Cultură

FOTO / Învățătoarea Georgeta Barbu: „Veșnicia s-a născut la sat, dar… am adus-o și la oraș”

Joi, 2 iunie, la Muzeul de Etnografie „Casa Vergu Mănăilă” a fost organizat un atelier de cusut motive tradiționale cu elevii clasei a III-a a Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”, coordonați de învățătoarea lor, Georgeta Barbu.

Georgeta Barbu

Cadru didactic cu o experiență de 41 de ani la catedră, învățătoarea crede cu tărie în păstrarea obiceiurilor și tradițiilor populare moștenite de la străbunii noștri  și indiferent la școala în care a predat de-a lungul anilor, i-a învățat pe copii și i-a încurajat pe ei și pe părinții lor să se întoarcă la originile noastre populare, tradiționale și bineînțeles la Dumnezeu. „De-a lungul anilor, am pornit la o școală de la țară, într-un sătuc mititel, păstrător de tradiții. De aceea îmi plac tradițiile, pentru că acolo oamenii se descălțau la ușă când intrau în coală și îmi ziceau mie, o fetișcană de 18 ani,  <sărut mâna domnișoară>. Se numea Odăieni, un sat din județul Brăila; am predat mai întâi acolo, pentru că eu sunt brăileancă. Apoi am venit la Cândești, unde am continuat tradițiile. Era un colectiv de cadre didactice cu ajutorul cărora am promovat în rândul copiilor tradițiile populare. Am cântat cântece populare, am dansat pe muzică populară cu copiii. Aveam un tătic  – Gogea Marian  – , care ne acompania la acordeon și făceam cele mai frumoase serbări populare; făceam șezători populare, grozave prilejuri să coasem, să torceam; răsuceam cu sucitoarea lână, împleteam la cârlige. Astfel, copii aduceau în fața părinților lor șezătorile de altădată cu ghicitori, zicători, cimilituri, proverbe,  cântece populare, strigături. Când am venit la oraș am continuat cu proiecte pe tema aceasta. Suntem păstrători de tradiții. Veșnicia s-a născut la sat, dar… am adus-o și la oraș”, ne povestește învățătoarea, care este mândră că și la această activitate a reușit să vină cu copiii îmbrăcați în costume populare. „Felicitările le merită părinții din plin. Uitați cum sunt îmbrăcați în costume populare!”, spune învățătoarea cu emoție în glas.

La Muzeul de Etnografie „Casa Vergu Mănăilă”,  copiii au învățat pentru prima dată să cosă pe etamină primele lor semne de carte. Raluca Brașovenu, coordonatoarea activității de  la Muzeul de Etnografie, împreună cu colegele sale au pregătit toate materialele necesare pentru ca cei mici să  realizeze în cadrul atelierului primele lor semne de carte, pe care au cusut motive inspirate din costumele populare românești. Pentru acest atelier, muzeograful le-a ales un motiv  vegetal simplificat. Este vorba despre  un vrej, un motiv simplificat și adaptat vârstei copiilor de clasa a III-a, muzeograful ținând cont în alegerea făcută de faptul că  ei nu mai cususeră niciodată.

Raluca Brasoveanu

„Ne-am gândit să-i sărbătorim și noi pe frații noștri din Republica Moldova printr-un atelier de cusut. Este un atelier în cadrul evenimentului <Zilele Chișinăului la Buzău>. De aceea, avem  aici, alături de noi,  29 de copii ai clasei a III-a de la Școala <George Emil Palade>, care au venit împreună cu doamna învățătoare Georgeta Barbu. Sunt copii  care, până astăzi, nu au cusut niciodată, dar sunt foarte îndemânatici și unii dintre ei au avansat foarte repede. Realizăm niște semne de carte, pe etamină, cusute cu motive tradiționale. La final, copilașii vor primi semnele de carte realizate, pe care le vor lua cu ei acasă. Vor primi și diplome de participare”, a spus muzeograful Raluca Brașoveanu.

La finalul atelierului, copiii au vizitat colecțiile din cadrul Muzeului de Etnografie și au văzut ii foarte vechi – din 1915 și 1919 -, și foarte frumos lucrate. De asemenea, muzeograful le-a povestit și despre textilele de interior, țesături  aflate în colecția muzeului care au fost realizate în Basarabia.

Muzeul de Etnografie „Casa Vergu Mănăilă” nu este la prima inițiativă de acest fel. Aici au mai fost organizate și alte ateliere de cusut. „Am organizat și anul trecut, de ziua iei, când am avut participanți de la clase gimnaziale V-VIII, dar și adulți. Atunci am avut scoase motive de pe iile din colecția noastră. Am avut un model mai complex pentru adulți și unul simplu pentru copii. Având în vedere că a fost ziua iei am zis să sărbătorim iile din colecția noastră și am ținut neapărut un model din colecția noastră”, a mai spus muzeograful Raluca Brașoveanu.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker