vineri, 03 iulie 2020

FOTO Lover Boy de Buzău: Cum au ajuns mai multe tinere de la o poveste de iubire, la prostituție

În această dimineață, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Buzău, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat 9 percheziţii pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de persoane.

Percheziţiile au avut loc pe raza municipiului Buzău şi a comunelor Vadu Pașii și Tisău, la membrii unei grupări infracţionale cu preocupări în trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2010 – 2019, trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 39 de ani, din municipiu, ar fi pus bazele unei grupări infracţionale, în scopul exploatării sexuale a mai multor tinere. Astfel, ar fi recrutat 11 tinere, unele din Buzău, altele din alte județe, pe care le-ar fi transportat în Spania şi ulterior în Elveţia, unde ar fi fost determinate să se prostitueze.

În activitatea infracţională ar fi fost atrasă şi una dintre tinere, în vârstă de 31 de ani, care, pe lângă faptul că s-ar fi prostituat, ar fi avut și rolul de a transfera banii obţinuți de celelalte fete în conturile deţinute de aceasta la mai multe bănci, atât din Elveţia, cât şi din România.

Ulterior, banii ar fi fost investiţi de membrii grupării în imobile şi autoturisme de lux. Prejudiciul a fost estimat la 944.000 de euro.

În fapt s-a reţinut că în perioada 2010-2017 s-a constituit și a funcționat un grup infracțional organizat de tip interfamilial,format din 6 suspecţi, asociere infracțională specializată în comiterea de infracțiuni de proxenetism și trafic de persoane prin obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicarii prostituției de către mai multe tinere pe teritoriile Regatului Spaniei și al Confederației Elvețiene, precum și în comiterea infracțiunii de spălare a banilor astfel obținuți, cu prelungirea acestei ultime activități infracționale până la nivelul anului 2019.
Coordonatele ce au conturat modul de acțiune al grupării s-au înscris în activități ilicite definite prin :
– recrutarea din Romania de tinere ce urmau să fie supuse exploatării sexuale pe teritoriile Spaniei și al Elveției. Metoda cel mai des utilizată pentru recrutarea tinerelor a fost metoda cunoscută sub denumirea ”lover boy” ce consta în manifestarea unor sentimente de afecțiune însoțită de promisiunea întemeierii unei familii, promisiune materializată în unele cazuri prin încheierea formală de căsătorii, deziderat ce era condiționat de acumularea prealabilă de importante și aparent facile venituri materiale ce nu pot fi obținute în alt mod decât practicarea prostituției de către tânăra în cauză. Interesul real al proxenetului era dezvăluit ori devenea evident pe durata desfășurării activității de prostituție când tânăra era supusa la presiuni din ce în ce mai mari pentru obținerea de venituri cât mai consistente, presiuni însoțite in cele mai multe cazuri de corecții fizice, iar cea mai mare parte a banilor obținuți erau direcționați pentru satisfacerea exclusiva a dorințelor materiale ale proxenetului. Datorita acestei perioade de început în care tinerele erau în zona de control si influență a proxenetului, acestea au amânat dezvăluirea activității infracționale organelor de urmarire penala până în momentul când au realizat ca sunt victimele unei înșelăciuni sentimentale.
– transportul tinerelor în Spania și Elvetia (cu autoturismul ori cu avionul)
– cazarea tinerelor în Spania și Elvetia în apartamente închiriate în fapt de către membrii grupării, în care locuiau și acestia din urmă.
– identificarea cluburilor și plasarea tinerelor in aceste localuri pentru practicarea prostituției
– supravegherea tinerelor astfel incat acestea sa ramana în zona de control in influenta a membrilor grupării
– colectarea banilor obținuti din prostituție.
Sumele de bani obţinute din activitatea infracţională (aproximativ 944.000 de euro) au fost investite de către membrii grupului în imobile ori autoturisme de lux, bunuri ce erau achizitionate pe numele suspecţilor ori pe numele altor persoane și revandute ulterior, urmarindu-se astfel ascunderea sau disimularea origii ilicite a acestor bunuri, ascunderea ori disimularea adevaratei naturi, a provenientei, dispozitiei, circulatiei sau a proprietatii bunurilor.
În cauză urmează a fi instituite măsuri asigurătorii asupra mai multor imobile şi autoturisme până la concurenţa sumei de 944.000 de euro.„, potrivit unui comunicat DIICOT.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicate telefoane mobile, înscrisuri, bani, bijuterii şi un pistol deţinut ilegal.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 9 persoane.

Totodată, în cauză urmează a fi instituite sechestre asigurătorii asupra mai multor imobile şi autoturisme până la concurenţa sumei de 944.000 de euro. Este vorba despre case și terenuri în Vadu Pașii și în municipiul Buzău și 8 autoturisme.

Cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul S.C.C.O. Buzău, sub coordonarea procurorului de caz, cu privire la săvârșirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani. În cauză, s-a cooperat cu autorităţile poliţieneşti din Spania şi Elveţia. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

În activități au fost angrenați și poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti și jandarmi din Ploieşti şi Buzău.

loading...
error: Content is protected !!