ActualitateEducație

FOTO | Ursula van der Leyen a vorbit și la Centrul Europe Direct Buzău

Elevii de clasa a XI-a din două colegii buzoiene au urmărit, în direct, de la sediul Centrului Europe Direct – care are ca gazdă Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău -, discursul  președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, rostit miercuri, 14 septembrie, în fața Parlamentului European, privind starea Uniunii, în care a făcut bilanțul realizărilor din ultimul an și a punctat prioritățile pentru anul următor și pentru viitor. Este vorba despre elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” și ai Colegiului Economic Buzău – ambele cu statut de școli ambasador ale Parlamentului European și partenere în același timp ale Centrului Europe Direct Buzău în acțiunile de informare și promovare a răspunsurilor cu privire la politicile, programele și prioritățile Uniunii Europene, care facilitează implicarea cetățenilor în dezbaterile privind viitorul UE -, care au fost invitați să afle soluțiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și ideile pentru conturarea viitorului UE, deci a viitorului lor, soluții prezentate de Ursula von der Leyen.

Ei  au fost însoțiți de cadrele didactice Elena Șerban și Roxana Buie și  s-au bucurat de prezența viceprimarului municipiului Buzău, Oana Matache, care le-a oferit, cu această ocazie, informații cu privire la situația orașului raportată la direcțiile Uniunii Europene prezentate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De asemenea, ei au avut ocazia să pună întrebări Feliciei Vîjdea, managerul Centrului Europe Direct Buzău, pe marginea tematicilor discutate, în mod special cele referitoare la Pactul verde european şi tranziţia verde, digitalizare, răspunsul UE la pandemia de COVID-19 şi pregătirea pentru viitoarele pandemii, precum şi la planul de redresare NextGenerationEU.

Elevii buzoieni s-au arătat optimiști și au spus că direcțiile prezentate de președintele Comisiei Europene îi fac să fie încrezători în viitor pe care îl văd „în culori”. „Puterea educației se găsește în fiecare dintre noi, prin urmare, puteți să acționați în consecință, să transmiteți colegilor voștri ideile pe care le-ați desprins aici și dacă doriți să dezbatem un subiect, suntem aici și putem discuta oricând; facem concursuri, dăm și premii; important este ca voi să veniți cu ideea, ca și ambasadori ai Parlamentului European”, le-a lansat invitația la dialog Felicia Vîjdea, manager Europe Direct Buzău.

Convingerea că la Centrul Europe Direct Buzău vor găsi sprijin o au și cadrele didactice care colaborează de mai mulți ani și desfășoară proiecte fiind parteneri ai Centrului. La finele întâlnirii, profesoara Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Elena Șerban, a afirmat că „s-au atins probleme interesante, care au privit în mod deosebit tinerii și viitorul lor. S-a spus la un moment dat că tinerii noștri sunt visători și vizionari. Copiii au de la cine învăța și unde se duce în  momentul în care au nevoie de susținere”.  De asemenea, ca și Felicia Vîjdea, cadrul didactic a subliniat misiunea pe care o au elevii participanți la sesiunea de informare organizată de Centrul Europe Direct. „Misiunea lor de acum încolo este să disemineze informația în școli, să-i informeze pe colegii lor care nu au putut fi prezenți să ducă mai departe mesajul altora. Este foarte frumos ce se întâmplă aici, cu o energie magică.
Mi-a plăcut cât de atenți au fost pe durata discursului. Fiecare elev cred că s-a identificat cu ceva. Pe de o parte și-au făcut niște speranțe că vor avea sprijin pe viitor și unii dintre cred că sunt deja preocupați de anumite subiecte și au găsit cumva înțelegere și și-au dat seama că la un moment dat cineva îi va sprijini”, a spus Elena Șerban.

Pentru elevii Colegiului Economic nu au fost noi toate informațiile aflate în cadrul sesiunii de informare, spune profesoara Roxana Buie, pentru că, fiind pe profil economic, unele teme au fost abordate și în cadrul orelor de curs. „Nu sunt toate informații noi. Ei reacționează  în mod plăcut pentru că sunt discuții pe care le purtăm și noi cu ei la școală, mai ales acum vizavi de criza energetică, vizavi de criza gazelor naturale și în domeniul economic, le spunem tot ceea ce se întâmplă astăzi”.  De asemenea, dincolo de faptul că este o Școală ambasador al Parlamentului European – ca și Colegiul Național „Mihai Eminescu”, de altfel -, aici se derulează foarte multe proiecte europene. În momentul de față, spune profesoara Roxana Buie, de curând au primit o finanțare pe domeniul economic și comerț, într-un proiect în  care îi au parteneri pe norvegieni. „Colegiul Economic este foarte activ pe partea de proiecte europene și mulți dintre copii au participat și vor mai participa la aceste proiecte pe care le desfășurăm. De curând am primit un proiect de finanțare norvegiană pe domeniul economic și comerț. Sper că le va fi de folos pe viitor, ei fiind clasa a XI-a, să-i mobilizeze și să-i direcționeze pe făgașul vieții”, a afirmat Roxana Buie.

Ce recomandări le-a făcut elevilor viceprimarul Oana Matache

Viceprimarul Oana Matache le-a adresat copiilor recomandări pe care le pot pune în aplicare fiecare în școala din care provine. De asemenea, le-a oferit explicații, dându-le asigurări că administrația locală din Buzău acționează în concordanță cu direcțiile Uniunii Europene, și este interesată de pregătirea lor profesională și de viitorul lor.

Oana Matache

„Am auzit astăzi discursul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Din fericire, partea aceasta de criză energetică de care se vorbește foarte mult – pentru că țările Centrale și vestice ale Europei sunt foarte afectate -, pe noi nu ne afectează deocamdată și sperăm că va rămâne astfel situația, pentru că momentan România consumă cât produce. Nu am intrat încă în această paradigmă de care vorbesc statele Centrale și Vestice. Ei își pun problema că încă din această vară și-au dat seama că în iarna aceasta nu vor avea resursele necesare și populația va intra într-o criză adică nu vor avea suficiente resurse pentru încălzire și energie electrică. Noi, local, am luat toate măsurile pentru a vă acoperi pe voi ca cetățeni și pentru că sunteți elevi, am reușit plafonarea pentru toate unitățile de învățământ energie electrică și la partea de gaze până la 31 august 2023, ceea ce înseamnă că prețurile nu vor crește și nu veți avea nici voi restricții. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim conștienți și să devenim mult mai economi. Este bine să aveți grijă în clase: dacă vedeți că se ajunge la o temperatură prea înaltă, care poate crea chiar și disconfort, sau dacă vedeți lumini aprinse ziua când există suficientă lumină naturală, să interveniți, să deveniți voi activi. Noi transmitem școlilor aceste informații, dar nu pot sta tot timpul doamna directoare sau doamna profesoară să urmărească aceste lucruri. Trebuie să fim atenți, pentru că, chiar dacă în acest moment nu suntem pândiți de această criză a energiei în mod direct, suntem interdependenți și toate crizele care se întâmplă în toate celelalte țări ne vor afecta implicit și pe noi”, le-a transmis elevilor viceprimarul Oana Matache.

Și pentru că în sală se aflau și elevi ai Colegiului Economic, viceprimarul le-a vorbit pe înțelesul lor și despre inflație, și  despre resurse oferindu-le  și câteva exemple în acest sens. În ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, viceprimarul Oana Matache le-a spus copiilor: „suntem într-o perioadă în care cumva fiecare țară începe să se gândească un pic mai mult la propriile resurse și la propria putere de a se descurca, iar Uniunea va rămâne ca o măsură foarte puternică de într-ajutorare;  cum a fost în cazul Ucrainei – ea nefiind încă în UE. Toate țările din UE s-au unit pentru a acorda acest sprijin, însă fiecare țară va trebuie să-și prioritizeze propriile probleme,  pentru că fiind această neliniște provocată de război, sunt și probleme comune, dar ne confruntăm cu unele diferite, România cu inflație mare, iar țările Vestice cu o criză a resurselor; va trebui să analizăm mai bine interesele naționale și locale, pentru că până la urmă nici două orașe din România nu se confruntă cu aceleași probleme și trebuie să ne facem mai bine această analiză. Uniunea o văd ca un puternic sprijin cel puțin ca factor psihologic să știi că faci parte din această alianță atât de puternic și te ajută enorm”.

Nu în ultimul rând, viceprimarul le-a relatat din experiența nefericită a copiilor deopotrivă ca vârstă cu ei, care au ajuns în Buzău fiind refugiați din calea războiului din Ucraina, îndemnându-i să se bucure de ceea ce au, de viața frumoasă de elevi pe care o trăiesc. „Să vă bucurați că aveți această libertate, că trăiți într-o țară liberă, unde nu există război;  eu m-am întâlnit cu refugiații din Ucraina. Am fost desemnată de Primărie să-i primesc și i-am ajutat alături de echipe; am întâlnit tineri ca voi pe care nu i-am văzut timp de două-trei luni zâmbind. La început nici măcar o dată, pentru că înainte aveau o viață normală, aveau prieteni și s-au trezit într-o altă țară, într-un alt oraș, unde nu aveau alte opțiuni în afară de a sta pe telefon, a intra online – pentru că s-au făcut la un moment dat ore online -, și nici nu știau ce se va întâmpla cu ei peste o lună, peste două și trăiau teroarea că nu o să-și mai găsească casa, iar mulți dintre ei că nu-și vor mai găsi tații, pentru că ei au rămas acolo, în Ucraina, să lupte. Ceea ce trăiți voi zi de zi, trebuie să vă facă să apreciați și mai mult și să fiți bucuroși”, le-a spus elevilor celor două colegii buzoiene viceprimarul Oana Matache.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker