Cultură

FOTO | Mariana Liliana Trifu, creatorul de artă populară care „a îmbrăcat Drăgăicuțele”

Centrul Cultural de Creație și Artă Buzău pregătește, la Galeriile de Artă, o expoziție ce pune în valoare obiecte ce se  mai regăsesc doar prin curțile bunicilor, precum și costume populare românești de prin lăzile de zestre din zona de munte a Buzăului. Expoziția se înscrie în activitățile instituției de promovare a tradițiilor autohtone, oglinda vie a existenței poporului român, o dovadă grăitoare a străvechii unități culturale a acestuia. Expoziția va fi vernisată joi, 18 februarie.

Mariana Liliana Trifu este unul dintre meșterii populari buzoieni care participă la această expoziție cu costum popular românesc din zona Bisoca. Ea intenționa să aducă ­prin­tre exponate și o piesă inestimabilă, un costum popular de peste 140 de ani: „Am costumul bunicii, costum vechi de 140 de ani. Este cusut cu lână de culoare vișinie, cusut cu <punctul mocănesc>, o cusătură în relief”.

Această piesă face parte din lada cu zestre, care încă se mai păstrează în această zonă a județului. „Se mai poartă tradiția cu lada de zestre; eu chiar am început să mai adun din lucruri vechi de la cei care nu prea le-au prețuit. Acum am făcut un muzeu cu ce am mai găsit pe la socri, pe la părinți, pe la rude. Pe cele care erau stricate, le-am recondiționat, le-am recuperat. Chiar și războiul pe care l-am pus acum, cu greu l-am luat de la soacra mea”, povestește creatoarea de artă populară.

Mariana Liliana Trifu a învățat să coasă din copilărie, de la mama și bunica, după cum era tradiția pe ­­atu­n­ci, și apoi au urmat orele de lucru ma­nual de la școală. A plecat la liceu la Râmnicu Sărat, apoi a  lucrat în învățământ. S-a întors în satul Boldu ca profesoară de Biologie. S-a căsătorit cu un băiat din satul Pleși și a redescoperit pasiunea pentru lucrul manual. „Am văzut că a început să se caute costumul popular și să se revină la tradiții. A fost mult până am cusut prima ie, în Asociația <Bisoca>. Apoi asociația s-a desființat. Și am început să lucrez singură. Am făcut cursuri pentru diplomă. Acum sunt înscrisă la cursurile de țesut, la doamna Papazisu, la Galeriile de Artă”, povestește pe scurt Mariana Trifu drumul către arta populară.

Ea este unul dintre meșterii populari ai județului care-și dedică fiecare zi promovării și învierii portului popular românesc și tradițiilor ce încep să fie uitate de tinerele generații. Locuiește în comuna Bisoca, satul Pleși, iar numele său a început să fie recunoscut deja de cei care vizitează târgurile de meșteșugari, fiind asociat cel mai mult cu iile cusute manual. Este o creatoare de costum popular al cărei renume a depășit granițele țării. De creațiile ei se bucură și câteva ansambluri populare buzoiene din mediul școlar, care sunt recunoscute prin activitățile de conservare și promovare a folclorului autohton. „Am cusut costumele pentru Ansamblul <Drăgăicuțele> din Berca. Acum am cusut și pentru Colegiul Tehnic din Buzău zece ii și zece cămeși pentru băieți, plus poale. Acum le realizez și vestele, 14 piese”, spune Mariana Trifu.

Pe lângă preocupările pe care le are pentru cusutul iilor, Mariana Trifu vrea să reînvie în zona Bisoca și arta țesăturilor, pentru că își dorește să realizeze costumul popular în întregime. „Acum, lumea care vrea ie, vrea și fotă. Când m-am căsătorit, am făcut nunta cu prosoape țesute, pentru că așa era la noi în zonă. La nuntă se dădeau și la nași, și la socri prosoape țesute, mari de doi metri. Toate au fost țesute de mine. Având această experiență, am zis acum să încerc să țes și fote, pentru că sunt cereri, și se realizează tot în genul acela; diferă doar materialele și modelele. E un lucru mai migălos la urzeală, dar am mers la cineva la Mânzălești și am învățat. Înainte se urzea pe gard. Cine avea atunci urzitoare, nu mai are. De aceea, acum am mers la Tanța Cămașă, o femeie din Mânzălești, care mai știe să urzească. Am urzit la ea, mi-a dat prin spată, prin ițe, iar eu doar le-am adus acasă și le-am pus pe război. Acum mă bucur că pot să fac costumul întreg”, povestește Mariana Trifu procesul tehnologic  al fabricării țesăturilor în războaiele din casele meșterilor populari, pe care nu mulți îl mai cunosc.

O altă preocupare a sa este și confecționatul opincilor, de asemenea un mește­șug de mult uitat: „Mai nou, am început să fac și opinci din piele. Am învățat de la doamna Doina Mușat, care este specialistă în așa ceva. Mi-a dat și tipare și de acolo am început să lucrez”.

Mariana Liliana Trifu a participat la numeroase  expoziții și, bineînțeles, a fost prezentă cu creațiile sale și la București, la Muzeul Țăra­nului Român. Acum participă la expoziția de la Galeriile de Artă cu costume populare de pe Valea Slănicului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker