Educație

FOTO | Liceul Meserii și Servicii, la o competiție după modelul Olimpiadelor WorldSkills

Liceul Meserii și Servicii din Buzău participă astăzi, 26 ianuarie, la Complexul Panoramic din Slănic Moldova, județul Bacău, la  o competiție de profesii după modelul Olimpiadelor pe meserii WorldSkills din Franța și din Belgia. Evenimentul reprezintă o premieră în România, în domeniul educațional – este inclusă în Calendarele competiționale ale Ministerului Educației (CAER) -,  și are loc cu susținere din partea WorldSkills România.

Olimpiada WorldSkills de Bucătari și Ospătari este bazată exclusiv pe probe practice de concurs care vor fi notate de un  juriu internațional format din cinci experți din Belgia, alături de profesori de specialitate din Liceul Meserii și Servicii din Buzău și Colegiul „N. V. Karpen” din Bacău.

Olimpiada se adresează elevilor de liceu și școală profesională care se pregătesc pentru o carieră în domeniul gastronomiei și, urmând modelul internațional WorldSkills, se bazează exclusiv pe probe practice de concurs.  Olimpiada este organizată de Colegiul „N. V. Karpen” din Bacău și de Liceul Tehnologic Meserii și Servicii Buzău, cu sprijinul Fundației WorldSkills România. Profesorii celor două licee au învățat modelul competițional WorldSkills în urma a două stagii de formare în Franța, în cadrul proiectului Erasmus Plus Exchange of Good Practices in the Implementation of VET Competitions. Rolul competițiilor WorldSkills este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a ne aminti tuturor cât de importante sunt meseriile în societate.

Pentru această olimpiadă care le va deschide calea către competițiile internaționale, elevii Liceului Meserii și Servicii au fost pregătiți de profesorii  unității de învățământ buzoiene de pregătire practică Constanța Marin și Daniel Negoiță.

Evelina Bălu

Fiind o activitate educațională în premieră, care oferă elevilor oportunități pe piața internațională a muncii, dar care are și menirea de a elimina mentalități cu privire la importanța și necesitatea obținerii de performanțe și  în domeniul serviciilor, așa cum se întâmplă în orice alt domeniu al vieții economice și sociale, reprezentantul  WorldSkills România,  Evelina Bălu, a răspuns câtorva întrebări pentru OPINIA.

Rep: Olimpiada aceasta este o premieră pentru România!

Evelina Bălu: Este prima ediție a olimpiadelor WorldSkills pe meserii în România și se desfășoară la Slănic Moldova în perioada 24-26 ianuarie. Astăzi (n.r., 25 ianuarie) a avut loc deschiderea oficială. Mâine (n.r., 26 ianuarie) vor avea loc probele de concurs, care vor fi exclusiv probe practice.

Rep: Ați susținut liceul din Buzău, cadrele didactice să participe la activități similare în UE, ca să poată vedea cum se desfășoară și cum  organizează astfel de evenimente.

E.B.: O parte dintre profesorii de la liceele din Buzău și Bacău au participat în Franța la activități, pentru a fi pregătiți de experți în domeniul gastronomic, după care, urmând modelul competițional WorldSkills organizează acum, la Slănic Moldova, o olimpiadă pornind de la modelul pe care l-au învățat de la specialiștii francezi. La această olimpiadă vor participa elevi de la trei licee, din Buzău și din Bacău. Tot ceea ce vor lucra elevii, va fi evaluat de experți dintr-un juriu internațional.

Rep:  De prestația copiilor și modul în care s-au pregătit va depinde dacă ei vor participa la viitoarele olimpiade internaționale.

E.B.: Ne dorim să îi pregătim pentru ca, după ce participă acum, la faza locală să poată participa ulterior la faza națională și apoi la fazele europene și globale.

Rep: Până unde v-ați implicat în a sprijini liceele?

E.B.: Toată partea de pregătire a fost făcută, în mare măsură, de profesorii copiilor participanți la olimpiadă, profesori care au fost anterior pregătiți în Franța. Din punct de vedere organizatoric,  toate informațiile au fost puse la dispoziție de Fundația WorldSkills pentru ca săptămâna aceasta să putem derula această olimpiadă.

Rep: Ce așteptări aveți de  la un astfel eveniment? Credeți că veți putea schimba mentalități cu privire la importanța și aprecierea de care au nevoie astfel de școli, elevii școlilor respective.

E.B.: Ne dorim foarte mult să schimbăm mentalități. Ne dorim să-i ajutăm să aibă parte de recunoaștere pe cei care încearcă să atingă un nivel de excelență în formarea profesională. Ne dorim să amintim tuturor cât de importante sunt meseriile în societate și cât de important este ca meseriile să fie practicate de persoane care pun pasiune și care sunt devotate lucrurilor care le plac. Pe de  altă parte ne dorim să fie eliminate stereotipurile conform cărora anumite meserii nu ar trebui urmate din anumite considerente. Este important ca fiecare să practice meseriile pe care știe bine să le practice și  să aibă și înclinația necesară practicării.

Rep: Prin demersul dumneavoastră demonstrați că se poate face performanță în orice domeniu…

E.B.: Ideea este să încurajăm și profesorii și școlile, învățământul din România să ajute elevii să se dezvolte către domeniile în care ei au înclinații și abilități și cunoștințe necesare pentru a profesa anumite meserii.

Rep: Veți continua cu astfel de activități educaționale, indiferent de rezultatul olimpiadei  din data de 26 ianuarie?!

E.B.: Rezultatele vor fi bune atât din perspectiva câștigătorului, dar nu putem vorbi de un singur câștigător. Putem vorbi de mai mulți câștigători întrucât atât elevii participanți cât și profesorii vor avea ceva de câștigat. Vor avea parte de experiență care va contribui la dezvoltarea lor profesională și la dezvoltarea lor personală. Participarea la această competiție le va dărui elevilor participanți șansa de a se orienta către viitoarea carieră pe care și-ar dori să o aibă.

Rep: Cum vedeți mai departe colaborarea cu Liceul din Buzău?

E.B.: La acest moment colaborarea pe care o avem cu liceul din Buzău este peste așteptări. Ne dorim să fie o colaborare de lungă durată astfel încât să reușim să inspirăm și să încurajăm și următoarele generații de elevi  cu sprijinul cadrelor didactice, a comunității locale, a oamenilor de afaceri care până acum ne-au ajutat într-un mod deosebit, depășind așteptările pe care le aveam.

Rep: Astfel de activități precum cea de acum, în premieră, contribuie accesul mai ușor al absolvenților liceului buzoian  pe piața europeană a locurilor de muncă ?

E.B.: Nu numai la nivel european. Și când spun la nivel european mă refer atât în cadrul UE, dar și în afara UE. La nivel global, pentru că sunt abilități, cunoștințe și competențe, pe care ei le dobândesc și pe care le pot utiliza în orice context al vieții, mai ales dacă este  să ne raportăm la profesie.

Activități pregătitoare la liceul buzoian de meserii, încă de anul trecut

În septembrie anul trecut, Liceul de Meserii și Servicii din Buzău participa cu o echipă de cadre didactice la un schimb de bune practici în formarea profesională în calificările „Bucătar” și „Cofetar-Patiser”, alături de experți din Franța și Belgia. Programul  a cuprins observarea activităților de instruire practică, explorarea relației dintre instituțiile de învățământ profesional, companii și profesioniști sau experți din cele două domenii, structura, organizarea și funcționarea sistemului de educație din Franța, în particular, sistemului de formare profesională din cele două calificări. Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului Erasmus Plus EgpiVET și a fost găzduită de WorldSkills France prin Chambre de Métiers et de l’Artisanat des Hauts-de-France – CMA Hauts-de-France. Această participare a reprezentat o etapă pregătitoare pentru realizarea unei competiții de o asemenea anvergură și în România, competiție care să dea posibilitatea și elevilor buzoieni să participe la olimpiadele internaționale în domeniu.

Liceul Tehnologic Meserii și Servicii  a fost selectat de către WorldSkill România dintre unitățile la nivel național care au depus un asemenea proiect. Concursul a constat în completarea unui formular de candidatură și  participarea la un interviu cu echipa de proiect a școlii. În urma acestui concurs de selecție, liceul buzoian a fost ales ca parte­ner asociat pentru calificarea bucătar. Documente referitoare la spații de lucru, CV-urile membrilor echipei, toate acestea au fost completate într-un formular de candidatură online. Echipa Liceului Tehnologic Meserii și Servicii a fost formată din trei persoane: un profesor de specialitate, Melania Purnavel, coordonatorul de proiecte și programe educative din anul 2001, Valentina Frone, și reprezentantul unui agent economic.

Profesoara Melania Purnavel a făcut în septembrie anul trecut parte din juriul de evaluare pentru meseria de bucătar, alături de experții francezi, iar profesoara Valentina Frone a participat la întâlnirile de lucru și informare cu cei care organizează olimpiada la nivel național în Franța. Cadrul didactic a participat la activități împreună cu cei de la logistică, voluntarii, trainerul pe formare profesională și președintele WorldSkills. De data aceasta, o echipă internațională de jurați s-a deplasat în România pentru a evalua lucrările practice ale elevilor participanți la olimpiadă.

„Școala noastră a făcut parte din delegația României la finala națională World­Skills Franța. Au participat echipele de proiect din școlile partenere pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile acolo. Pentru preluarea modelului în cadrul proiectului Erasmus <Exchange of Good Practices in the Implementation of VET competitions> (Schimb de bune practici în implementarea competițiilor de profesii, EgpiVET). Proiectul s-a deschis în 2019, odată cu lansarea apelului de selecție. Au urmat întâlniri preliminarii online, cu par­tenerii din Franța și Belgia, pentru că în acest proiect și Worldskills Belgia este partener”, spunea toamna trecută  profesoara Valentina Frone de la Liceul Meserii și Servicii.

Elevii vor fi calificați în școli europene

100 de elevi ai Liceului Tehnologic Meserii și Servicii vor beneficia de formare profesională în următorii ani în școli și companii europene datorită acreditării unității de învățământ. Pe lângă pregătirea propriu-zisă, ei vor obține certificat Europass, care validează și recunoaște stagiile de pregătire profesională ale elevilor pe piața europeană a muncii. „Le facilităm trecerea de la școală la locul de muncă mult mai ușor și le îmbunătățim șansele de a se adapta la cerințele unui viitor loc de muncă din Europa”, spune profesoara Valentina Frone. Cadrul didactic buzoian spune că unitatea de învățământ pe care o reprezintă se implică în acest proiect pentru că se dorește ca atât în Buzău, cât și în România, meseriile să fie apreciate la adevărata lor valoare. „În Franța m-a impresionat valoarea inestimabilă și prețuirea cu care sunt văzute acolo meseriile. Li se oferă aprecierea corectă. M-a impresionat spiritul de echipă, implicarea și organizarea exemplară, la standarde de perfecțiune. În acest an, competiția a fost organizată pentru 64 de profesii și de la an la an ei adaugă alte profesii. Anul acesta introduseseră, cu titlu de noutate, profesia de <recepționist>”, mai spune cadrul didactic buzoian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker