Educație

Un liceu din Buzău își schimbă numele

Un liceu din Buzău își schimbă numele pentru a patra oară de la înființare, conform unei adrese înaintată Primăriei Buzău. Astfel, Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman”, una dintre cele mai respectate și căutate unități școlare din Buzău, va deveni Liceul Teoretic de Informatică „Alexandru Marghiloman”, începând cu anul școlar 2023 – 2024. Noua denumire este întemeiată, dat fiind că cinci dintre cele opt clase de liceu dintr-un an de studiu sunt de Matematică-Informatică, iar două au cursuri intensive de Informatică; alte două clase au profil Filologie, iar una Științe Naturale.

Liceul a luat ființă în 1973, fiind patronat de Întreprinderea de Utilaj Terasier Buzău, actuala ROTEC SA, sub denumirea de Liceul Industrial nr. 1. În 1990, baza materială a liceului a fost cedată Ministerului de Interne, care a înființat Liceul de Poliție „Neagoe Basarab”, însă activitatea liceului a continuat.

Din 1993, sub denumirea de Grupul Școlar Construcții de Mașini Buzău, liceul și-a reluat activitatea și și-a îmbunătățit baza materială pentru profilul Informatică. În anul 2000, unitatea de învățământ s-a transformat în Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman”, transformare care s-a dovedit a fi una de structură și nu doar de nume.

„În scurt timp, s-a vădit că era o reală nevoie pe piața educațională de un liceu teoretic, de o unitate școlară care să ofere elevilor o pregătire temeinică în domeniul informaticii, o bază pentru studii superioare de specialitate și pentru ocuparea unui loc de muncă profitabil în IT, ceea ce a constituit dovada că liceul nostru își găsise locul în comunitatea educațională”, se arată în memoriul înaintat Primăriei Buzău.

În fiecare an, unitatea școlară a avut în încadrare peste 98 la sută cadre didactice titulare, dintre care 90 la sută au gradul I. Pentru anul școlar 2022-2023, sunt încadrați 798 de elevi, iar cererea foarte mare pentru profilul Matematică-Informatică (intensiv Informatică), a făcut ca numărul de clase de acest tip să ajungă la două în ultimul an. Totodată, reprezentanții Liceului „Marghiloman” menționează că gradul de promovabilitate la examenul de bacalaureat de anul trecut a fost de 93,78 la sută, ca argument al calității actului de învățământ, iar cei mai mulți absolvenți aleg mai departe domeniile științifice: automatică, matematică, informatică.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker