miercuri, 15 iulie 2020

FOTO I Primarul Toma și ministrul Alexe au lansat proiectul perdelei forestiere de pe centura de est a municipiului

Primăria Buzău a lansat, vineri după-amiază, proiectul de împădurire a terenului degradat situat pe partea dreaptă a Șoselei Digului, care se întinde pe o suprafață de 20,24 hectare, pe întreaga distanță, de peste 5 kilometri, dintre podurile peste râul Buzău de la Mărăcineni și Vadu Pașii.  La eveniment, care a avut loc de Ziua Mondială a Mediului, a participat și ministrul Costel Alexe, care a precizat că ministerul pe care îl conduce va asigura finanțarea împăduririi. „Întreținerea pădurii nou-plantate va cădea în sarcina administrației locale (care este și proprietarul terenului, n.r.), iar după cinci ani, pădurea va fi cu totul a Buzăului”, a precizat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Conform primarului Constantin Toma, proiectul lansat vineri face parte dintr-un plan al Primăriei, de regenerare și și extindere a spațiilor verzi din municipiu, ca o măsură de combatere a schimbărilor climatice. „Acum doi ani, am citit un studiu în care Buzăul era pe primul loc. M-am liniștit repede, nu m-am mai bucurat, pentru că era pe primul loc la creșterea temperaturii în ultimi zece ani, cu 1,5 grade Celsius. Eram pe locul întâi în România și pe locul 11 în Europa la încălzire globală în ultimii zece ani. Din analizele pe care le-am făcut a reieșit că putem rezolva această problemă dacă vom planta cât mai mulți copaci și vom crea cât mai multe luciuri de apă. Am luat decizia ca în acest spațiu să plantăm pădure. Am realizat un proiect, l-am depus la Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor, iar domnul ministru Costel Alexe ni l-a aprobat (…) Ne-am propus să avem și o barieră împotriva vântului dominant, Crivățul, care reprezintă 50 la sută din toate vânturile care bat în decursul unui an peste muncipiul Buzău. Acest vânt este cel mai fioros, în sensul în care vara ne bagă foarte mult praf și arșiță în oraș, iar iarna, dacă ninge puțin, pe câmp totul este negru dar Buzăul deja este plin, iar primul drum care se înzăpezește este E85 (…) Pe lângă această pădure, avem prinse pe fonduri europene încă 7 hectare, unde vom amenaja o grădină, un parc comunitar, sunt circa 6 milioane de euro aprobați deja, iar de anul viitor vom crea o suprafață de apă de aproximativ 16 hectare, 9 hectare dintr-o baltă care care va fi transformată în lac, și un canal în care se aduna apa industrială care se pompa după decantare. Apa o vom lua tot din râul Buzău, dar nu prin pompare, pentru că ar fi foarte costisitor, ci din Iazul Morilor, prin intermediul acumulării care o avem deja în Parcul Tineretului, pe cele 10,4 hectare de luciu de apă”, a detaliat primarul Constantin Toma.

La rândul său, ministrul Mediului, Costel Alexe, a mulțumit municipalității buzoiene pentru inițiativă: „Aș vrea sa mulțumesc autorităților buzoiene și domnului primar Toma pentru că apelul meu, de a pune la dispoziția ministerului aceste terenuri degradate pe care, cu bani guvernamentali, să le împădurim și apoi să le redăm autorităților locale. Potrivit Institutului Național de Statistică, România are cel puțin 500.000 de hectare de terenuri degradate care apar în evidențe ca fiind terenuri agricole, dar unde nu s-a cultivat nimic în ultimii 30 de ani ci, cel mult, au fost poate depozite de gunoi. Mulțumesc autorităților locale că au pus la dispoziție aceste teren de 20,2 hectare, din care 7 hectare sunt în sit-ul <Natura 2000>. În această toamnă vom planta 100.000 de puieți. Vrem că prin această acțiune pe care o facem la nivel național cu sprijinul comunităților locale să facem cea mai mare extindere a fondului forestier național din ultimii 30 de ani (…) Ne-a luat COVID-ul prin surprindere, dar sper că societatea a înțeles cât de importantă este grija pentru mediu, cât de importantă este acțiunea noastră să protejăm, să conservăm și să lăsăm moștenire pe mai departe aceste comori. Acest teren va fi împădurit cu fonduri guvernamentale, iar după 5-6 ani va reveni în proprietatea unității administrativ teritoriale Buzău”, a spus ministrul Mediului Costel Alexe.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!