Administrație

FOTO | Vești importante pentru locuitorii din Mărăcineni

Reușită importantă a Primăriei Mărăcineni, marcată, joi, cum se cuvine de autoritățile din comuna buzoiană, iar primarul Constantin Dumitru a invitat atât reprezentanții instituțiilor din Buzău, cât și pe cele de la București, pentru a le mulțumi pentru sprijinul și implicarea de până acum. Suma alocată proiectului de branșare la rețeaua de gaze a comunei este de aproape 92 de milioane de lei, dintre care 77 milioane reprezintă finanțare de la Uniunea Europeană. Proiectul vizează alimentarea cu gaze a celor trei sate componente – Mărăcineni, Căpățânești și Potoceni -, iar perioada de implementare este de 40 de luni, respectiv 1 septembrie 2020–31 decembrie 2023.

Localnicii au arătat un interes deosebit față de branșarea la rețeaua de gaze, iar precontractul a fost semnat de aproape toți locuitorii comunei; 4.233 de branșamente de gaze naturale urmează să fie realizate, iar lungimea totală a rețelei de distribuție de la nivelul comunei este de 38,182 de kilometri. Dintre acestea, 4.207 gospodării reprezintă consumatori casnici, iar 26 sunt instituții publice (obiective social-culturale).

Constantin Dumitru

Primarul din Mărăcineni a mulțumit tuturor celor implicați direct, precum și cetățenilor care au avut răbdare și au dat dovadă de înțelegere în ultimii ani, adăugând că acesta este un proiect deosebit de important nu doar pentru comunitatea sa, ci pentru întreaga dezvoltare a localităților de pe Valea Slănicului. „Acum 14 ani, când am fost ales pentru întâia dată primar al acestei comune, am înțeles că mi se încredințează o mare onoare, dar și o înaltă responsabilitate, o datorie. Am visat că din Mărăcineni o să fac o comună modernă și prosperă, în care oamenii să își dorească să trăiască (…) Aducerea gazelor la Mărăcineni înseamnă și primul pas pentru rețeaua de racordare la conducta cea mare a întregii Văi a Slănicului și nu numai (…) Țin să le mulțumesc, pe această cale, tuturor locuitorilor comunei Mărăcineni, care a au avut răbdare și încredere că facem ce trebuie la Primărie”, a transmis Constantin Dumitru.

Neagu: „Primarul a crezut în proiectul ăsta cum crede și în Dumnezeu”

Au curs laudele pentru reușita Primăriei Mărăcineni, iar președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, i-a recunoscut strădania primarului comunei, mulțumind, însă, și conducerii Transgaz pentru seriozitatea și implicarea de care a dat dovadă în implementarea cu succes a acestui proiect.

„Se fac și lucruri bune, nu numai altfel și iată că putem să vorbim și despre energia asta care nu este convențională. Vorbim de gaze naturale, deși nu mai credea nimeni că în asemenea momente se pot realiza asemenea proiecte. Acolo unde se vrea, unde e credință și există și profesionalism, iată că se poate (…) Vreau să mulțumesc conducerii Transgaz, tot ce a însemnat, de la executiv, proiectare, venit, plecat Mediaș-Buzău… Domnul primar de la Mărăcineni a crezut în proiectul ăsta cum crede și în Dumnezeu. Dar, dacă nu era Transgaz ca să putem să facem lucrarea esențială, să se poată subtraversa râul Buzău cu magistrala, acest proiect niciodată nu se putea realiza. Tocmai de-aia, sper că este un început, un exemplu de bună practică (…) Gazele la Mărăcineni vor aduce dezvoltare în județul Buzău, nu numai la Mărăcineni, implicit, Valea Slănicului. Vor aduce dezvoltare economică, prosperitate și un pic mai bine pentru cetățeni”, a completat Petre Emanoil Neagu.

Reprezentantul Transgaz, Ionel Sârbu, director al  Departamentul Reglementări și Formalități Terenuri, a dat asigurări că societatea va rămâne la fel de serioasă în abordare și în faza cealaltă a proiectului, respectiv etapa de branșare la gaze. „Noi vă asigurăm în continuare de toată colaborarea, de tot sprijinul și de tot ceea ce stă în putință companiei Transgaz, pentru realizarea celuilalt proiect care urmează, faza II și așteptăm să ne acordați, în continuare sprijin, inclusiv de la domnul primar, pentru realizarea în bune condiții a tuturor activităților ce implică realizarea proiectului, atât în faza de proiectare, cât și în faza de execuție”, a spus Ionel Sârbu.

Lungu: „Trebuie reglementat prețul la gaze naturale și la energie electrică”

Romeo Lungu

Invitat la conferința de presă organizată de Primăria Mărăcineni a fost și deputatul social-democrat buzoian Romeo Lungu, care a lăudat reușita autorităților locale și a transmis, cu această ocazie, că speră ca prețurile la gaze naturale și la energie electrică să fie reglementate cât mai curând, pentru ca oamenii să nu considere această facilitate un lux, din punct de vedere financiar.

„Astăzi e un pas important pentru îndeplinirea unui mare obiectiv, nu numai pentru Mărăcineni, ci pentru județul Buzău. E un lux, văd, astăzi să introduci gaze într-o comunitate. Este foarte greu, a durat doi ani de zile și încă nu s-a terminat. Vor fi și alte etape. Sper să nu fie un lux și prețul, vedem în zilele de astăzi, trebuie reglementat prețul la gaze naturale și la energie electrică. Sper eu că de la anul acest lucru se va îndeplini”, a declarat Lungu.

Cât privește strădania primarului comunei Mărăcineni, Romeo Lungu a ales să-l caracterizeze cu o zicală: îl dai afară pe ușă și intră pe geam. Mai în glumă, mai în serios, deputatul buzoian a subliniat efortul depus de Constantin Dumitru pentru a înfăptui un vis mai vechi al său și al locuitorilor, acela de a trăi în condiții bune, la fel ca în orașul aflat la doi pași distanță. „Vreau să-i mulțumesc domnului primar, îl cunosc foarte bine. Avem discuții săptămânale, nu neapărat numai despre acest proiect. Se zbate pentru această comună, a îndeplinit destule obiective pentru Mărăcineni și are și în următorii doi ani mult mai multe obiective și eu cred că o să le îndeplinească. Ne sună în fiecare zi, atât pe noi, pe parlamentarii, cât și pe domnul președinte (Neagu, n.r.), pe domnul vicepreședinte Adrian Petre, pe domnul secretar de stat, pe domnul prefect (Țiclea, n.r.)…
I-a plictisit, știți vorba aceea, dacă-l dai afară pe ușă, intră pe geam, dar așa trebuie să facă. Noi trebuie să-l ajutăm, pentru că suntem acolo să ajutăm comunitățile locale”, a mai spus Lungu, în încheiere.

Alexandru Stoica: „Vom avea mai multe proiecte în Mărăcineni”

Veștile bune pentru comuna Mărăcineni nu se opresc aici, iar buzoianul Alexandru Stoica, secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, anunță că mai multe proiecte urmează să fie implementate aici în viitorul foarte apropiat. El a enumerat obiectivele de investiții finanțate fie prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), fie prin Compania Națională de Investiții (CNI), printre care se numără proiecte de infrastructură sau construire a unor săli de sport.

„Ca secretar de stat PSD și coordonator al Programului național de investiții «Anghel Saligny», în comuna Mărăcineni noi o să avem mai multe proiecte. Acum noi o să începem proiectul de asfaltare de drumuri, prin PNDL 2 deja am închis un proiect de drumuri. Prin CNI am închis o sală de sport, care este benefică. Urmează două baze sportive care sunt în procedură de achiziție publică”, a spus Alexandru Stoica.

Secretarul de stat a mai adăugat că scopul său în cadrul instituției este să ajute proiectele din județul Buzău cât mai mult și a reamintit de faptul că alte patru comune vor fi branșate la rețeaua de gaze în curând. Poșta Câlnău, Săgeata, Vadu Pașii și Tisău vor beneficia de fonduri din programul „Anghel Saligny”, cu ajutorul cărora se vor realiza sisteme de distribuție a gazelor naturale. Proiectele de racordare la gaze din cele patru comune au fost preluate de la Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), unde fuseseră declarate eligibile, dar fără finanțare. Alexandru Stoica a mai mărturisit că, în următorii ani, investițiile din județul Buzău vor ajunge la suma importantă de 100 milioane de euro, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru a duce la înfăptuire toate planurile propuse.

„Legat de gaze, la nivelul județului Buzău, prin Anghel Saligny urmează să alocăm cei 200 milioane care sunt repartizați județului Buzău, care sunt repartizați și care or să dezvolte și mai mult (zona, n.r.). După cum știți, am preluat patru obiective de investiții care au fost eligibile prin POIM. Cel al domnului primar a fost prin fonduri europene. Cele patru care au fost eligibile prin POIM, noi le-am preluat prin «Anghel Saligny», prin OUG 40, cu o valoare totală de 165 milioane. Din punctul meu de vedere, înseamnă o sumă destul de mare pentru județul Buzău, ținând cont că mai avem încă 200 milioane, ajungem undeva la 450 milioane și cu proiectul domnului primar. Ne apropiem de o investiție de 100 milioane de euro în următorii ani, în județul Buzău, pe componenta de gaz. Mă bucur, rolul meu la Ministerul Dezvoltării și prioritar este să ajut Buzăul cât se poate de mult”, a concluzionat secretarul de stat, Alexandru Stoica.

Țiclea: Mărăcineni este un cartier al Buzăului și pretențiile celor care vin să locuiască aici vor fi mari

Dezvoltarea notabilă a comunei Mărăcineni a fost punctată și de către prefectul Daniel Țiclea, care a caracterizat-o drept „un cartier al Buzăului”, nu doar prin expansiunea imobiliară pe care a avut-o în ultimii 10-15 ani, ci și prin faptul că în curând va oferi facilități identice celor din oraș. Odată cu această reușită vin și mai multe responsabilități, însă, acelea de a păstra nivelul la fel de ridicat și de a stimula interesul oamenilor să se mute la Mărăcineni.

Totodată, prefectul a adus în discuție și alte proiecte care nu sunt adresate direct comunei Mărăcineni, dar care vor aduce o îmbunătățire a vieții de aici. Printre acestea, se numără viitoarea Autostradă a Moldovei, care va ușura traficul din zonă, precum și reabilitarea Drumului Județean 203K. „Este o provocare mare de tot, din punctul meu de vedere, să fii nevoit să faci, în 15 luni, 38 kilometri de conductă de gaze și peste 4.000 de branșamente la gaze. Eu sunt convins că veți fi la înălțimea provocării. Din punctul meu de vedere, județul Buzău și această zonă în care ne aflăm, sunt într-un moment de efervescență fără precedent după Revoluție. În afară de proiectul mare, mă refer la DJ 203K – și felicitări domnului președinte pentru curajul de a aborda un astfel de proiect -, aici în zona Buzăului niciodată n-a fost mai aproape de a se face o autostradă, ceea ce părea doar un vis. Această autostradă va presupune inclusiv încă un pod peste râul Buzău (…) Sigur, mare parte din fluxul de circulație va merge undeva la sud de dumneavoastră și atunci va fi ceva mai simplu să intrați în Buzău. De fapt, dumneavoastră acum sunteți un cartier al Buzăului și pretențiile celor care vin să locuiască în continuare aici vor fi cel puțin la nivelul Buzăului”, a spus Daniel Țiclea.

Articole similare