Educație

FOTO | Hasdeienii, daruri pentru copiii de la Costești

Colegiul Național „B.P. Hasdeu” promovează cartea și încurajează lectura. În acest an, la una dintre activitățile sale dedicate lecturii a fost prezent și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, absolvent de Hasdeu, însoțit de primarul Constantin Toma, de asemenea hasdeian. Hasdeul este dăruitor de carte și de lectură și în spirit – pentru că omul odată trezit spiritual, rămâne trezit pentru totdeauna -, dar și în forma ei fizică, mai ales pentru cei care au nevoie de un veritabil tratament cu cărţi, care să le modeleze personalitatea, să le dezvolte imaginaţia, să le stârnească curiozitatea de a afla tot mai multe din tot mai multe domenii.

Activități dedicate lecturii au loc tot timpul anului, dar în această perioadă specială, care precede o mare sărbătoare a creștinătății, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, activitatea de promovare a cărții se transformă într-una cu totul specială.  Așa este și cea pe care peste 80 de elevi ai Colegiului  Național „B. P. Hasdeu” au desfășurat-o zilele trecute la Școala din Costești. Este vorba, mai exact, de 86 elevi, de la clasele XI I, XI H și XI J,  coordonați de profesoara Elena Năstăsoiu, și sprijiniți de profesorii diriginți Simona Cremarenco, Daniela Enache și Marian Ionașcu. Ei au dăruit multe cărți și multe alte lucruri care îi bucură pe copii, dar, odată cu aceste daruri, le-au dăruit și o poveste de Crăciun. Elevii de gimnaziu ai acestei localități rurale își vor aduce aminte, poate multă vreme, de vizita liceenilor și mulți dintre ei vor fi, poate, deja hasdeieni cu sufletul. Și de ce nu, viitor elev de Hasdeu. Lucrurile nu sunt imposibile, și nu vorbim doar despre speranța pe care o naște magia sărbătorilor. Profesoara Elena Năstăsoiu, care i-a însuflețit în această activitate cultural-educativă, dar și cu impact social, mărturisește că printre cei care au mers cu daruri se află și copii care sunt din Costești.

Eleva Ana Simionescu a vorbit copiilor din Costești despre impactul lecturii, al cărții, pentru că hasdeienii au mers la Costești și cu ideea de a oferi dincolo de bunuri materiale, performanța prin lectură, de a le împărtăși celor mai mici și ceva din dragostea lor de învățătură.

Daruri muzicale de la colindătorii din Costești

Dăruitori au fost și copiii de la Costești. Le-au oferit hasdeienilor lucruri handmade realizate de ei la școală, și le-au mai oferit o părticică din sufletul lor de copil. Apoi, cu aripi de înger, i-au colindat pe oaspeții care s-au dovedit foarte generoși, pentru că, după datină, colindătorii primesc daruri. Prin urmare, daruri au primit de la hasdeieni și colindătorii din Costești, care i-au întâmpinat pe hasdeieni cu urări și cântece tradiționale cu aripi de îngeri. Astfel,  pe lângă cutiile consistente cu cărți și cadouri cu care au mers hasdeienii au fost pregătite din vreme și zece pungi cadou cu cărți și dulciuri și  elevilor din Costești care au cântat colinde.

Copiii au fost pregătiți cu colinde și cântece de cadrul didactic Denisa Carmen Coliof, care transmite: „Activitatea  a fost rodul bucuriei de a dărui, gest care coalizează mici și mari deopotrivă, mai ales în apropierea marilor sărbători religioase. Elevii de la Colegiul Național «B. P. Hasdeu» au înțeles că Sărbătoarea Crăciunului, dincolo de goana prin magazine care mai de care mai sclipitoare, după podoabe luminoase și bucate alese, este despre A DĂRUI. A dărui înseamna ca ÎȚI PASĂ! Școala este spațiul cel mai potrivit care ajută oamenii în devenire să înțeleagă și să exerseze valori precum acestea: DRAGOSTE, EMPATIE, GENEROZITATE, GRIJĂ și SOLIDARITATE. Elevii școlii noastre au fost coplețiți de căldura  cu care le-au fost oferite darurile și suntem siguri că au apreciat cu toții lecția de generozitate primită, tot în dar, cu zâmbet pe buze și inima deschisă… Elevii hasdeieni au venit în numar mare… Una dintre eleve în cârje chiar… Pentru că suntem însetați cu toții de a ne încărca sufletul cu bucuria celui ce primește… Toți au fost nerăbdători să se cunoască, să își întâlnească privirile și să zidească această bucurie în taina sufletului lor. Elevii școlii noastre i-au întâmpinat cu colindă și daruri simbolice, realizate de mânuțele lor, sub coordonarea inimoasei doamne profesoare de limba româna Florentina Preda: aranjamente de Crăciun și picturi pe pânză care să le întipărească în inimă emoția zilei”.

Scrisoare către hasdeieni de la Costești

Hasdeienii au primit poate cea mai frumoasă scrisoare din viața lor; mai frumoasă poate decât cele pe care le primește însuși Moș Crăciun. În ea se vorbește de starea de bine a unor copii care au învățat la rândul lor să împartă bucuria cu cei din jurul lor. Bineînțeles că ea a fost scrisă de „picii de la Școala Costești”, așa cum au semnat-o, în care le mulțumesc pentru dulciuri, și pentru cărți pe care spun ei le vor împărți și altor colegi pentru a-i face și pe aceștia fericiți.

Iată ce le-au transmis picii liceenilor: „Dragi liceeni, vă mulțumim că, anul acesta, ați dorit să împărțiți magia Crăciunului cu noi, picii de la Școala Costești. Și nu ați venit așa oricum, ci încărcați cu daruri, cu muuulte daruri: dulciuri și cărți. Dulciurile nu mai sunt… Au fost delicioase, dar cărțile  le avem, le vom citi și le vom împărți și colegilor de clasă, pentru a-i face și pe ei fericiți.  Vă promitem că vom citi și ne vom strădui să fim cea mai bună variantă a noastră la școală, conștienți fiind de faptul că numai lectura suplimentară ne va face curajoși, vorbăreți, prietenoși și buni” .

Ce spun hasdeienii care au dăruit cu gândul la viitorul copiilor de la sat

Profesor coordonator Elena Năstăsoiu : „Bunătatea este darul cu care Dumnezeu ne învrednicește din momentul în care ne naștem! Hasdeienii au venit cu dar de carte către copiii din Costești oferindu-le alternativa unei construcții sănătoase! Copiii au nevoie de alternative care să îi formeze puternici în structura lor sufletească, dar și intelectuală! Hasdeienii au venit în întâmpinarea nevoilor materiale ale acestor copii, dar și cu repere de învățătură și performanță! Cea mai viabilă investiție este în mintea și inima copiilor noștri, iar hasdeienii au înțeles asta!”

Daniela Avram, clasa a XI-a J: „Perioada sărbătorilor reprezintă un prilej, pentru noi, cei norocoși, nu doar de a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși decât noi, ci de a le arăta o alternativă. Astfel că, prin activitatea de volunatriat, realizată împreună cu doamna profesoară Elena Năstăsoiu, pentru elevii Școlii din Costești, ne-am propus să le transmitem acestora încredere, atât în propriile lor forțe, cât și în ceea ce le poate oferi școala. Am avut ocazia de a cunoaște acolo elevi cu talent muzical care s-au pregătit și și-au dat interesul pentru vizita noastră, chiar dacă poate nu era cazul. Este de apreciat și înseamnă că există deschidere pentru evoluție. Ce vreau să spun este că, deși nu alegem familia în care ne naștem și implicit posibilitățile pe care ni le poate oferi ea, cu toții putem alege ce vrem să devenim. Fiecare dintre noi este stăpân pe propriul destin, iar cumulul alegerilor pe care le facem ne va defini mai târziu.Școala, din punctul meu de vedere, reprezintă pârghia pe care orice copil, indiferent de mediul din care provine, poate conta. Educația îți deschide uși, îți aduce oportunități și atunci când nu te aștepți și este mereu apreciată. Reprezintă un real avantaj. Cărțile joacă și ele un rol important, uneori chiar decisiv. Lectura îți lărgește orizontul, îți dezvoltă mintea, te îndeamnă să visezi, te inspiră. Citind cât mai mult, nu doar că devii mai bogat în cunoștințe, dar ajungi să-ți înțelegi sentimentele, să descoperi cine ești. Trebuie doar să crezi și să ai curaj!”.

Ana Simionescu Smreciu, XI H: „Decembrie este luna cadourilor, a zilelor de sărbătoare în care ne strângem alături de cei dragi în jurul bradului, a momentelor de reflecție asupra minunii Nașterii Domnului. Din păcate, însă, nu în toate familiile se regăsește spiritul de sărbătoare, iar copilașii sunt cei care suferă cel mai mult atunci când Moșul pare că a uitat și anul acesta de ei. Tocmai de aceea, împreună cu colegii din clasele a XI-a H, a XI-a I și a XI-a J, am intrat în rolul lui Moș Crăciun pentru câțiva micuți cu chipuri de înger care învață la Școala Gimnazială din Costești. Inițiativa în acest proiect de binefacere i-a aparținut doamnei profesoare Elena Nastasoiu, careia ii mulțumim pentru că a reprezentat puntea de legătură între noi și cei pe care, în curând, ii așteptăm să ne devină colegi la Hasdeu. Dincolo de darurile de care aveau foarte mare nevoie și pe care noi le-am ales cu drag, adică hăinuțe care să țină gerul departe în iarna aceasta, ne-am bucurat sa le oferim și cărți, daruri pentru suflet. Vorbindu-le despre lectură, despre satisfacția pe care ti-o poate aduce cititul, despre entuziasmul simțit când răsfoiești paginile unei cărți, am simțit că ne apropiem și mai mult unii de ceilalți, ca predam ștafeta celor mai mici, iar ei ne vor calca pe urme intr-o bună zi. Ceea ce am aflat pe 16 decembrie făcând schimb de povești și ceea ce vom afla în continuare prin intermediul cărților ne-a unit, ne-a adus mulțumire și ne-a oferit o noua perspectiva asupra binelui pe care îl facem în preajma sărbătorilor de iarnă”.

Alexandra Pătrașcu, clasa a XI-a I: În pragul sărbătorilor, ne-am dorit să aducem magia Crăciunului în inimile unor copii de la Școala Gimnazială Costești. Noi, liceenii, am fost emoționați încă de la intrarea în școală, acolo unde am fost întâmpinați cu multă căldură de cei mici. Întâlnirea a fost una cât se poate de plăcută pentru noi, văzând atâția copii iubitori de carte. De asemenea, am fost impresionați de simplitatea, bunătatea și curiozitatea copiilor. Aceștia ne-au colindat și ne-au dăruit mici cadouri simbolice Crăciunului: o coroniță de brad și un tablou pictat de ei, arătându-și astfel bucuria de a ne primi atât în școala, cât și în inimile lor”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker