Cultură

FOTO / Isabella Lăzăroiu, artistul plastic ce calcă pe urmele maeștrilor buzoieni

O mână de artiști plas­tici buzoieni, profesori, studenți și elevi, l-au omagiat în toamnă pe pictorul Florin Menzopol, în calitate de fost profesor al Liceului de Arte „Margareta Sterian”, dar, mai ales, în calitate de artist plastic, „poet al penelului” și, așa cum spunea Doina Mândru – doctor în istoria artei, o autoritate incontestabilă a artelor plastice românești -, de personalitate „contemplativă și reflexivă, care transformă actul picturii într-unul de puternică reflecție personală”. Printre tinerele talente care l-au omagiat pe pictorul Florin Menzopol s-a aflat și Isa­bella Lăzăroiu, care s-a alăturat acestui grup la invitația fostului ei profesor, Răzvan Mihalcea, la rândul lui fost elev al maestrului Florin Menzopol.

„Domnul profesor Menzopol a fost profesorul profesorului meu, Răzvan Mihalcea. Eu sunt a treia gene­rație de pictori acum. Profesorul meu ne-a spus că dacă ne regăsim în stilul de lucru al domnului Menzopol să ne implicăm într-o expoziție dedicată maestrului, denumită sugestiv  <Menzopolis>. M-au inspirat foarte mult lucrările pe care le-am observat la pictorul Florin Menzopol, pentru că are un stil de lucru minuțios, dar, în același timp, foarte relaxat. Mi se pare că nu se chinuie pentru detalii, dar în același timp sunt foarte multe detalii în lucrările sale. E simplist și complex în același timp.  De aceea, picturile mele inspirate din pictura domnului profesor Menzopol sunt mai libere”, spunea, la vremea respectivă, Isabella.

Arta, un teritoriu perfect pentru „conversații” între generații

Comunicarea între gene­rații n-a fost niciodată simplă, dar prin artă se poate oferi un teritoriu perfect pentru conversație.

Ea a participat la acea expoziție cu câteva lucrări inspirate din mitologia nordică, ce o pasionează și care au mesaj profund des­pre condiția umană. „Aceea este povestea lui Odin, zeul din mitologia nordică, cel care și-a dat un ochi pentru cunoaștere și am vrut să reprezint ambele părți din viața lui, partea din tinerețe, copilul, umbra care a rămas în ziua de astăzi, și în spate, el, cel care a făcut sacrifi­ciul, ochiul. Pasărea, în mitologia nordică, se leagă de cunoaș­tere. Corbii sunt cei care vin la urechile zeului și îi spun tot ce se întâmplă în lume; de la această poveste am plecat când am pictat <Odin>, deoarece corbul  este simbol pentru cunoaș­tere, ca și ochii. Atunci când suntem aproape de natură și de alte ființe vii putem să ne redescoperim, să ne observăm pe noi înșine prin prisma lor”, explică Isabella.

O altă lucrare a sa, un tablou cu mulți ochi, care vorbește tot despre cunoaștere, a fost expusă în galeria dedicată profesorului Menzopol. Este o lucrare complexă și profundă, în care Isabella face o introspecție a psihicului uman:  „În imaginația mea, copilul eram eu – poate fi orice om în această ipostază -, iar păsările din jur sunt legate de cunoaștere; ele vin și îi spun la urechi povești de peste tot. În ochii din cozile lor am reprezentat fiecare persoană importantă din viața mea: prieteni, familia, rude apropiate, care mi-au influențat în bine sau în rău viața și am pus, pe lângă aceștia, simboluri care să spună ce a însemnat pentru mine persoana respectivă. Când am realizat această pictură am ținut cont că ne modelăm prin prisma oamenilor pe care îi avem în jurul nostru. Noi ne facem anumite idei, anumite concepte, în funcție de ce auzim în jur. Ne facem o idee despre ce se întâmplă în jurul nostru și prin prisma oamenilor cu care interacționăm și prin experiențele noastre; de asemenea,  fiecare om are momente când vorbește cu el însuși și are impresia că primește un sfat de la ceva mai presus de el, de la Ceva ce este acolo și ne ghidează”.

Expoziție personală: o „călătorie în cinci părți”

La numai câteva luni de la acea expoziție, Isabella Lăzăroiu revine cu lucrări noi, într-o expoziție personală de această dată, realizată, ca și precedenta, tot pe simezele Galeriilor de Artă ale Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău. Expoziția va fi deschisă până pe 21 martie și p oate fi vizi­tată în intervalul orar 10.00-16.00 de luni până vineri și între 10.00-14.00, în week-end.

Această expoziție, inti­tulată „Journey”, este văzută de artistul plastic Răzvan Mihalcea, profesor la Liceul de Arte „Margareta Sterian” ca o călătorie. „Isabella <Issachi> Lăză­roiu ne propune o călătorie în cinci părți distincte și clasic ordonate, un parcurs emoțional cu intensitate aliniată cosmic și psihic, ce descrie o evoluție aproape inițiatică, atât cât permite limbajul patetismului pictural. Pe acesta din urmă ea îl definește ca oscilatoriu între limitele, în sine foarte postmoderne, ale romantismului clasicizant prezentat ca subtil suprarealism (lucrarea 2, Numbness) în mariaj cu expresionismul cu tente simbolice, luna neagră, eclipsa (lucrarea 3, Between, și lucrarea 4, Anxiety) și a grafismelor informale care susțin intensitatea perechii fată/moarte, nud/tigvă. Aceste trei pânze sunt încadrate de două pânze cu rol de punctări esențiale, curajoase, intitulate <Începutul> și <Sfâr­șitul>. Aici simetria și răsturnarea cromatică joacă rolul de semnificatori. În special <Sfârșitul> denotă eleganță minimalistă prin utilizarea negrurilor și a grafismelor singulare și elegante. <Începutul> propune un euforic big bang al emoției, cu tente de histrionism. Preocuparea pentru figura feminină este avan­sată, carnația și gesturile elaborate evoluând ca într-un dans imponderabil, undeva între suspensia psihologică în izolare, plutirea către afundurile întune­coase, unde dansul cu cadavrul devine o coregrafie disperată. E greu a nu rezona cu pânzele pătrunse de fiorul existențialist, de figuri insinuate de dincolo de simpla graniță cu posibilul și îndoielnicul sau a nu empatiza cu alunecarea tușelor în suprafață și în adâncul ei unde artista cere privitorului a-și suspenda gravitația propriului eu. Întrupările picturale ale Isabellei Lăză­roiu se energizează din tremurul cromatic extrem, al negrului care acoperă și descoperă vibrațiile cromatice și figurative ale unei simțiri dureros de reale”, spune artistul plastic Răz­van Mihalcea.

 

Fata cu părul roșu caută profunzimea artistică

„Mă leg întotdeauna de ceva înainte să desenez”, spune Izabella, explicând astfel că picturile sale spun întotdeauna o poveste. „Sunt inspirată în mare parte de perioade istorice. Preferata mea este perioada medievală, care mi-a și  influențat  mâna, în sensul că încerc să lucrez colorat, cu nuanțe mai vesele, care aduc fericire în viețile noastre, dar până la urmă mă duc către tonuri mai închise, în nuanțe mai serioase, mai profunde. Caut undeva profunzime”, spunea ea.

Isabella Lăzăroiu, fata cu părul roșu, fire dinamică, sociabilă, ușor adaptabilă, preocupată de povestirile istorice din epoca medievală, în special de povestirile nordice, iubește basmele. „Iubesc basmele. Îmi place să intru în atmosfera copiilor, lucru care se poate vedea mai bine pe partea grafică, dar aici îmi place să mă leg între psihicul uman și de fizic. Sunt factori psihologici care ne afectează aspectul fizic, gesturile pe care le facem în fiecare zi și este interesant să evidențiez într-o pictură și ce este imaginar, și ce este fizic. Am o serie de picturi pe care vreau să o scot în perioada următoare, cu tablouri în care sunt prezentate personaje metamorfozate. Sunt personaje care în care scot la iveală anxietăți care se află în spatele unui zâmbet”, ne spune ea.

Isabella Lăzăroiu este absolventă a Liceului de Arte „Margareta Sterian”, cu atestat pentru pictură de șevalet și dorește să își îndrepte pașii către design. Este, însă, într-o perioadă de căutări, având în vedere mărturisirea sa: „Învăț să lucrez pe digital, însă simt că este altceva când pun mâna pe pânză”.

În Buzău, ea a participat la proiectul „Arta printre blocuri”, ediția a VI-a, din anul 2021. „Invitația a venit de la profesorul Răzvan Mihalcea. Acolo a fost expoziție mult mai mare, pe Bulevard, în aer liber”, își amintește Isabella această experiență artistică. De asemenea, a participat și la „Școala de valori”. Mai exact, ea a primit o bursă în cadrul programului „Bursele Start“ (ediția a V-a), organizat de Școala de Valori. Este vorba despre „o echipă care s-a ocupat de tineri artiști să trimită lucrări și să le promoveze în perioada de pandemie. Au vrut să scoată la iveală niște oameni care n-au avut șanse pe perioada pandemiei să-și prezinte abilitățile. Era o bursă de  200 lei lunar și era și o cerere prin care puteai să mai soliciți încă 2.000 lei. În momentul în care te înscrii la această bursă trebuie să completezi o listă cu ce vrei să faci în anul respectiv, ce materiale vrei să cumperi, la ce concursuri participi, unde vrei să investești, cum să te expui, cum să te promovezi”, a explicat Isabella. Ea a câștigat, de asemenea, Premiul I în cadrul festivalului-concurs „7 ÎN 7 ART FESTIVAL“,  în anul 2020.

Pe lângă expoziția de grup dedicată profesorului Florin Menzopol, Isabella Lăzăroiu a mai avut o participare la o altă expoziție de grup, „E FĂRĂ 10”, organizată de „Mecena Art”, în anul 2021, în Capitală.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker