Actualitate

FOTO | „Facerea săpunului”, un obicei casnic reînviat la Pinu

„Printre pierderile suferite din cauza globalizarii, cea mai regretabilă şi dureroasă pentru satele României este anularea tradiţiilor şi a preocupărilor casnice statornicite de milenii”,  își arată îngrijorarea într-o postare Girel Barbu, un scriitor care, de mai multă vreme, atât în volumele sale, cât  și pe rețelele de socializare, povestește către prieteni despre locurile sale de suflet, într-un mod cu totul aparte.

Un loc central în inima sa ocupă, desigur, satul Pinu, un sat străvechi căruia i-a dedicat anul trecut un album. Este vorba despre  „Pinu-150”, lansat în data de 25 septembrie 2022, zi în care la nivel naţional s-a sărbătorit Ziua Satului Românesc. Cu un an înainte, scriitorul Girel Barbu a lansat o monografie dedicată legendarului Moș Tarcoci din Munții Buzăului, sau din „Țara Luanei”, cum îi place autorului să spună. Evenimentul a marcat atunci împlinirea a 20 de ani  de la lansarea cărții sale de debut editorial, „Călător în calea Domnului”, lansare care s-a desfășurat, la vremea aceea, la Biblioteca „Moș Tarcoci” din Brăești, în prezența localnicilor și în fața  unor importante personalități literare, printre care și regretații scriitori Alexandru Oproescu și Marin Ifrim.

La Pinu, spune Girel Barbu,  sunt oameni „care încearcă şi în mare măsură au şi reuşit să reînvie, unele obiceiuri legate de treburile gospodăreşti. Cum ar fi de pildă, fabricarea săpunului de casă (…) La iniţiativa şi sub atenta şi minuţioasa organizare a familei preotului Ninel Simion, distinsa doamnă preoteasă Ecaterina Simion şi fiul domniilor lor, Alexandru Simion, au făcut în data de 27 iulie 2023, o demonstraţie, la Pensiunea <La Adu În Țarnă>, devenită eveniment de cultură ţărănească.

La manifestare, pentru că nu ne ferim de cuvinte, au participat aproximativ 80 de persoane. Un grup numeros de oaspeţi aflaţi în Tabăra de creaţie, <Micul prinţ pe meleaguri buzoiene>, de la Bozioru, sub coordonarea doamnei scriitoare Elena Căpăţînă, preşedintele filialei Buzău, a Ligii Scriitorilor Români, au asistat la desfăşurarea lucrărilor de fabricare a săpunului de casă”, relatează scriitorul buzoian acest eveniment sătesc.

S-au prins în această activitate chiar și unii vizitatori, fiind entuziasmați de acest meșteșug.

Și ca orice activitate sătească colectivă, evenimentul a avut parte și de  un moment artistic, care a contribuit, spune autorul postării, „la o stare de confort a tuturor participanţilor, oaspeţi şi localnici”. Au fost oferite din partea ,,Centrului pentru Evoluţie şi Reconectare” şi a Editurii ,,Alchimia Cuvântului” diplome de recunoştinţă unor pineni, iar între locuitorii prezenţi şi oaspeţi s-au înfiripat prietenii.

„Gazdele, ca-ntotdeauna când cineva le trece pragul, au organizat şi o agapă, aşa cum se cuvine şi cum este la noi înrădăcinat obiceiul. La sfârşit s-au făcut fotografii, iar oaspeţii şi-au continuat periplu, poposind pentru câteva minute la biserica monument istoric de la Ruginoasa. Ziua de 27 iulie 2023, va rămâne, sperăm, o zi de sărbătoare a satului Pinu”, mai spune scriitorul Girel Barbu.

Un comentariu

  1. Felicitări și mulțumiri Valentina Bucur! Am participat la o activitate tradițională, specifică satului românesc, de care ne-am amintit cu mult drag. Pentru cei mai tineri a fost ceva nou. La „Adu În Țarnă” ne-am simțit minunat. Ne-am umplut sufletele cu subiecte frumoase, pe care le vom așterne, încetul cu încetul, pe hârtie. Am fost tratați cu mâncare tradițională și cu „minciunele” ca la mama acasă. Vom reveni cu bucurie de fiecare dată. Adu, Cati și Ninel Simion sunt oameni de ispravă, iar sătenii, în frunte cu Girel Barbu, reușesc să țină „focul viu” în vatra strămoșească. Activitatea s-a finalizat cu un mic dar de la familia pr. Ninel Simion. Sâmbătă seara, după ce săpunul s-a întărit și a a fost porționat, fiecare am primit și câte o bucată de săpun cu miros de pelin și mentă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker