Economic

FOTO | Mai puține locuințe disponibile la Buzău față de acum zece ani

Lunar, buzoienii cumpără terenuri pentru case și chiar apartamente la cheie dar, cu toate acestea, numărul locu­ințelor care au fost construite în ultimul deceniu este în scădere. Ziarul Financiar a  realizat o statistică a construcțiilor pentru fiecare județ din țară, făcând o comparație între numărul construcțiilor din anul 2010 și cele din anul 2020.

Aproape 68.000 de locu­ințe au fost date în folosință în anul 2020 la nivelul întregii țări, aici fiind incluse atât proiecte din fonduri europene, cât și proiecte din fonduri private. Județe precum Bra­șov, Sibiu, Timiș, cărora li se adaugă și Bucureștiul, au bifat creșteri de două, de trei sau chiar de cinci ori ale stocului de case și apartamente livrate în anul 2020 comparativ cu anul 2010, potrivit datelor de pe platforma Tempo a Institutului Național de Statistică. Aceste județe au o economie dezvoltată și sunt județe cu un turism mult mai bun decât Buzăul.

La Buzău a fost înregistrată o scădere de 35 la sută a numărului locuințelor care au fost date spre folosință. Dacă în anul 2010 erau date buzoienilor 616 locuințe, în anul 2020 numărul acestora a scăzut la 402. Numărul scăzut al locuințelor din anul 2020 poate fi pus și pe seama pandemiei care, în Buzău, a avut un impact destul de mare asupra economiei. Mulți buzoieni au rămas fără loc de muncă, rata șomajului a fost una foarte mare, iar imediat după pandemie au început scumpirile materialelor de construcții. Și anul 2021 poate înregistra o scădere a numărului de locuințe cumpărate de către buzo­ieni, chiar dacă de la înce­putul anului Buzău se nu­mără printre primele trei județe care înregistrează cel mai mare număr de persoane care achiziționează terenuri agricole. Această scădere a numărului de locuințe date în folosință poate fi o consecință a scumpirii materialelor de construcții care au explodat, unele prețuri aproape că s-au dublat, iar construcția unei case poate costa acum dublu comparativ cu perioada dinaintea pandemiei.

Printre principalele ca­uze care au dus la scumpirea materialelor de construcții se numără și scumpirea materiilor prime, care a fost, la rândul ei, cauzată de reducerea stocurilor, în condițiile în care producția a scăzut în perioadele de lockdown; scumpirea carburanților, pe fondul reducerii producții de petrol, care a dus la creșterea costurilor de transport, în condițiile în care majoritatea materiilor prime vin din Asia, dar și dorința jucătorilor din Europa de a reduce costurile, ce a cauzat o dependență față de fabricile din Asia. Această scumpire a materialelor de construcții a început la finele anului trecut, când criza stocurilor de materii prime a început să devină tot mai acută, oferta nereușind să facă față cererii. În condițiile unei cereri ridicate, prețurile materialelor de construcții au început să crească.

Revenind la cum a evoluat construcția de locuințe la nivelul întregii țări, se poate observa că cele mai multe județe au înregistrat scăderi din 2010 comparativ cu 2020, ceea ce înseamnă că la nivelul întregii țări poate fi afectată economia. Doar 16 județe au înregistrat creș­teri în anul 2020, acestea fiind județe cu un potențial turistic mare și cu o eco­nomie pe măsură. Scăderi semnificative au fost înre­gistrate în cinci județe. Este vorba despre Caraș-Severin (minus 53 la sută), Teleorman (minus 53 la sută), Suceava (minus 52 la sută), Neamț (minus 51 la sută) și Vrancea (minus 50 la sută).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker