miercuri, 15 iulie 2020

FOTO | Liberalii buzoieni au donat ,,o picătură de viaţă”

Aproape 50 de membri ai organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine pentru a dona sânge, în cadrul campaniei ,,Donează o picătură de viaţă”.

Conform organizatorilor, acţiunea a fost menită să celebreze Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, care se celebrează în fiecare an pe 14 iunie.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este un prilej pentru a creşte gradul de conştientizare asupra necesităţii condiţiilor de ­sigu­ranţă în donarea de sânge şi a mulţumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieţi fără a aştepta o recompensă în schimb. Prima Zi ­mon­dială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică, marcate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, împreună cu Ziua Mondială a Sănătăţii, Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua mondială fără tutun, Ziua mondială a malariei, Ziua Mondială a Hepatitei şi Ziua mondială de combatere a SIDA.

Această zi a fost în­fiinţată în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătăţii din anul 2000, ce a avut ca temă importanţa donării de sânge şi s-a desfăşurat sub sloganul ,,Sângele salvează vieţi”. Evenimentul din 14 iunie nu are ca scop înlocuirea altor evenimente precum zilele naţionale de donare de sânge. Această zi a fost aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca un omagiu în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru des­coperirea grupelor de sânge AB0. Născut acum 148 de ani, pe 14 iunie, datorită lui transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

Cu toate că scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze, obiectivul acesteia este nu neapărat de a atrage un număr mare de donatori în acea zi, cât de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo ­recom­pensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a mi­lioane de vieţi.

loading...
error: Content is protected !!