Cultură

Foto: În premieră după Revoluţie/ Primul stand cu cărţi ale scriitorilor buzoieni, la Librăria Alexandria

 

Magia Crăciunului s-a revărsat vineri seară asupra celor care au trecut pragul Librăriei Alexandria, proaspăt mutată în casă nouă, în central oraşului, în fosta locaţie Romtelecom. Cititorii au avut o surpriză de proporţii pentru că au avut ocazia să se afle faţă în faţă cu scriitorii buzoieni, aproape toţi, strânşi laolaltă, printre rafturile cu cărţi, unul dintre ele aparţinându-le în totalitate.

Toată povestea a pornit de la Radu Iatcu, un ucrainean prin rădăcini, dar născut și crescut în Bucovina,  responsabil cu imaginea și cu promovarea lanțului Alexandria Librării, care a ţinut să realizeze în preajma sărbătorii Crăciunului o întâlnire cu scriitorii buzoieni, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor. O mână de ajutor la realizarea acestei poveşti i-a fost dată de Gina Zaharia, cel mai nou membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Radu Iatcu  a stabilit o întâlnire la sediul librăriei cu scriitorii buzoieni, pe de o parte pentru a-i cunoaşte mai bine, iar pe de altă parte pentru a le face o ofertă de nerefuzat, o premieră după Revoluţie în judeţul Buzău. Mai exact, Radu Iatcu le-a oferit posibilitatea să îşi expună cărţile  în această librărie, astfel încât  să fie mai aproape de cititori, iar cei care doresc să le cunoască mai creaţiile să le poată cumpăra. Aşa a apărut în Librăria Alexandria de la Buzău un raft dedicat scriitorilor buzoieni în care se află multe lucrări expuse şi care cuprinde foarte multe forme de exprimare literară, pentru toate gusturile şi pentru toate vârstele. Şi lucrurile nu se vor opri aici. Radu Iatcu a vorbit despre alte oportunităţi pe care le va discuta cu primarul Buzăului pentru a putea fi puse în aplicare. „Încercăm să facem cât mai mult pentru scriitori şi cititori. Să se întâlnească. Nu avem spaţiu să facem o cafenea literară, însă începând din primăvară, lângă scări, în partea stângă, va fi o masă, un cort, va fi un tonomat cu cafea, cu sucuri, şi cititorii sau scriitori pot să vină să se întâlnească; pentru că este ultracentral şi ar fi păcat să nu fructificăm acest spaţiu.  De altfel, în mijlocul scriitorilor buzoieni s-a aflat şi primarul Constantin Toma, care a apreciat evenimentul şi care şi-a exprimat dorinţa de a încuraja astfel orice demers cultural care îi încurajează pe cei mici să descopere tărâmul minunat al cărţilor.

Cu această ocazie, cel mai recent roman ce poartă semnătura Sava Bogasiu, (pseudonimul pr. pof. dr. Mihail Milea) a fost oferit în dar tuturor scriitorilor prezenţi la acest eveniment. Este vorba despre romanul „Pelerinul”, „o continuare firească a volumului editat în anul 2008, intitulat <Sansalas>, după numele duhovnicului Sfântului Mucenic Sava de la Buzău.

Primăria încurajează lectura

„Încercăm şi noi, ca Primărie, să stimulăm educaţia în Buzău, învăţământul buzoian, prin tot felul de încercări, pentru că suntem la început. Suntem primul oraş din România cu digitalizare completă. Săptămâna aceasta s-a primit dotarea pentru primele cinci şcoli care vor avea cele mai moderne laboratoare digitale din România. De fiecare dată, la orice întâlnire cu copiii, cu elevii, cu tinerii, încurajez lectura. Adevărata cultură şi adevărata umanitate se câştigă prin lectură.

Sunt mulţumit că aţi aşezat librăria în centrul oraşului. O consider ca şi cum ar fi o investiţie într-o fabrică de 100 de milioane de euro; poate această investiţie, în timp, să facă mai mult pentru comunitatea buzoiană”, a spus primarul Constantin Toma gazdei, Radu Iatcu şi  scriitorilor prezenţi.

Colindătorii Happy Kids  au făcut popas la Librăria Alexandria

Întâlnirea s-a dorit a fi un eveniment notabil, care să se armonizeze perfect cu nota de sărbătoare şi de magie care cuprinde oraşul în preajma Crăciunului. Astfel că librăria a lansat invitaţie  şi către un grup de artişti,  cunoscut în ţară şi peste hotare, foarte drag buzoienilor. Este vorba despre grupul Happy Kids. Au venit la eveniment nouă dintre  copiii acestui grup numeros şi au colindat cu glasuri angelice bucurând pe toţi cei prezenţi. Au fost răsplătiţi, pe lângă binemeritate aplauze, şi cu câte o carte cadou din partea gazdelor.

„Faţa nevăzută” a scriitorilor,  pusă în lumină de graficianul Marian Avramescu

O notă aparte a evenimentului a dat-o prezenţa în mijlocul scriitorilor a  graficianului Marian Avramescu, care a realizat, aproape  la foc automat, caricaturilor invitaţilor, fapt care a stârnit discuţii amuzante, posibil poate unele dintre ele sursă de inspiraţie pentru cei care combat cu talent în domeniul epigramei. Cert este că nota de umor a fost binevenită unui astfel de eveniment, tuşa fiind dată cu măiestrie de Marian Avramescu, un talentat un caricaturist politic de presă, printre lucrările acestuia regăsindu-se caricaturi cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, politicianul englez Winston Churchill, primul preşedinte de culoare sud-african, Nelson Mandela, dar şi cu politicieni dâmboviţeni, lucru care nu poate decât să-i onoreze pe cei „încondeiaţi” de artistul plastic.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker