Educație

FOTO / Elevii Colegiului Economic au citit „cărțile vii” despre viitoarea profesie

Joi, 16 februarie, 100 de elevi ai Colegiului Economic Buzău au citit 16 „cărţi vii”, care poate le vor schimba viaţa. Este vorba despre o întâlnire inedită pusă la cale de cadrele didactice, între elevii de clasele a XII-a și profesioniști în diverse domenii de activitate. Elevii au avut astfel șansa de a afla tot ce și-au dorit de la profesioniști despre profesia către care intenționează să se îndrepte.

Dar despre ce e vorba mai exact? Așa cum i-au obișnuit pe elevii claselor terminale, cadrele didactice ale Colegiului Economic le fac rost în fiecare an de „cărți vii”, pentru că, în loc de o carte clasică, cu coperte și pagini, orice tânăr este curios „să împrumute” un om, fie și pentru numai câteva ore, pentru a le relata din experiențe proprii de viață; „cărțile vii” devin interesante pentru tineri poate și pentru că de-a lungul vieții s-au luptat cu stereotipuri sau cu prejudecățile celorlalți, iar la această întâlnire, ei joacă rolul unei cărți pentru a-i ajuta pe tineri să răspundă la tot felul de întrebări și curiozități într-un mod direct și mai personal.

16 oameni au fost voluntari în proiect, așa se întâmplă în toată lumea. Astfel, la această a unsprezecea ediţie, „Biblioteca Vie” a Colegiului Economic a reunit pe rafturile ei „16 de cărţi” dintre cele mai interesante. Și îi amintim aici pe Constantin Moroianu, subinspector de Poliție Gabriela Crăciun, Antonia Vârlan, plt. adj. Romică Goia, plt. adj. Sorin Frățilă, plt. adj. Cristian Ioniță, Robert Budău, Ștefania Alixăndrică, Alexandru Necula, Andrei Mărunțiș, Alexandru Cîrlomăneanu, Elvira Bădeanu, Angela Stoicescu, Adina Ipate, Laura Guță, Daniel Filip.

Fiecare „carte” a avut o poveste personală, fiecare carte a prezentat o profesie. Elevii au „citit” despre ce înseamnă să fii: funcţionar bancar, economist, ofiţer, poliţist, antreprenor, manager, statistician și asistent social. Cei peste 100 elevi participanţi au pus întrebări şi au aflat răspunsuri legate de profesia pe care şi-o doresc în viitor.

„Bibliotecari” în Biblioteca Vie au fost anul acesta Lucia Olteanu, Cătălina Ileana Poştovei, Măriuca Vali Budău. Rolul lor a fost să aleagă cu multă grijă cărţile şi să îndrume cititorii. Profesoara Lucia Olteanu a mulțumit tuturor „cărților”, atât celor care au mai fost citite și la alte ediții, dar și celor noi intrate în Biblioteca Vie a Colegiului Economic: „Suntem la a zecea ediție de Bibliotecă Vie. Mulţumim tuturor «cărţilor» care au răspuns chemării noastre, celor care ne sunt alături de zece ani şi celor care sunt la prima participare! Sperăm că a fost o activitate benefică pentru cititori, dar și pentru cărți. Avem convingerea că cititorii au fost implicați și că lectura a fost interesantă și eficientă pentru ei”.

Care au fost impresiile elevilor după „lectură”

  • Elena Bucătaru:Activitatea a fost foarte bine organizată; mie mi-a prins foarte bine. Am primit informații valoroase, de la oameni foarte deschiși care ne-au lămurit toate neclaritățile. Dacă nu m-aș fi înscris în proiect, mi-ar fi părut foarte rău”.
  • Elena Bîcîin: „A fost o activitate foarte interesantă. Am aflat multe lucruri despre domeniul pe care mi l-am ales (Armata); am primit multe informații despre admitere, pe care cel puțin eu nu le știam. A fost atât de interesant, încât nu știu când a trecut timpul. Mulțumesc pentru această activitate frumoasă!”
  • Alina Tudor: „Această activitate mi-a schimbat decizia în legătură cu ceea ce vreau să fac după liceu; m-a făcut să mă mai gândesc de 10 ori la toate opțiunile! Domnii de la Armată au fost foarte amabili și ne-au rezentat foarte frumos tot ceea ce trebuie să facem pentru a urma o carieră militară!”
  • Rareș Ivașcu: „A fost foarte interesant. Aștept cu nerăbdare următoarea activitate”.

 

 

Articole similare