Actualitate

FOTO | Medicinista Alexandra Coadă spune cum pot salva buzoienii vieți în pragul sărbătorii Crăciunului

Începând de luni, 11 decembrie, și până vineri, 15 decembrie, la Centrul de Transfuzie Buzău se desfășoară campania „Donează sânge, fii erou!”, unul dintre cele mai longevive proiecte de donare de sânge din România. Campania a devenit deja una cu tradiție în întreaga țară și s-a transmis de la o generație de studenți mediciniști la alta, astfel că, de 22 de ani încoace, aceștia reușesc să ducă mai departe misiunea în care s-au angajat, aceea de promovare a donării de sânge. Mai întâi, campania a fost organizată în centrele universitare, iar de câțiva ani s-a reușit includerea și a altor orașe sub coordonarea unor studenți mediciniști.

Buzăul a intrat în campanie de numai trei ani. Anul acesta campania de donare de sânge este coordonată la Buzău de Alexandra Coadă, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Capitală. Ea, împreună cu partenerii din Buzău pe care i-a atras în această campanie, respectiv Primăria, Școala Postliceală „Florentina Mosora” și Centrul de Transfuzii, îi îndeamnă pe buzoieni să participe la campanie și astfel să fie dăruitori de viață, asigurându-i că acțiunea de donare de sânge le va aduce atât beneficii morale, cât și unele extrem de utile în viața de zi cu zi, ca să nu mai vorbim că o astfel de participare are repercursiuni pozitive și pentru propria sănătate a donatorilor.

Cine poate fi donator? Oricine vrea să facă un altfel de dar în perioada sărbătorilor și are sub 60 de ani, dar este mai mare de 18 ani și cu o greutate minimă de 50 de kilograme. De asemenea, donator poate fi orice om de bine care nu suferă de boli cronice și care nu a suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni.

Studenții de la Medicină au început promovarea  campaniei de ceva vreme în Buzău cu sprijinul Primăriei, astfel că multe dintre autobuzele Trans Bus poartă zilele acestea afișe care amintesc de donarea de sânge. Dincolo de lucrurile care se văd, în spatele unei campanii se află o muncă de organizare. Despre cum decurg lucrurile la Buzău în această campanie de donare de sânge ne-a vorbit într-un scrut interviu chiar coordonatoarea ei, studenta medicinistă Alexandra Coadă.

Reporter: Când și cum se poate dona la Centrul de Transfuzie?

Alexandra Coadă: La Buzău campania se desfășoară la Centrul de Transfuzie Sanguină, spre deosebire de  București, unde noi am avut  preluare de sânge atât la Centrul de Transfuzii, cât și în Facultatea de Medicină  UMF „Carol Davila”. Programul de donare este de la 7.30  la 13.30, interval orar care respectă programul Centrului de Transfuzie Sanguină. Avem în jur de 30 voluntari de la Școala Postliceală „Florentina Mosora” din Buzău. Ei vor fi împărțiți pe intervale de timp, respectiv  de la 7.30 la 10.30, și al doilea interval de la 10.30 la 13.30, tocmai pentru  ca să aibă cu toții posibilitatea să se implice, să observe care este procesul de donare, ce înseamnă traseul donatorului în Centrul de Transfuzie și cum se recoltează sângele. Ei vor fi însoțiți și de cadrele didactice.

Rep: Cât durează campania?

A.C.: Campania de donare durează o săptămână. Ea a fost stabilită  la nivel național de către coordonatorul național în această perioadă mai specială, cu sărbătorile de Crăciun, când oamenii sunt mai deschiși la suflet și dornici să dăruiască să ajute. Noi avem însă în timpul anului două campanii de donare: aceasta, în perioada toamnă-iarnă și una de primăvară, care va fi în apropierea sărbătorilor de Paște.

Rep: De ce la Buzău campania se desfășoară doar de trei ani?

A.C.: Proiectul „Donează sânge. Fii erou!” este de  aproximativ 20 de ani. Campaniile în orașele non-universitare, cum este și Buzăul, se organizează doar de doi ani și jumătate. Fiecare centru universitar are o echipă care coordonează proiectul în centrul universitar și fiecare facultate de Medicină are atribuite niște orașe. Noi, cei de la Facultatea de Medicină din București, am extins campania în Giurgiu, Alexandria, Buzău și Ploiești, unde și coordonăm campaniile de donare.

Rep: Ați încheiat un parteneriat cu Primăria Buzău. Cum vă ajută acest lucru?

A.C.: Parteneriatul cu Primăria este foarte important pentru promovarea campaniei în rândul instituțiilor. Am vorbit cu doamna viceprimar Oana Matache, care ne-a oferit sprijin și  campania este în acest moment promovată de TransBus; am afișat postere și flyere și la alte instituții, așa cum am făcut la Direcția Agricolă Buzău sau la  Evidența Populației. Ni s-au oferit date de contact și la alte instituții, astfel încât am discutat pe e-mail cu Inspectoratul de Jandarmi Buzău și am invitat acea instituție la donare. Am trimis invitații și către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău și către Inspectoratul Județean de Poliție Buzău. Momentan nu am primit un răspuns, dar consider că au văzut e-mailul și sper să avem donatori și de aici.

Rep: Aveți parteneriat și cu Școala Postliceală Sanitară din Buzău?

A.C.: Avem un parteneriat cu Școala Postliceală „Florentina Mosora” din Buzău și de aceea avem de aici voluntarii, care vor sta la Centrul de Transfuzie Sanguină. Eu coordonez campania de la Buzău, dar este o campanie coordonată la distanță prin parteneriatul acesta. Ei vor sta la Centrul de Transfuzii, vor  întâmpina donatorii, le vor oferi ceva dulce. Eu voi merge la Centrul de Transfuzii din Buzău luni și vineri, adică în prima și în ultima zi de campanie.

Rep: Cum se desfășoară parteneriatul cu Centrul de Transfuzie și cât este de importantă pentru instituția buzoiană această campanie?

A.C.: Se discută și la nivel național cu Institutul de Transfuzie Sanguină și se semnează un contract prin care putem colabora cu centrele de transfuzii din orașele în care mergem. Pentru Centrul de Transfuzie Buzău campania este de un real ajutor. Directoarea Centrului, biologul Adriana Crăciun, ne-a spus că este un ajutor foarte bun, pentru că oamenii din Buzău nu mai vin la centru să doneze așa cum făceau anii trecuți. Această campanie poate să aducă un plus cetățenilor din Buzău pentru că se face un pic de promovare și oamenii își reamintesc de campaniile de donare și de faptul că pot să vină la Centrul de Transfuzie să doneze și că aici au parte și de mici surprize plăcute.

Rep: Ce reprezintă această campanie pentru studenta la Medicină Alexandra Coadă?

A.C.: Proiectul național „Donează sânge, fii erou!”, în cadrul căruia se organizează această campanie de donare, este proiectul meu de suflet, unul dintre cele mai nobile în care sunt implicată, pentru că un donator, prin cei 450 ml de sânge poate să salveze trei vieți și nu este nimic mai nobil decât să afli că poți salva oameni prin simpla donare, care nu durează foarte mult, doar câteva minute; poți salva multe vieți, fie că este vorba despre persoane implicate în accidente sau persoane care suferă de afecțiuni grave.

Rep: Unde va ajunge sângele colectat?

A.C.: Nu strângem sânge pentru cineva anume, dar directoarea Centrului de Transfuzie, biologul Adriana Crăciun, spune că sângele o să fie distribuit Spitalului din Buzău și celor din Capitală. Este o campanie pentru ajutorarea colectivă a tuturor spitalelor din România.

Articole similare