Economic

Înmatriculările de mașini hibrid, creștere semnificativă în Buzău

Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 8,1 la sută în primele zece luni, la 105.817 de unități, poziționând țara pe locul al 13-lea în Uniunea Europeană (UE), potrivit Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

În intervalul ianuarie-octombrie, înmatriculările de autoturisme noi în statele UE au scăzut cu 8,1 la sută, la 7,53 milioane de unități. Dacia a vândut în această perioadă 383.448 de mașini, în creștere cu 16,6 la sută față de intervalul ianuarie-octombrie 2021. La nivel european, în primele zece luni au fost înregistrate scăderi ale înmatriculărilor de autoturisme noi în Italia (-13,8 la sută), Franța (-10,3 la sută), Spania (-5,8 la sută) și Germania (-5,5 la sută).

Cele mai multe autoturisme noi înmatriculate în Europa au fost VW (2,2 milioane de unități, în scădere cu 11,2 la sută), urmate de grupul Stelantis (1,7 milioane, cu 14,8 la sută mai puține). Companiile care au vândut sub un milion de mașini în intervalul menționat sunt Hyundai (903.336 de unități, în creștere cu 5,4 la sută) și grupul Renault (849.543 de unități, în scădere cu 4,5 la sută). Ford a vândut 429.125 de unități, în scădere cu 5,3 la sută. În luna octombrie însă, europenii au cumpărat cu 12,2 la sută mai multe mașini, respectiv 745.855 de unități.

Vehiculele electrice noi din România au reuşit să depăşească pragul de 11 la sută în acest an, după ce în luna octombrie s-a înregistrat o nouă depăşire a cotei de 10 la sută. Înmatriculările de autoturisme electrice (inclusiv maşinile plug-in hybrid) s-au ridicat în luna octombrie la 1.096 de unităţi, un număr mai mic comparativ cu ultimele patru luni anterioare, dar se situează la limita mediei lunare din acest an, potrivit cifrelor APIA. În total, în România au fost înmatriculate 11.645 autoturisme electrice în primele zece luni ale anului, ceea ce menţine ridicată ponderea acestor vehicule în totalul vânzărilor, la 11,1 la sută. În acelaşi timp, vehiculele hibrid au înregistrat şi ele un volum de 1.018 unităţi, aproape la egalitate cu cele electrice, astfel că, împreună, cele două categorii de autoturisme însumează în acest moment o cotă de piaţă de 20,8 la sută.

La Buzău, în luna octombrie au fost înmatriculare 395 de autovehicule, potrivit statisticilor Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Dintre acestea, 56 au fost autoturisme noi, preferințele buzoienilor fiind mașinile marca Dacia Logan și Toyota. În perioada de referință se observă o creștere semnificativă a autoturismelor hibrid. Astfel, la Buzău au fost înmatriculate 23 de mașini hibrid și doar șapte electrice.

Ce înseamnă mașină hibrid

O mașină hibrid combină mai multe sisteme de propulsie, mai exact un motor cu ardere internă și unul sau mai multe motoare electrice. Rezultă astfel un vehicul care folosește mai puțină benzină sau motorină, deci te ajută să faci economie și să poluezi mai puțin. La orice tip de hibrid, electricitatea provine de la un acumulator auto de înaltă tensiune – diferit față de bateria convențională de 12 volți a mașinii – care se încarcă de la căldura generată de frânare. Acumulatorul mai poate fi încărcat și de la motorul cu ardere internă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker