Cultură

FOTO | Inedită incursiune în moda din perioada comunistă, la Muzeul Județean

„Zilele femeii la Muzeul Județean Buzău”, eveniment  ajuns la ediția a VIII-a, aduce în atenția buzoienilor activități  ce marchează începutul primăverii, dar și un bun motiv de a face o incursiune în istorie sub îndrumarea muzeografilor.  De această dată, călătoria nu este făcută prea departe în timp, pentru că Muzeul a pregătit o expoziție inedită în lumea modei din vremea comunismului. Expoziția  este intitulată „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” și  aduce în prim-plan nu numai obiectele care compuneau ținutele femeii în perioada comunistă, ci  chiar și povestea fabricilor care creau ținutele femeii din acea epocă, care nu sunt mai puțin interesante. Volens nolens, cei care vor privi la încălțămintea „Guban” fabricată la Timișoara și  inspirată din revistele de modă Neckermann și Quelle, se vor întreba și ce soartă a avut această fabrică celebră,  despre care legenda spune că a avut clienți celebri și că pantofii Guban au fost  purtaţi cândva de fostul preşedinte american Harry Truman, de actriţele italiene Sophia Loren şi Gina Lollobrigida, de Regele Mihai I, de poetul Tudor Arghezi şi, bineînțeles de  Nicolae şi Elena Ceauşescu. Fabrica exporta în vremea comunismului pantofi în  toată Europa de Vest.  Sau ne poate duce cu gândul la Casa de Modă „Venus”,  care  a fost construită în anii ’60 ca principal centru național pentru execuția de îmbrăcăminte pe comandă, unde au lucrat celebrele creatoare Doina Levintza și Zina Dumitrescu și unde Cătălin Botezatu și-a făcut debutul ca manechin  sub supravegherea Zinei Dumitrescu, la fel și Dana Săvuică.

În expoziția organizată la muzeu sunt prezentate și articole vestimentare românești, realizate la fabrici de renume din acea perioadă dar și acasă. Ea este completată de exponate ce ilustrează accesorii vestimentare, bijuterii și produse cosmetice, pentru că, spun reprezentanții instituției, „eleganța feminină se rezumă uneori și la accesorii ce cuprind inele din pietre prețioase și semiprețioase, mărgele și cercei cu clipsuri”.

Proiectul expozițional  „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță”, care va fi vernisat în data de 5 martie, la ora 11.00,  la sediul Muzeului de Arheologie, Istorie și Artă (sediul central), transmite într-un comunicat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, „redă imaginea femeii în comunism prin intermediul ținutelor vestimentare din epocă și al accesoriilor ce completează tabloul tematic. Femeia socialistă este femeia care pune accent pe munca în fabrici și uzine, dar și pe frumusețe. Astfel, ea este prezentă în reclamele pentru produsele de înfrumusețare destinate ei incluzând aici produsele cosmetice și vestimentație”. Cum a fost posibil acest lucru ne explică tot directorul Daniel Costache: „Când Nicolae Ceaușescu devine liderul statului,  apare o oarecare deschidere către Occident. Revistele de modă românești reproduc modele de fuste mini, rochii lungi de seară și pantaloni evazați, chiar și haine de blană pentru femei”, mai ales că  „taiorul <Channel> este preferatul Elenei Ceaușescu”, iar „modelele sunt copiate în fabricile noastre și impuse ca etalon femeilor din întreaga țară prin revistele de modă ale vremii”.

Totodată „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” întregește seria expozițiilor organizate în ultimii ani de către Muzeul Județean Buzău, valorificând obiectele de patrimoniu specifice perioadei comuniste aducând totodată în atenția publicului vizitator și simțul estetic al perioadei, care indiferent de vicisitudinile vremii nu s-a pierdut ci reînvie în paginile revistelor diferite modele vestimentare purtate cu plăcere și astăzi.

Expoziția temporară „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” va fi devansată de un alt proiect care va avea loc pe 1 martie, tot de la ora 11.00. Este vorba despre atelierul de confecționat mărțișoare tradiționale, pe care îl organizează în parteneriat cu Asociația Meșterilor POPULARI (AMPA) Buzău, la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu Mănăilă”; participarea la activitate  având loc pe bază de înscriere la numărul de telefon 0772 255 131, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 16.00.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker