilor și tinerilor cu deficiențe de auz și văz, cu vârsta cuprinsă între 11 și 26 ani. Este un proiect coordonat de Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Asociația Startlight Petra și Norsensus Mediaforum Norvegia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiect cu fonduri norvegiene

Proiectul „Vocea noastră contează” este un proicect finanțat în cadrul „Activ citizen found”, fonduri norvegiene, cum este cunoscut. „Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități” recunoaște explicit dizabilitatea ca pe o problemă a drepturilor omului și menționează barierele de atitudine și de mediu care împiedică participarea lor deplină și efectivă în societate.

Nina Cugler

Prin activitățile de conștientizare și advocacy pe care proiectul le propune, copiii și tinerii vor avea posibilitatea să își facă auzită vocea și să ceară autorităților măsuri necesare pentru deplina lor integrare socială”, a afirmat Nina Cugler, președintele Asociației Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând, în același timp, relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

  • Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, accesați www.activecitizensfund.ro
  • Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
  • Pentru informații suplimentare legate de proiect: poate fi contactată Nina Cugler, președintele Asociației Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă–Agenda 21, prin e-mail [email protected]

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker