Cultură

FOTO | Liceul de Arte a scos în stradă o expoziție de icoane pe sticlă

30 de icoane pe sticlă au transformat, luni dimineață, gardul Liceului de Arte „Margareta Sterian” într-o adevărată simeză. Ele au atras privirile buzoienilor chiar din momentul în care au fost așezate pe gard, expoziția fiind puternic ancorată în tradiția românească și în Ortodoxie, întrucât icoana, specifică religiei creștine, este considerată atât obiect de cult, cât și operă de artă.

Pornind de la semnificația dublă a acestui eveniment, directorul unității de învățământ, Mioara Sîn­g­eor­zan, explică rolul pe care și l-a asumat Liceul de Arte în comunitatea buzoiană, care nu este ușor de îndeplinit, mai ales acum, în vreme de pandemie: „Liceul de Arte nu formează numai profesioniști, ci formează și mesageri culturali pentru publicul buzoian; acesta este rolul liceului și consider că el trebuie  văzut ca o instituție de cultură, nu numai ca o școală care  formează tineri, și care ajută la profesionalizarea lor, să devină, specialiști, artiști, profesori. Avem obligația și rolul de a-i educa. Dacă <am câștigat>  măcar un trecător, un buzoian, care a privit aceste icoane, care a înțeles mesajul transmis de copii, și anume  că este o săptămână specială, în care noi trebuie să fim mai buni, mai darnici, mai iertători, cred că ne-am atins scopul”.

Elevii Liceului de Arte au încercat, astfel, după modelul meșterilor iconari, să transmită  un puternic  mesaj  vizual încărcat de semnificații religioase, care să ajungă la sufletul buzoienilor în Săptămâna Mare, perioada premergătoare Sfintei Sărbători Pascale, știut fiind faptul că despre cultul icoanelor se poate vorbi numai în biserica creștină, care dă lumii mesaj atât prin cuvânt, cât și prin  imagine, după cum apostolii au propovăduit  „ceea ce au auzit și au văzut”.

Expoziția, intitulată „Icoa­na, ferestra spre suflet”, este accesibilă privitorilor  până pe 29 aprilie. Începând de luni, timp de patru zile, elevii  claselor a XI-a B și a X-a B ai Liceului de Arte „Margareta Sterian”, sub coordonarea profesorilor Ana Maria Bogleș, Silviana Văleanu Valeriu Șușnea, expun icoane pe sticlă în apropierea Sfintelor Paști, din dorința de a chema publicul buzoian să vadă imaginea divină transpusă pe sticlă. „Icoanele făcute de copii să vă deschidă sufletele  precum o fereastră  și  să pătrundă prin ea lumina, căldura și mulțumirea sufletească”, este mesajul pentru buzoieni al cadrelor didactice implicate în acest proiect.

O pictură dificil de realizat. La ce să se aștepte publicul

Cu toate că este o pictură dificil de realizat, trei cadre didactice și-au pus în minte să ofere buzoienilor o expoziție inedită, care să facă referire la tradiția creștinilor din această perioadă. Ei au lucrat intens cu elevi de clasa a X-a și a XI-a pentru a realiza icoane pe sticlă, așa cum făceau și meșterii iconari din popor. Din cele relatate de profesorul Ana Maria Bogleș ne dăm seama că acest gen de pictură ar trebui sa se numească „pictură sub sticlă” și nu „pictura pe sticlă”, pentru că este un gen aparte, în care pictorul desenează și colorează icoana pe partea care urma să fie spatele, în timp ce partea opusă, expusă privirii, devine ecran de protecție pentru pictură. Acest procedeu impune desenarea contururilor „în oglindă”, astfel încât, la întoarcerea sticlei pe partea cealaltă, imaginea să apară corect. „Tehnica icoanei pe sticlă este un pic mai deosebită decât o pictură normală. Ea se pictează invers. Dacă în arta bizantină se începe cu suprafața mare și se pictează tot veșmântul, la icoana pe sticlă se realizează mai întâi detaliile, culorile deschise și apoi veș­mântul. Pictura pe sticlă este mai deosebită, imită izvodul transilvănean, imaginea icoanei vechi pe sticlă de origine transilvăneană. Este icoană populară. Era  făcută în general de meșterii populari. Ei, neavând studii pentru așa ceva, au reprezentat iconografia, imaginea sfin­ților, foarte naiv. Culorile folosite sunt cele pe care le foloseau la vasele de ceramică, de lut, pentru că acest icoane se făceau pe lângă atelierele și în atelierele meșteșugărești ale oamenilor de la țară. În icoanele pe sticlă se regăsesc și flori, diferite reprezentări ale motivelor florale, pe care le întâlnim și pe vasele de ceramică; culorile folosite sunt aproape de culorile pământului. Nu sunt culori foarte tari, dar, de multe ori, există și un albastru și un verde, un pic mai tari, pe care le regăsim în lemnul vopsit al ferestrelor caselor de la țară, în zona Maramureșului, Tran­silvaniei. Culorile nu sunt tari, sunt culori de pământ care înnobilează ­imaginea religioasă. Mare parte dintre elevi a pictat icoana <Maica Domnului îndurerată>. Sunt reprezentări celebre care au fost reproduse. Picturile copiilor sunt reprezentări celebre, după izvoare transmise din generație în generație. Se regăsesc în picturi strugurele și vița de vie, simbol creștin. În general, atât în reprezentările bizantine, cât și în ale icoanelor pe sticlă se folosesc simboluri creștine”, explică profesoara Ana Maria Bogleș.

 

S-a păstrat tradiția

Pentru Liceul de Arte „Margareta Sterian” expoziția  de icoane din această perioadă a devenit o tradiție. Anul trecut a fost organizată o expoziție de icoane pe lemn, iar anul acesta s-a lucrat intens online pentru realizarea unei expoziții de icoane pe sticlă. „Am încercat cât am putut în pandemie să le insuflăm copiilor tehnica icoanei pe sticlă, care nu este ușoară. Noi, în fiecare an, făceam expoziții cu icoane pe lemn și pe sticlă și le duceam în fața publicului, la Consiliul Județean. Este prima dată când expunem pe gard. Când așezam lucrările de dimineață erau oameni care întrebau de vânzarea lucrărilor, și se minunau ce frumoase sunt. Am încercat să expunem tot.  Am zis să respectăm această tradiție de a face o simeză gardul Liceului de artă”, a declarat directorul Mioara Sîngeorzan.

 

Iată ce spun două eleve care au expus icoane reprezentând pe Maica Domnului în această expoziție:

 

„Am lucrat icoana ce o reprezintă pe Maica Domnului îndurerată, pentru că este o icoană puternică, chipul Maicii Domnului capătă lumina blândă a iertării  și este o icoană specifică pentru perioada Sărbătorilor Pascale. Am folosit la realizarea ei tonuri deschise. Este prima icoană sticlă pe care am lucrat-o sub îndrumarea profesorilor coordonatori Ana Maria Bogleș și Silviana Văleanu. Sunt mulțumită de cum a ieșit și doresc să  o dăruiesc familiei de Paști”, ne spune  eleva Raluca Badea, clasa a XI-a B.

• La rândul ei, eleva Alexia Oproescu, din clasa a XI-a B, ne povestește că a lucrat de asemenea icoana Maica Domnului îndurerată respectând tehnica predată de cadrele didactice, cea a icoanei pe sticlă: „Am reprodus icoana după imagine veche, respectând îndeaproape etapele de execuție, așa cum m-a direcționat în mediul online profesorul coordonator Ana Maria Bogleș. Am ales această imagine pentru că îmi plac culorile, compoziția echilibrată și trăsăturile imaginii sfinte.

 

După expoziție lucrarea va ajunge la bunicii mei, cărora o să le-o dăruiesc de Paști. În această lucrare este vorba despre Paște. Este o tehnică nouă, pentru mine și realizarea icoanei a durat aproximativ o săptămână;  zilnic am lucrat la ea câte două-trei ore. Este pentru prima dată când am lucrat pe sticlă, dar doamna dirigintă s-a preocupat să reușim. Este foarte interesant de pictat pe sticlă. Foarte multe persoane au fost interesate de tablourile noastre de-a lungul timpului și în alte expoziții și noi ne bucurăm că suntem importanți pentru buzoieni”.

Patru lucrări ale elevilor  din expoziția de tablouri cu flori, cumpărate pentru a fi donate Muzeului Județean

Născute din necesitatea de a prezenta buzoienilor lucrările elevilor și de a-i valorifica, expozițiile de pe gardul liceului de Arte au înregistrat  mare succes la public.

„Se pare că este o soluție foarte bună, pentru că toți trecătorii admiră lucrările, și ne bucură, pentru că în momentul în care privești o icoană în această săptămână sigur îți schimbă starea și te gândești să fi mai pozitiv, mai bun. Acesta este și mesajul pe care copiii au vrut să-l transmită pentru noi toți cei care locuim în acest oraș, și nu numai. Și fosta expoziție pe gardul liceului a avut un mare impact. De aceea am considerat că putem realiza și de data aceasta o expoziție tot pe gardul liceului. Atât publicul buzoian și avem în continuare pandemie și alte posibilități de a expune lucrările copiilor nu avem”, mai explică directorul Liceului de Arte .

Expoziția pe gardul liceului a avut  succes, pe de o parte pentru că lucrările elevilor coordonați de cadre didactice cu experiență sunt foarte bine realizate și atrag privirile trecătorilor, dar și pentru  că acest tip de expoziție s-a dovedit a fi o cale mult mai disponibilă în momentele de azi, când lumea este ocupată și mai greu se îndreaptă spre sălile destinate unor astfel de evenimente. Și din acest punct de vedere, ceea ce se întâmplă la Liceul de Arte constituie o noutate care atrage privitorul, care se simte mai în largul lui în spațiul public.

„Patru lucrări din expoziția trecută au fost cumpărate de reprezentanții Muzeului Județean și donate apoi instituției. A fost un gest de a susține tinerii artiști, de a-i încuraja, de a-i motiva, de a-i valoriza și de a-i determina să continue pe acest drum. Ei au nevoie de motivații, de încurajări, și astfel de gesturi  îi inspiră și devin creativi”, spune directorul Mioara Sîngeorzan.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker