Actualitate

FOTO | Lecţie despre virusuri şi prevenirea infecţiilor, în Parcul Marghiloman

O nouă ,,lecţie deschisă” a fost organizată, joi dimineaţă, în Parcul Marghi­loman, de această dată pe tema prevenirii răspândirii noului Coronavirus şi a măsurilor de igienă pe care criza sanitară le impun. Acţiunea – care a fost girată de farmaciştii Oana ­Ghe­orghiu şi Ana Maria Zota, ambele de la ,,Maxi Farma”, şi de profesorul Ana Maria Trandafir, de la Şcoala nr. 11 – a strâns laolaltă 35 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, unii dintre ei provenind din familii defavorizate.

Copiii au aflat, cu această ocazie, ce înseamnă viru­surile, paşii de urmat pentru a preveni infecţia cu orice fel de virusuri, precum spălarea corectă pe mâini, alte măsuri generale de igienă, importanţa folosirii produselor specifice de dezinfecţie, portul corect al măştii de protecţie şi modul de acţiune în momentul în care ne simţim rău.

Farmacistul Oana ­Ghe­orghiu, care este şi consilier local municipal, a prezentat pe scurt, pentru OPINIA, subiectele care au fost abordate: ,,Acţiunea s-a referit la măsurile de protecţie şi de prevenire a răspândirii Coronavirusului şi a virusurilor în general; trecem printr-o perioadă dificilă, suntem înconjuraţi la orice pas de ­pro­bleme şi pericolul este real şi printre noi. Am făcut această prezentare în cadrul Centrului Cultural <Alexandru Marghiloman> pentru 35 de copii care provin, unii dintre ei, din anumite medii, şi m-am gândit că ar fi bine să fie informaţi cu privire la măsurile de igienă, de protecţie, cu privire la ceea ce trebuie să facă în această perioadă pentru a preveni contaminarea cu noul Coronavirus. În acest sens, am pregătit materiale informative pentru copii, cu privire la spălatul corect pe mâini, igiena personală, purtarea măştii care – deşi reprezintă un disconfort în această perioadă – este important de ştiut că reprezintă un real ajutor şi este de un real folos în ceea ce priveşte prevenirea răspândirii noului Coronavirus. Le-am vorbit despre virus ca atare, ce înseamnă un virus, cum se răspândeşte, care sunt simptomele principale, pentru a le putea identifica şi a le putea comunica părinţilor ce îi supără în cazul în care ar putea fi contaminaţi, în aşa fel încât să prevenim autome­dicaţia şi să ajungă la medic pentru stabilirea diagnosti­cului corect şi pentru a urma tratamentul corect”, a precizat Oana Gheorghiu.

Ea a făcut, de asemenea, o pledoarie împotriva automedicaţiei: ,,Din păcate, în zilele noastre foarte mulţi dintre pacienţi trec la autome­dicaţie; spun că dacă un medicament face bine vecinului sau unei cunoştinţe, ar trebui să ne facă bine şi nouă. Ceea ce nu este corect; trebuie să nu încurajăm automedicaţia, pentru că orice medicament are reacţii adverse, reacţiile adverse pot fi deosebit de grave pentru anumite clase de medicamente şi este important să cunoaştem cauza şi să nu tratăm doar efectul. În acest sens, medicul specialist este în măsură să pună diagnosticul corect, pentru a trata aşa cum trebuie o boală. Observ, în ultima peroadă, că s-a făcut un real abuz pe partea de medicamente uzuale, însă, din punctul meu de vedere, ca specia­list farmacist, consider că este important să ne adresăm medicului şi să luăm medicaţia corect, pentru a nu avea neplăceri mai târziu, deşi reacţiile adverse se văd şi imediat, dar medicamentele pot avea repercursiuni şi în timp”, a mai precizat farmacistul Oana Gheorghiu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker