Educație

FOTO / La a 10-a aniversare a Clubului „3,14”, trupa de teatru a Hasdeului a făcut un pui

Teatrul, una dintre cele mai eficiente metode de învățare experiențială, se extinde și la elevii „cei mici” ai Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, adică la elevii claselor V-VIII. Reușitele colegilor liceeni în ceea ce privește calificarea în festivaluri de notorietate dedicate adolescenților și tinerilor îi încurajează și pe cei mici să le calce pe urme. Așa că nu este de mirare de ce la „Hasdeu” a mai răsărit „o trupă mică”. Este vorba despre o trupă formată din 12 elevi de clasele V-VIII, jumătate dintre ei fiind de clasa a V-a. Ei vor avea acces, ca și colegii lor mai mari, la experiențe prin teatru ce vor contribui pozitiv la dezvoltărea abilităților lor, influențând și susținând dezvoltarea intelectuală, precum și împuternicirea lor de a afecta schimbarea propriilor vieți prin deschiderea unor oportunități de educație continuă.

Cel care se ocupă de ei, ca și de liceeni, este, bineînțeles, profesorul  de istorie și „de teatru” al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, Dănuț Solcan. „Am gândit că ar fi bine să joace și ei în piese de teatru. Noi am început munca cu cei mici din toamnă”, mărturisește profesorul Dănuț Solcan. În urmă cu câteva zile, când Clubul 3.14 al Colegiului „B.P. Hasdeu“, în cadrul căruia au fost puse bazele primei trupe de teatru, a aniversat 10 ani de la înființare, trupa mică a avut privilegiul să joace alături de colegii mai mari. „Am terminat cu ei piesa acum, de curând, și am zis că ar fi drăguț  ca la cea de-a zecea aniversare să joace alături de cei mari. Au fost ceva emoții. E prima oară când urcă pe scenă. Sunt 12 oameni și doar unul de clasa a VIII-a și unul clasa a VII-a. Restul sunt de clasa a V-a și de clasa a VII-a. Jumătate de trupă este de clasa a V-a”, povestește profesorul de la Hasdeu.

Alături de cei mari, pregătiri pentru reprezentația de la Dalles

Cu trupa de liceu, profesorul Dan Solcan face repetiții pentru evenimentul de la Sala Dalles, din data de 5 aprilie. Nu este prima participare aici a Hasdeului. Profesorul Dănuț Solcan a mai fost aici și cu alte generații de hasdeieni talentați, cu care a pus în scenă alte piese de teatru la fel de apreciate. A fost cu trupa lui Matei Sava, a Biancăi Mihai, a Ancăi Burneanu, copiii cu care profesorul a pus în scenă  „Almost, Maine”.

Festivalul Serile Teatrului Studențesc (STS) va avea loc în acest an în perioada 3-7 aprilie. Trupa „3,14” a Colegiului Național „B.P. Hasdeu” s-a calificat la Serile Teatrului Studențesc, cel mai vechi festival de teatru de după 1989. Ei vor juca piesa miercuri, 5 aprilie, în București, la Sala Dalles. Serile Teatrului Studențesc reprezintă cel mai vechi proiect al Sindicatului Studenților din Cibernetică (SiSC), de mare amploare, ce se desfășoară și în prezent. Prima ediție a acestui proiect a avut loc în perioada 13-17 decembrie 1997, la Teatrul „Ion Creangă”, și a avut ca obiective principale „trei seri de teatru studențesc, câte două-trei spectacole pe seară (între 17.00-22.00), o petrecere studențească de vineri până… a doua zi dimineață și o dezbatere. Teatru, multă bună dispoziție și un public entuziasmat”. În fiecare an proiectul are onoarea de a colabora cu actori de succes ai teatrului românesc, ce reprezintă membrii din care este alcătuit juriul proiectului.

Piesa pe care o vor juca aici buzoienii a avut mare succes. La Buzău s-a jucat cu sala plină de fiecare dată, iar pe unde au mers în țară au primit aprecieri și solicitări de a mai fi pusă în scenă și pe alte scene. „Piesa pe care o jucăm acum ne-a luat și pe noi prin surprindere; aseară am jucat-o a șaptea oară. Este o piesă de o oră și 20 de minute; nu este o piesă ușoară. Mergem la STS cu ea și mai avem câteva invitații. Deocamdată noi nu reușim să onorăm tote invitațiile pentru această piesă”, afirmă profesorul Dănuț Solcan.

Și dacă nu poate trupa Hasdeului să se deplaseze, vin alții la Buzău să o poată urmări. De ziua „3.14”, hasdeienii au primit vizita colegilor din Galați. „Și la Constanța am jucat de curând. Acolo am primit patru alte invitații de a juca în alte părți: la Baia Mare, la Constanța, dar la alt festival, la București. Oamenilor le place foarte mult piesa aceasta. Am fost invitați la Brașov. Acolo e un festival interesant. Dacă se va ajunge acolo va fi un lucru special”, mărturisește profesorul Dănuț Solcan, care are și unele planuri legate de acest spectacol.

„Noi am dorit să o păstrăm. Să devină o piesă a trupei noastre și, de-a lungul generațiilor, să o jucăm, din când în când, chiar dacă nu mai este prima piesă de pe afiș, pentru că întotdeauna va fi ceva nou. Să o păstrăm pentru generațiile care vin și pentru a dezvolta un proiect un pic mai mare, care privește relațiile părinți-copii. Nu o să renunțăm la ea, chiar dacă după STS începem o nouă piesă. Încercăm să temporizăm cât mai mult, să treacă și STS. E nevoie ca acești copii să aibă și o altă experiență. Când va fi nevoie o mai putem juca și pe aceasta”, mai spune profesorul de istorie al Hasdeului.

Următoarea piesă cu mesaj a hasdeienilor este dedicată unui fenomen ce se înregistrează în rândul tinerilor, acela al sinuciderii, încercând  cumva o educație prin teatru a ceea ce ar însemna și „alfabetizarea emoțiilor”. Este o piesă care a mai fost jucată la Hasdeu, dar dintr-o altă perspectivă. „Ceea ce era jucat de băieți, acum va fi jucat de fete. Ceea ce era pentru personaje masculine, răstrunăm toată treaba și încercăm să o vedem din perspectivă feminină. Încercăm să vedem o problemă dureroasă, aceea a sinuciderii, care a fost tratată de noi în trecut, din prisma bărbaților și acum încercăm să vedem problema din prisma femeilor”, devoalează un pic din spectacolul ce va urma profesorul Dan Solcan.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker