Cultură

FOTO | Filiala Uniunii Artiștilor Plastici pregătește în acest an două tabere de documentare și creație

Filiala Uniunii Artiș­tilor Plastici Buzău a crescut, în acest an, și în ceea ce privește numărul de membri și va crește și din punct de vedere al evenimentelor organizate. Este mesajul conducerii filialei transmis buzoienilor la vernisajul primei expoziții din acest an, „Salonul de primăvară”, care a avut loc vineri, 19 februarie, pentru a marca și cei 145 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși, dar și începutul primăverii. Expoziția va putea fi vizitată și în luna martie.

Expoziția, care a reunit un număr mare de artiști plastici buzoieni, a fost un bun prilej pentru condu­cerea filialei să ofere câteva repere ale activității ce se va desfășura în acest an și, de asemenea, și un bilanț al celei desfășurate în anul precedent, un an marcat de pandemie. Din relatarea prof. dr. Valeriu Șușnea, președintele UAP Buzău, în proiectele din acest an ale filialei intră două tabere de creație, una în parteneriat cu Consiliul Județean și una cu Consiliul Local Municipal.

„Am început demersurile pentru o proiecție bugetară pentru ediția următoare. Am făcut și două tabere de documen­tare și creație: o tabără deru­lată împreună cu cei de la Consiliul Județean, care se numește <Măgura Art>, ediția a 7-a, și <Buzău, oraș deschis artei>, împreună cu Consiliul Local Municipal, în condiții de pandemie”, a spus Șușnea. Chiar și în condiții de pandemie, filiala buzoiană a UAP a desfășurat anul trecut activități care au reunit un număr mare de expozanți. „În 2020, am avut șase expoziții în sala de jos și în cea de sus. Am ținut patru luni de zile <Bienala Ion Andreescu>, cu 400 de participanți”, a mai spus președintele UAP Buzău.

În ceea ce privește programul expozițional din acest an, se pare că va fi unul bogat, cel puțin după primele semnale care au venit din partea artiștilor plastici buzoieni, în rândul cărora au venit colegi noi. „Au fost anunțate și rezultatele comisiei naționale de primiri și titularizări. Avem încă trei membri titulari și un membru stagiar, Alina Barbu, care a reușit să acceadă la o altă fază. Pentru anul acesta lucrăm la programul expozițional. Sunt deja șapte-opt cereri pentru sala de sus și pentru cea de jos, pentru expoziții temporare”, a spus prof. dr. Valeriu Șușnea.

Articole similare

error: Continut protejat!!