Educație

FOTO I Șase elevi ai Școlii „George Emil Palade”, deplasare în Catalonia cu proiectul „STEAM like Leonardo”

Învățământul modern a adoptat de ceva timp acronimul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică), care definește proiectele europene ce combină știința și arta. Un astfel de proiect, intitulat Erasmus + „STEAM like Leonardo” se desfășoară cu participarea elevilor Școlii nr. 15 „George Emil Palade” din Buzău, care îi au ca parteneri pe colegi din Spania, Belgia, Polonia și Italia.

În perioada 10-16 martie, echipa buzoiană formată din șase elevi a luat parte, alături de celelalte echipe din țările partenere, la primul schimb de elevi care a avut loc la Girona, Catalonia, în Spania.

Proiectul este o provocare pentru echipa de proiect care trebuie să își dovedească creativitatea în a căuta conexiuni educative între preocupările grupului țintă de elevi, clasele gimnaziale finale, și tezaurul cognitiv lăsat umanității acum 500 de ani de Leonardo da Vinci. „Dacă este să facem un arc peste timp, personalitatea renascentistă polimorfă a lui Leonardo din Vinci este reconstruită ca piesele unui puzzle, prin eforturi succesive de redescoperire a multiplelor domenii în care acesta și-a manifestat creativitatea și ingeniozitatea”, explică profesorul Camelia Timofte, coordonatorul proiectului.

Echipele prezente la Girona au colaborat pentru a respecta programul cu tematica „Leonardo artistul”, propus de partea spaniolă.

Lecție interactivă la Muzeul de Artă din Girona

Pe parcursul zilelor petrecute în Catalonia, buzoienii a mers la Institutul Xifra, unde au prezentat partenerilor activitățile lor și au făcut schimb de impresii. A doua zi echipele participante au desfășurat proiecte comune, unul dintre ele făcând ca Mona Lisa să împrumute chipul copiilor folosind aplicațiile moderne.

„În ziua a treia Muzeul de Artă al Gironei ne-a oferit o lecție interactivă de obținere a pigmenților. Am participat la un atelier de pictura în care, pentru o oră și jumătate, am devenit protagoniștii unei <bodega> din timpul Renașterii, creuzetul creațiilor”, declară prof. Camelia Timofte. Pe parcursul zilelor petrecute în Spania, buzoienii au fost invitați la primăria din Girona, au călătorit în Barcelona pentru a vedea celebra Sagrada Familia etc.

„Când am intrat în acest proiect nu m-am gândit ca voi beneficia de mai mult decât exersarea limbii engleze alături de alți copii din alte țări. Ceea ce m-a surprins cel mai mult a fost că, de fapt, chiar mi-am făcut foarte mulți prieteni cu care am ținut legătura și după plecarea din Girona. Consider că acest proiect m-a ajutat în multe privințe, printre care și nivelul meu de cunoaștere a limbii engleze, dar și din punct de vedere social. Sunt sigur că pe viitor voi mai participa la astfel de experiențe, dar niciodată nu voi uita de primul proiect internațional la care am participat: Steam Like Leonardo!”, spune unul dintre elevii buzoieni participanți în proiect, Horia Georgescu. Din echipă au mai făcut parte Ștefania Crăciun, Elisa Gabriela Stancu, Bianca Eni, Ariana Radu, Daria Gheorghe, alături de profesorul Aurelia Ignătescu (director adjunct al Școlii nr. 15).

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker